Marquezin huiput 344,7 km/h – ensimmäinen ennätys romukoppaan

Kyse on 5380 metrin mittaisen ja nyt jo kymmenettä kertaa MotoGP-sarjaa isännöivän Losailin radan huippunopeusennätyksestä.

Marquez latasi Hondallaan 1068 metriä kattavalla pääsuoralla lukemat 344,7 kilometriä tunnissa. Aiempi ennätys 342,3 oli Hector Barberaan käsialaa Ducatilla viime vuodelta.

Hondalla parhaat huiput ja
Yamahalla toimivimmat säädöt

Losailin tavoin Mugellon kaltaisella radalla huimimpiin lukemiin nouseviin huippunopeuksiin ei sovi kuitenkaan koskaan tuijottaa liikoja.

Kyse on nimenomaan kokonaisuudesta.

MotoGP-luokan ensimmäinen sessio näytti Jorge Lorenzon, Cal Crutchlowin ja Valentino Rossin johdolla selkeästi toteen sen, että Yamahalta löytyvät parhaat säädöt Losailiin – ainakin tässä vaiheessa.

Lorenzo löytyi huippunopeuslistalta parhaana Yamaha-kuljettajana sijalta kuusi lukemin 341,7. Lorenzon kovin kierros kulki kuitenkin 0,591 sekuntia nopeammin neljänneksi sijoittuneeseen Marqueziin nähden.

– Kokonaisuus tietenkin ratkaisee. Meillä on vielä paljon töitä tehtävänä säätöjen kanssa. Se työ jatkuu määrätietoisesti katseet tiukasti sunnuntain kisaillassa. Pystyin parantamaan heti ensimmäisestä harjoituksesta lähtien tasaisesti vauhtia ja se on tärkeintä. Pidetään mielessä, että tämä on vasta alkua ja myös se, että ajan ensimmäistä kertaa MotoGP-luokan pyörällä Losailissa, totesi Marquez.

Marquezin jälkeen kakkoseksi huippunopeustilastossa nousi hänen tiimikaverinsa, tosin kierrosajan perusteella vielä varjojen mailla liikkunut Dani Pedrosa: 344,4.

Stefan Bradl oli LCR-tiimin Hondallaan kolmas ennen Ducatin Andrea Doviziosoa numeroin 343,5-343,0.

Kierrosajoissa hienosti yhdeksänneksi sijoittunut Aleix Espargaro oli Apriliallaan CRT-kuljettajien kärkinimi mies huipuissa: 325,3.

Ajon ”pojilla” paras
syöttö Moto3:ssa

Isojen poikien tavoin myös Moto3-luokassa mentiin kelpo haipakkaa niin kierrosaikojen, kuin huippujenkin osalta. Selviö on, että sarjan pienimmän luokan toinen kausi tuo tullessaan ison tukun ennätyksiä monessakin kategoriassa.

Ajo Motorsportin Red Bull KTM-tehdastiimin Arthur Sissis rikkoi Losailin radan ennätyksen 233,8 kilometrin huippunopeudella. Hänen tiimikaverinsa Zulfahmi Khairuddin oli viilettänyt vuosi sitten 229,7 km/h.

Moto3-luokan huippunopeustilastossa kakkosena torstain kahden vapaan harjoituksen perusteella tuli Ajon tiimin kärkeen karauttanut Luis Salom ja kolmantena Avant Tecno-tiimin Niklas Ajo. Salom sivalsi lukemat 233,6 ja Ajo 232,6.

Kallio 280,0 km/h

Moto2-luokassa Randy Krummenacherin viime vuonna Kalexilla ajama huippunopeusennätys 285,0 jäi vielä voimaan, joskin korkeintaan enää päiväksi tai kahdeksi.

Mattia Pasini pisteli Speed Up-pyörällään torstaina 283,5 km/h. Mika Kallio ajoi Kalexilla parhaimmillaan tasan 280 kilometrin tuntinopeutta.

Qatarin GP jatkuu perjantai-iltana neljällä sessiolla. Moto3- ja Moto2-luokan kuljettajat ajavat yhden harjoituksen. MotoGP-luokalla on puolestaan edessään kaksi treeniä.

Perjantain aikataulu:
18.00-18.45 MotoGP-luokan 2. vapaa harjoitus
19.00-19.40 Moto3-luokan 3. vapaa harjoitus
19.55-20.40 Moto2-luokan 3. vapaa harjoitus
20.55-21.40 MotoGP-luokan 3. vapaa harjoitus

Uusin numero