Marquezin vaihtoehdot vähissä moottoripyöräurheilun katedraalissa

Hondaa käskyttävän Marquezin on käytännössä pakko voittaa tai ainakin pitää Yamaha-kaksikko Valentino Rossi-Jorge Lorenzo takanaan säilyttääkseen mahdollisuuden kolmanteen peräkkäiseen titteliin.

Marquezin plakkaria rasittaa kolme pisteetöntä GP:tä, joista viimeisin osui kirvelevästi kotiyleisön eteen Barcelonassa.

Sarjaa johtavalla Rossilla on koossa 138 pistettä ja neljä viimeistä kisaa voittanut Lorenzo hiillostaa tallikaveriaan enää yhden pinnan päässä.

Marquezin saldo näyttää puolet Rossia laihemmalta: 69 pistettä oikeuttavat tällä hetkellä vasta viidenteen sijaan.

Hyvät muistot eivät
enää paljoa paina

Menneitä on turha muistella, mutta tilastot toki puhuvat Marquezin puolesta moottoripyörurheilun katedraaliksi kutsutussa Assenissa.

Marquez on voittanut viidestä viimeisestä Hollannin TT:stä neljä Moto3- ja Moto2-luokat mukaanluettuna.

– Assen on rata, josta pidän. Siitäkin huolimatta, että se ei ole välttämättä paras mahdollinen pyörällemme, toteaa Katalonian GP:n jälkeisissä testeissä myös kauden 2014 runkoa kokeillut ja siihen mieltynyt Marquez.

Marquez myöntää, että lähtökohdat Asseniin ovat kaikkea muuta kuin ihanteelliset. Oljenkorteensa topakasti tarttuva Marquez tosin uhkuu siinä samalla myös revanssia.

– Neljännet ja viidennet sijat eivät minulle kelpaa. Ajan aina vain ja ainostaan voitosta. Mikään ei ole muuttunut tältä osin vaikeasta alkukaudesta huolimatta, eikä minulla ole enää myöskään mitään menetettävää.

– Kaatuminen kotiyleisön edessä Barcelonassa oli tietenkin kova pettymys, mutta se on jo unohdettu.

Pitkät perinteet myös
epävakaan sään osalta

Assenissa vallitsee usein epävakaa sää normaalista aikataulusta perinteisesti päivällä aikaistetun GP-viikonvaihteen kuluessa.

– Keli on Assenissa aina arvaamaton ja se näyttelee yleensä omaa osaansa. Tarkkana pitää olla tältäkin osalta ja aloittaa työt täydellä teholla välittömästi torstain ensimmäisistä vapaista harjoituksista lähtien. Assenissa on tärkeää pyrkiä löytämään toimivat säädöt mahdollisimman nopeasti, Marquez alleviivaa.

Assen on ainoa rata, joka on ollut yhtäjakoisesti mukana MM-sarjassa sen perustamivuodesta 1949 lähtien. Nykysellä radalla on mittaa 4555 metriä.

Kisapäivän pitkä perinne, eli kesäkuun viimeinen lauantai pohjautuu kirkollisiin kuvioihin. Tosin Superbike-luokka on saanut ajaa MM-osakilpailunsa Assenissa sunnuntaisin.

– Pappi pitää Superbikesta MotoGP:tä enemmän, veisteli Rossi vuosi sitten Hollannin TT:n alla.

https://www.youtube.com/watch?v=kgI2xDmjxbQ

Uusin numero