Mauno Niemiselle ensimmäinen motocrossin SM-mitali aikuisten sarjassa

Mauno Nieminen ajoi ensimmäistä kertaa SM-mitaleille aikuisten sarjassa. Kuva: Kimmo Karjalainen.

Kuusankoskelainen Mauno Nieminen otti osakilpailuvoiton motocrossin SM-sarjan viimeisessä osakilpailussa Imatralla sunnuntaina ja nousi MX2-luokan pisteissä kolmanneksi. Samalla Orimattilan Moottorikerhon edustaja pääsi juhlimaan uransa ensimmäistä aikuisten Suomen mestaruusmitalia.

Mauno Nieminen, 18, suuntasi SM-kauden viidenteen, eli viimeiseen osakilpailuun kirkas tavoite mielessään. MX2-luokan nelospaikalta olisi mahdollista kivuta SM-mitaleille. Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen ja Tampereen Motocrossin Jere Haavisto olivat vain yhdeksän pisteen päässä sarjan kakkos- ja kolmospaikoilla, kun jaossa oli vielä maksimissaan 50 pistettä. Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinenkaan ei ollut mahdottoman kaukana kärjessä. Nieminen ajoi Imatran sunnuntaisissa kilpaerissä voittoon ja toiseksi, mikä tiesi osakilpailun ykköstilaa. Vesterinen oli kakkonen ja Koskinen kolmas, mutta Haavisto jäi kuudenneksi.

Koskinen nappasi ensimmäisen Suomen mestaruutensa ja Vesterinen uusi viime vuoden hopeansa samalla, kun Nieminen ohitti Haaviston ja kuittasi uransa ensimmäisen aikuisten SM-mitalin, pronssin.

– Olin viime vuonna viides, ja tämän kauden tavoitteeni oli mitali. Kauden alku oli haastava, mutta jälkimmäinen puoli kulki loistavasti. Voitin kaksi viimeistä osakilpailua ja nousin SM-pronssille. Tuntuu hyvältä olla Suomen kärkikuljettajia ja nyt myös mitalisti, Nieminen riemuitsee.

– Lähdin Imatralle aika rennosti. Minulla oli vain voitettavaa, kun edelläni olleella kolmikolla olivat ne paineet. Suuntasin kisaan antamaan kaikkeni, mutta voitto sekä SM-mitali tulivat lopulta perusajolla. Toki Vesterinen kaatui kärjestä ensimmäisessä erässä ja oli toisessa liian kova vastus minulle, vaikka haastoinkin hänet ja johdin erää alussa, mutta onnistuin silti erittäin hyvin.

Loppukauden vahvin kuljettaja

Koronaviruspandemian takia SM-kausi käynnistyi vasta heinäkuussa. Ensin kilpailtiin Karkkilassa, missä kuljettajat tuskailivat vesisateiden muokkaaman, mäkisen saviradan mutaliejun kanssa. Nieminen kaatui ensimmäisessä erässä kertaalleen ja oli vasta kahdeksas. Toisessakaan erässä ei irronnut erityisempää sijoista, kun hän ajoi viidenneksi. Viikkoa myöhemmin Tampereen hiekalla Nieminen veti ensimmäisessä erässä nurin kahdesti ja toisessa kerran. Tuloksena olivat sijat viisi ja neljä. Tornion kovapohjaisen hiekkaradan ensimmäinen erä toi jälleen nelossijan, mutta toisessa Nieminen puristi kakkoseksi. Siitä lähtien Husqvarna-kuljettajan ajo todellakin kulki, ja myös aiemmin ailahdelleet lähdöt onnistuivat. Alavuden hiekan ja saven keskellä tuli kaksi kakkossijaa ja osakilpailuvoitto. Imatran kovalla hiekalla irtosi siis erävoitto ja kakkossija sekä jälleen päivän ykköstila. Nieminen keräsi Tornion toisesta erästä lähtien kaikista kuljettajista eniten SM-pisteitä.

– Kauteni ei alkanut parhaalla mahdollisella tavalla, mutta Tornion toisen erän onnistuminen nosti fiilistä ja itsevarmuutta. Ei minulla ollut alkukaudestakaan ongelmia itseeni luottamisen suhteen, mutta tuli kaatumisia ja oli huonoja startteja. Sitten lähti kulkemaan ja kulki loppuun asti, Nieminen kuvailee.

– Meidän kärkinelikkomme tai -viisikkomme, kun Emil Weckman tuli loppukauteen mukaan, oli tasainen. Lähdin Imatralle mitali mielessäni, mutta mestaruus olisi vaatinut jo useamman kuskin epäonnistumista. Tiesin kuitenkin, että otan mitalin hyvällä ajolla.

Nieminen oli jo aiemmin tottunut menestymään nuorten sarjoissa. Kaudella 2016 hän voitti SM-hopeaa alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokassa ajaen 85-kuutioisella kaksitahtisella pyörällä. Kaudella 2017 Nieminen kilpaili 125-kuutioisella kaksitahtisella ja päätähtäin oli alle 18-vuotiaiden Suomen Cupissa. Siinä hän pokkasi hopeaa. Nieminen ajoi myös MX2-luokan SM-sarjaa, missä hän oli 12. Vuotta myöhemmin hän jatkoi 125-kuutioisella ja oli SM-sarjassa 16:s, mutta loukkaantuminen vei kaksi viimeistä osakilpailua. Kaudella 2019 Nieminen kilpaili 250-kuutioisella nelitahtisella kuten suurin osa kuljettajista ollen SM-sarjassa viides. Myös tänä vuonna hänellä oli allaan 250-kuutioinen nelitahtinen.

– Tuntuu hyvältä olla joka ikäluokassa Suomen parhaimmistoa. Nyt vastassa oli myös pari MM-sarjassakin kilpailevaa kuskia (Vesterinen, Haavisto). SM-mitali on todella hieno asia, mutten ole vielä saavuttanut riittävästi. Haluan kirkastaa mitaliani.

Kansainväliset areenat kiinnostaisivat

Moni Niemisen kanssakilpailijoista omaa kansainvälistä kilpailukokemusta aikuisten luokista, mutta varsinaisen uran rakentaminen ulkomailla on äärettömän harvinaista. Nieminen on itse ajanut yhteensä kolme EM-sarjan osakilpailua 125-kuutioisten luokassa kausilla 2017 ja 2018. Lisäksi hän osallistui junioreiden MM-kilpailuun 2017. Kahtena tuoreimpana kautena Niemistä ei ole ulkomailla nähty.

Omaa Nieminen MX Racing -tiimiä edustava kuljettaja tukeutuu vielä tällä hetkellä Suomessa kilpailemiseen, missä häntä auttavat muun muassa Husqvarna-moottoripyörien maahantuoja Husqvarna-Motorcycles Nordic, moottoripyöräalalla toimiva maahantuontiyritys Blackseven ja kouvolalainen SP Steam Piping.

– En oikein tiedä, mitä sanoa tarkemmin kansainvälisistä unelmistani. Olisi hienoa käydä ajamassa ulkomailla, mutta esimerkiksi ammattilaisuutta en välttämättä niin ajattele. Kyllähän ulkomaille pitäisi pyrkiä, mutta siihen vaikuttaa moni tekijä. En halua mennä sinne vain hienon kokemuksen takia enkä taistelemaan osakisojen karsinnoissa eräpaikoista, vaan ajamaan EM-pisteistä. Raha on iso tekijä koko kuviossa, kolmatta vuotta Kouvolan seudun ammattiopistossa putkiasentajaksi opiskeleva Nieminen pohdiskelee.

Uuden seuran edustustehtäviin

Nieminen vaihtoi täksi kaudeksi pitkäaikaisesta seurastaan Kouvolan MC:stä Orimattilan Moottorikerhoon. Kouvolasta ei ole oikein löytynyt kovaa harjoitusvastusta eikä muutamaan kauteen ajopaikkaa, vaikka vuosi sitten Tykkimäkeen avattiinkin harjoitteluun soveltuva rata. Nieminen on jo aiemmin harjoitellut usein Orimattilan radalla ja seurasta löytyy hyviä harjoituskavereita. Nieminen myös tykkää seuran tunnelmasta ja tekemisestä.

Nieminen edustaa Orimattilan Moottorikerhoa tulevana viikonloppuna Heinolassa, missä ajetaan kerhojoukkueiden Suomen mestaruudesta. Orimattilan Moottorikerhon harmiksi MX1-luokan viime vuoden Suomen mestari ja moninkertainen kerhojoukkueiden mestari Juuso Matikainen on loukkaantumisen takia sivussa. Seura saa silti Heinolaan jalkeille hyvän miehityksen, jossa ajavat Niemisen lisäksi Joni Tuominen ja Nestori Tolvanen.

– Olen jo nyt tyytyväinen kauteeni, joten on kiva suunnata joukkuekisaan. Saavutin tavoitteeni ja ajoni kulki loppukaudesta todella hyvin. Ajaminen on maistunut. On myös ollut mukavaa ajaa kärjessä eikä painostavaa, vaikka Imatrallakin tuleva Suomen mestari Kimi Koskinen hiillosti minua tiukasti ensimmäisessä erässä. Voitin viime vuonna ensimmäistä kertaa erän SM-sarjassa ja tänä vuonna tulivat ensimmäiset osakilpailuvoitot. Tästä on hyvä lähteä hakemaan kärkipään sijoitusta, jopa mitalia kerhojoukkuekisassa.

Imatralla päättyneen henkilökohtaisen SM-kauden MX1-luokan Suomen mestaruuden voitti Vantaan Moottorikerhon Kim Savaste, jonka seuratoveri Miro Sihvonen otti SM-hopeaa. SM-pronssille ajoi Espoon Moottorikerhon Emil Silander. Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan Suomen mestaruus matkasi Viroon Joosep Pärnille. Vantaan Moottorikerhon Saku Mansikkamäki kuittasi SM-hopeaa ja Eelis Viemerö SM-pronssia.

Tulokset
SML Motonet SM-Motocross, SM-osakilpailu 5/5, Imatra, su 13.9.2020
Imatran Moottorikerho ry.

MX2-luokka
1. Mauno Nieminen, OriMK, Husqvarna, 47p.
2. Matias Vesterinen, IMK, KTM, 45p.
3. Kimi Koskinen, SiMK, KTM, 40p.
4. Emil Weckman, SiMK, Honda, 36p.
5. Sampo Rainio, HyMK, Husqvarna, 31p.

MX2-luokan SM-loppupisteet
1. Kimi Koskinen, SiMK, KTM, 203p.
2. Matias Vesterinen, IMK, KTM, 201p.
3. Mauno Nieminen, OriMK, Husqvarna, 194p.
4. Jere Haavisto, TamMC, Yamaha, 187p.
5. Tomi Siro, TamMC, KTM, 137p.

Kaikki tulokset

SM- ja Suomen Cup -loppupisteet

Teksti: Nieminen MX Racing -tiedotus

Uusin numero