Marquez voittoon Motegissa – Mika Kallio avasi pistetilinsä

Marc Marquez hallitsi Japanin GP:tä käytännössä lähtövaloilta ruutulipulle. Kuva: motogp.com.

Kukaan ei kyennyt haastamaan mestaruuden jo varmistanutta Marc Marquezia Japanin GP:ssä. Suomalaisittain ilonaihetta tarjoilivat MotoGP-luokassa kauden 2019 pistetilinsä avannut Mika Kallio ja Moto2-luokassa ensimmäistä kertaa podiumsijoituksen ajanut Ajo Motorsportin Jorge Martin. 

Japanin GP:n kilpailut ajettiin Motegin Twin Ring -radalla varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa. Kaikki luokat tarjoilivat jännittäviä taisteluita ja suomalaisittain viikonlopun kruunasi Mika Kallion pistesijoitus MotoGP-luokassa.


Moto3-luokan kilpailussa kärkeen ampaisi kotiyleisön suosikki Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse). Ensimmäisen kierroksen alussa nähtiin draamaa, kun Jakub Kornfeil (Redox PruestelGP) kaatui vieden Gabriel Rodrigon (Kömmerling Gresini Moto3) mukanaan. Vain muutamia sekunteja myöhemmin Tom Booth-Amos (CIP Green Power) osui samasta mutkasta kiihdyttäessään Can Öncün (Red Bull KTM Ajo) takarenkaaseen ja kaatui, mutta onnistui kuitenkin jatkamaan.

Kärjen takana mestaruustaistelun kaksi kärkimiestä, Lorenzo Dalla Porta (Leopard Racing) ja Aron Canet (Sterilgarda Max Racing Team) kävivät omaa kamppailuaan. Etevämmäksi osoittautui Dalla Porta, joka jatkoi nousuaan kohti kärkeä ja onnistui hetken kuluttua syrjäyttämään kilpailun alkua hallinneen Suzukin kärkipaikalta. Suzuki ei antautunut ilman taistelua, mutta samalla kärkitaisteluun nousivat myös Sergio Garcia (Estrella Galicia 0,0) ja Albert Arenas (Gaviota Angel Nieto Team).

Vasta 27. ruudusta startannut, sarjapisteissä kolmantena oleva VNE Snipers -tiimin Tony Arbolino teki hurjaa nousua kohti kärkeä, mutta kaatui sijalta 8, mikä tarkoitti käytännössä mestaruushaaveiden hautautumista. Dalla Portan tilanne mestaruustaistelussa parantui entisestään, kun lähin haastaja Aron Canet kaatui. Canet pääsi jatkamaan, mutta kaukana pistesijoista. Pettynyt Canet kaartoikin pian varikolle ja keskeytti.

Suzuki haki kilpailun lopussa raivokkaasti ohituspaikkaa Dalla Portasta pääsemättä kuitenkaan riittävän lähelle kärkipyörää. Viimeisellä kierroksella Arenas nousi Suzukin ohi, mutta ei kyennyt haastamaan Dalla Portaa. Hienon viimeisen kierroksen ajanut Celestino Vietti (SKY Racing Team VR46) onnistui kotiyleisön ja japanilaiskuljettajan suuriksi pettymykseksi nousemaan ohi Suzukin ja kolmannelle palkintokorokesijalle äärimmäisen niukalla erolla. Can Öncün sijoitus oli 18.

Sekä Canet että Arbolino voivat vielä teoriassa voittaa mestaruuden, mutta mestaruuden menettäminen edellyttää Dalla Portalta täydellistä epäonnistumista jäljellä olevissa kilpailuissa.

Luca Marini (SKY Racing Team VR46) otti Moto2-luokan kilpailuun paalulta hyvän lähdön perässään FLEXBOX HP 40 -tiimin Augusto Fernandez ja Lorenzo Baldassarri. Kilpailun avauskierroksilla nähtiin hurja tilanne, kun Brad Binder (Red Bull KTM Ajo) ajautui kaarteessa leveäksi menettäen hetkeksi pyöränsä hallinnan. Takaa tullut Sam Lowes (Federal Oil Gresini Moto2) onnistui välttämään suoran törmäyksen niukasti, mutta osui Binderin pyörään katkaisten vasemman ohjaustankonsa ja joutui keskeyttämään. Myös neljännestä ruudusta startanneella Alex Marquezilla (EG 0,0 Marc VDS) oli tilanteita; huonon lähdön jälkeen sarjajohtaja teki voimakasta nousua kohti kärkeä ja aggressiivinen ajo lähes kostautui muutamaan otteeseen highsiderina.

Hyvään vauhtiin päässyt Thomas Lüthi (Dynavolt Intact GP) nousi kolmanneksi, pian toiseksi ja alkoi haastaa Marinia. Kärjen takana Marquez taisteli näyttävästi Jorge Martinin (Red Bull KTM Ajo) ja Marcel Schrötterin (Dynavolt Intact GP) kanssa.

Lüthi onnistui nousemaan kärkeen samalla, kun neljänneksi noussut Martin alkoi ajaa kärkeä kiinni Marquez ja Schrötter kannassaan. Martin onnistui kuitenkin karkaamaan, ajoi Baldassarrin kiinni ja ohitti tämän kilpailun loppuvaiheessa. Kärjessä Marini nousi ohi Lüthin, jonka viimeisen kierroksen epätoivoinen ohitusyritys sinetöi voiton Marinille. Kärkikaksikon takana Martin ajoi ensimmäisen podium-sijoituksensa Moto2-luokassa. Brad Binderin sijoitus oli 12.

Lüthin hyvä suoritus nosti hänet 36 pisteen päähän sarjaa johtavasta Alex Marquezista.

MotoGP-luokassa koko eturivi sai hyvän startin, mutta Marc Marquez (Repsol Honda Team) ampaisi paalulta kärkipaikalle. Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) oli ensimmäisen mutkan jälkeen toisena ja erinomaisen lähdön ottanut Jack Miller (Pramac Racing) kolmantena. Ensimmäisen kierroksen puolivälissä Quartararo nousi kärkeen ohi Marquezin, mutta kierroksen lopussa Marquez kuittasi sijoituksensa takaisin. Quartararo lähes kaatui tilanteessa ja Miller onnistui vain vaivoin välttämään törmäyksen. Tilanteen seurauksena Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) pääsi Millerin ohi ja Marquez sai pienen kaulan, joka kasvoi pian noin sekuntiin. Morbidelli ja Miller taistelivat hetken kolmannesta sijasta, mutta Miller onnistui pian jättämään Morbidellin taaksensa.

Quartararo yritti ajaa Marquezia kiinni, mutta Marquez oli tilanteen tasalla ja kykeni vastaamaan ranskalaisen vauhtiin – miesten välinen ero pysyi noin sekunnissa. Samalla Mika Kallio (Red Bull KTM Factory Racing) kävi taistelua Valentino Rossin (Monster Energy Yamaha MotoGP) kanssa sijoista 12 ja 13.

Andrea Dovizioso (Ducati Team) roikkui pitkään aivan neljäntenä ajaneen Morbidellin takarenkaassa, mutta ohituksen tekikin Morbidelli, joka nousi kolmanneksi ohi Millerin. Millerillä oli selvästi vaikeuksia ja myös Dovizioso ja Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) onnistuivat nousemaan tämän edelle.

Kilpailun puolivälissä Marquez alkoi karata Quartararolta, jonka pehmeän takarenkaan paras pito oli katoamassa. Pitkään Doviziosoa takanaan pitänyt Morbidelli joutui lopulta antautumaan ja Dovizioso nousi kolmannelle sijalle. Morbidelli joutui lähes välittömästi Viñalesin ahdistelemaksi, ja ohituspaikka löytyikin varsin noprasti.  

Modbidellin ohitettuaan Viñales painosti Doviziosoa yrittäen löytää raivokkaasti ohituspaikkaa, mutta Dovizioso puolusti upeasti sijoitustaan. Aivan lopussa Dovizioso äityi hurjaan vauhtiin pudottaen Viñalesin perästään ja ajoi Quartararoa nopeasti kiinni. Kilpailumatka loppui Dovizioson kannalta kuitenkin kesken, ja ruutulippu saavutettiin järjestyksessä Marquez, Quartararo, Dovizioso. Mika Kallio avasi kauden 2019 pistetilinsä ajamalla maaliin hienosti sijalla 14.

Japanin GP:n täydelliset tulokset löytyvät MotoGP-sarjan internet-sivuilta. Seuraava MotoGP-osakilpailu ajetaan Australian Phillip Islandin radalla 25.-27. lokakuuta.

Uusin numero