Matkailu: prätkällä Lofooteille

Lofooteille johtava tie Norjan rannikolla on upea. Tunnelit, tiukat mutkat ja upeat maisemat vaihtelevat nopeasti. Tämä on rakkautta ensisilmäyksellä.

Alueen pikkukaupungeissa, kuten Husøy, Mefjordbotn tai Senjahopen, kiire on täysin vieras käsite. Illalla pysäköimme pyörän Fjordgårdille, vaihdamme jalkoihin vaelluskengät ja kiipeämme 500 metriä ylös kohti Seglaa. Alhaalta 648-metrinen vuori ei näytä kummoiselta, mutta kun saavumme viereisen Hesten-vuoren huipulle, pysähdymme ihastelemaan uskomatonta näkymää. Segla on kiiltävää graniittia, se on kuin kohti taivasta osoittava sormi, joka nousee suoraan ylöspäin ja toiselta puolelta putoaa yhtä jyrkästi vuonoon. Täältä voi nähdä melkein koko pohjoisrannikon, vuoria, vuonoja, järviä, pikkukyliä, kohti kotisatamaa puksuttavan kalastusveneen, villin arktisen maiseman.

Lofootit on monen turistin suosikkikohde. Missään muualla ei kohtaa samanlaista dramatiikan ja idyllin yhdistelmää. Lukemattomat, jopa 1000-metriset vuoret nousevat suoraan vuonoista, rantojen puutalot ovat kuin postikorteista ja laiturit ovat täynnä perinteisiä kalastusaluksia – joskus kauneus tuntuu melkein kliseiseltä, mutta se on täysin aitoa.

Moottoripyöräilyyn alueen tiet ovat erinomaisia. Kapeammilla teillä käytetään kohtaamispaikkoja. Lähes kaikki tiet ovat asfaltoituja. Sillat ja tunnelit yhdistävät saaria, joissain tapauksissa käytetään yhdyslauttoja. Lippua ei tarvitse varata etukäteen. Bensiiniasemia on runsaasti.

Toimittajamme matkusti Yamaha Ténéréllä Lofooteille. Lue laajempi artikkeli aiheesta Biken numerosta 3/2022, joka on myynnissä lehtipisteissä.

Uusin numero