Matej Zagar valloitti Ratinan

Kilpailu sai suomalaisittain lisää väriä ja jännitettävää, kun sarjan kärkimies Puolan Krzysztof Kasprzak vetäytyi kilpailusta perjantain harjoitusten jälkeen polvivamman vuoksi. Näin Kauko Nieminen nousi hänen tilalleen ajokaavioon Joonas Kylmäkorven seuraksi.

Kilpailun toisessa erässä yleisö näki suomalaiset ensimmäistä kertaa tositoimissa. Kylmäkorpi taisteli upeasti ja ajoi erässä toiseksi pitäen Tanskan Nicki Pedersenin takanaan. Nieminen jäi hyvästä yrityksestä huolimatta erän viimeiseksi.

Erässä neljä tapahtui ekapäässä hurjan näköinen kaatuminen, kun hallitseva mestari Britti Tai Woffinden ja Saksan Martin Smolinski osuivat toisiinsa kaarteeseen taitettaessa.

Tilanteesta selvittiin onneksi säikähdyksellä ja uusintaerän voitti Woffinden selvällä erolla vastustajiin.

Erässä kuusi Nieminen oli kuin uudesti syntynyt, ajoi upeasti toiseksi pitäen viime vuoden MM-kakkosen Puolan Jaroslaw Hampelin takanaan. Erässä kahdeksan Kylmäkorpi epäonnistui startissa ja jäi ilman pisteitä.

Nieminen oli seuraavan kerran tulikokeessa erässä yhdeksän. Taaskaan miehen ei tarvinnut esitystään hävetä, sillä pistetili karttui yhdellä kun Saksan Martin Smolinski pysyi takana.

Erässä 11. Kylmäkorpi sai jälleen huonon startin ja jäi ilman pisteitä. Erä 12 ajettiin kahteen kertaan, kun ruutulippua heilutettiin jo kolmen ajetun kierroksen jälkeen vaikka speedwayssa niitä ajetaan neljä. Uusinnan voitti Woffinden, joka oli kärjessä myös ns. alkuperäisessä erässä joten voittajan kohdalla ei vahinkoa onneksi käynyt.

Kylmäkorpi voiti erän 14

Erässä 14. Kylmäkorpi näytti mikä hän on miehiään ja sai stadionin mylvimään. Loistava erävoitto nosti miehen viiteen pisteeseen ja unelma semifinaalipaikasta heräsi eloon.

Erässä 16. Nieminen ajoi loistavasti ja oli toisena aina viimeiseen kurviin asti. Siinä miehelle sattui ajovirhe, jonka seurauksena vauhti hävisi, vastustajat tlivat ohi ja seinäjokinen tuli maaliin viimeisenä.

Kylmäkorpi oli kovassa paikassa viimeisessä alkuerässään, erässä 17. Erävoitolla irtoaisi paikka semifinaaleissa. Jälleen kerran miehen startti oli vaisu ja hän jäi viimeiseksi.

Omaksi ja yleisön pettymykseksi villinkortin mies ei semifinaalipaikkaan saavuttanut.

Nieminen taisteli armottomasti erässä 19. Britti Chris Harris pysyi takana kovan kilvanajon jälkeen. Yhteensä Nieminen sai kasaan neljä pistettä ja se ei kahdeksan parhaan semifinaaleihin riittänyt.

Woffinden oli
lähteä karkuteille

Ensimmäissä semifinaalissa alkuerien paras pistemies Tai Woffinden suorastaan lensi karkuun vastustajiltaan.

Ruotsin Fredrik Lindgren tuli maaliin toisena ja lunasti Woffindenin tavoin paikan finaalierään. Aussi Troy Batchelorin ja Nicki Pedersenin kyyti ei tässä erässä riittänyt.

Toisesta semifinaalista paikan finaaliin ottivat konkari, USA:n Greg Hancock sekä Slovenian Matej Zagar.

Martin Smolinski tuli kolmanneksi, sen sijaan alkuerissä vahvasti ajaneen Australian Chris Holderin erä päättyi keskeytykseen teknisten ongelmien vuoksi.

Finaalissa Woffinden ja Zagar kävivät kovan taistelun voitosta. Woffinden otti startista piikkipaikan mutta Zagar tuli varjona perässä.

Kolmannen kierroksen lopussa Woffindenin pyörä osui reikään ja pomppasi pystyyn. Mestarillisesti britti sai pyöränsä takaisin hallintaansa mutta sen verran aikaa manööveriin meni, että Zagar pääsi ohi ja juhlimaan uransa ensimmäistä GP-voittoa.

Woffinden ajoi toiseksi ja näytti siltä, että hallitseva maailmanmestari on saamassa suorituskykynsä takaisin vaikean alkukauden jälkeen. Lindgren oli erän selkeä kolmonen ennen Hancockia, joka oli finaalissa yllättävän vaisu.

– Upea fiilis voittaa ensimmäinen GP, aika kauan siihen meni. Kiitos tiimille kärsivällisyydestä. Finaalissa pääsin Woffindenin ohi, kun hänelle tuli ajovirhe, totesi voittaja tyytyväisenä.

Vaikka kumpikaan suomalaisista ei semifinaaleihin päässyt, ei heidän silti tarvitse olla kallella kypärin.

Kylmäkorpi oli pettynyt kilpailuunsa, pari katastrofaalisen huonoa starttia pilasi miehen kilpailun. Mutta komea erävoitto ja hienosti taisteltu kakkossija avauserässä todistivat sen, että mies pystyy maailman huippujen vauhtiin myös speedwayssa. Viisi pistettä riitti todella tasaisessa kilpailussa sijaan 13.

Nieminen: "Koko tapahtuma
oli ihan uskomaton!"

Nieminen nousi kilpailuun varamiespaikalta.

Mies taisteli ennakkoluulottomasti ja pysyi hyvin GP-miesten vauhdissa. Neljä pistettä oikeutti sijaan 15. Nieminen oli tyytyväinen kilpailuunsa.

– Ihan hyvin se meni, ei tarvitse hävetä. Ekaerän ajoin pyörällä, joka oli nopea mutta se ei kunnolla irronnut viivalta. Toiseen erään vaihdoin pyörän, joka ei ole yhtä nopea mutta lähtee viivalta terävämmin. Tein vaihdon, koska ohituksia ei kisassa juuri ollut. Pystyin sillä sitten muutaman pisteen ajamaan. Hienoa oli havaita, että pysyi GP-miesten kyydissä, vaikka pisteitä ei nyt niin hirveästi kertynytkään, kommentoi Nieminen.

– Koko tapahtuma oli ihan uskomaton. Lähes 11 000 katsojaa suomalaisessa speedwaykilpailussa on huima juttu. Tunnelma stadionilla oli hieno. Rata ei sitten ihan niin kapea kisa-ajossa ollutkaan kuin ensin reenien perusteella pelkäsin. Vaikka olihan se aika kapea ja ohitukset olivat kortilla. Mutta kyllä tämä hieno kokonaisuus oli, jatkaa Nieminen.

Kilpailussa nähtiin vauhdikasta ja taidokasta speedwayta, vaikka osin radan kapeudesta johtuen ohitukset olivat kortilla.

Rataan tuli kilpailun kuluessa muutama spoori ja reikä, joista kuljettajien pyörät nousivat näyttävästi pystyyn ja hetken matkaa kuljettajat ajoivat keula pystyssä. Onneksi pahemmilta vältyttiin.

Kokonaisuutena tapahtuma oli onnistunut ja järjestelyt sujuivat hyvin.

Tampereen GP:n pisteet:
  1. Matej Zagar 15
  2. Tai Woffinden 16
  3. Fredrik Lindgren 12
  4. Greg Hancock 12
  5. Chris Holder 10
  6. Nicki Pedersen 10
  7. Troy Batchelor 10
  8. Martin Smolinski 9
  9. Darcy Ward 8
10. Andreas Jonsson 7
11. Jaroslaw Hampel 7
12. Niels-Kristian Iversen 6
13. Joonas Kylmäkorpi 5
14. Kauko Nieminen 4
15. Chris Harris 4
16. Kenneth Bjerre 3

MM-sarjan tilanne:
  1. Krzysztof Kasprzak 35
  2. Nicki Pedersen 34
  3. Hancock 34
17. Kylmäkorpi 5
18. Nieminen 4

Täydelliset tulokset:
http://speedwaygp.com/results/74

Uusin numero