Marquez tutustui nopeimmin kehuja keränneeseen Austinin rataan – video Teksasin tunnelmista

Marquez kiersi MotoGP-sarjan toista osakilpailua uutena estradina huhtikuussa isännöivän, 5513 metrin mittaisen Circuit of the Americas-radan 55 kertaa. Niistä nopein kulki ajassa 2.04,619. Marquez kukisti tiimikaverinsa Dani Pedrosan 0,428 sekunnilla.

Hallitseva maailmanmestari Jorge Lorenzo oli Yamahallaan kolmas 0,672 sekuntia Marquezista. Lorenzon tiimikaverin Valentino Rossin ero kärkeen oli puolestaan 1,888 sekuntia.

Yamaha-kaksikon väliin tiistain tuloslistalla kiilasi Hondan LCR-tiimin Stefan Bradl reilut neljä kymmenystä Rossin edellä.

Positiiviset fiilikset

Kaikkien kuljettajien ensikokemukset viime vuonna F1-luokan kisan muodossa debytoineesta radasta olivat pääosin positiivisia.

– Varsin hyvä avauspäivä. Omalla tavallaan hauska rata, koska sieltä ei löydy käytännössä ainuttakaan pomppua. Radan ensimmäinen ja samalla kenties ratkaisevin sektori on kieltämättä hankala jouhevista shikaaneista huolimatta. Se on myös fyysisesti vaativa, kuvaili Marquez.

– Myöhemmin radalla tulee vastaan kolme peräkkäin oikealle taittuvaa mutkaa, joissa parhaan mahdollisen linjan löytäminen on vaikeaa. Tänään pääpaino oli nimenomaan radan opettelussa. Seuraavaksi sitten paneudumme enemmän pyörän säätöihin. Töitä on todellakin paljon edessä, alleviivasi Marquez.

Pedrosa painottaa hänkin mahdollisimman muhkean kierrosmäärän merkitystä ja niiden myötä rytmin löytymistä Austinin ensivisiitillä.

– Tämä on uusi ja aikalailla erilainen rata. Radalta löytyy lukuisia tiukkoja mutkia, mutta myös vauhdikkaita shikaaneja ja pitkiä suoria. Tunne oli paikoittain kieltämättä outo, mutta fiilis on kaiken kaikkiaan positiivinen.

Lorenzo: ”Tätä rataa ei
opita parissa harjoituksessa”

Lorenzo jatkoi edellisten linjoilla: radan oppiminen on tässä vaiheessa se päällimmäinen pointti.

– En ole oppinut sitä vielä 100-prosenttisesti. Siihen tarvitaan lisää kierroksia, jotta löydän oikeat ajolinjat. Ensikokemukset kauniista radasta ovat hyvät. Siellä on mutkia oikeastaan joka lähtöön. En usko, että kolme tai neljä harjoitusta ennen kisaa riittävät täällä ymmärtämään radan todellista luonnetta. Meille tarjoutuu ainakin pieni etu niihin kuljettajiin nähden, jotka eivät tulleet testaamaan tänne.

Rossi vakuutti ihastuneensa rataan.

– Pidän todellakin tästä radasta. Rata on hyvin jouheva ja se pitää sisällään paljon nopeita mutkia ja suunnanvaihdoksia. Täällä on mukava ajaa!, huikkasi Rossi.

– Tämän testin merkitys on suuri, sillä rata on samalla myös erittäin haastava. On tärkeää hahmottaa jarrutuspaikat, koska radalla on siksi paljon pimeitä mutkia. Pitohan täällä ei ole nyt paras mahdollinen, kun rataa kiertää vain muutama pyörä, jatkoi Rossi.

Austinin testijakso ulottuu tiistaista torstaihin. Yamahalta annettiin tosin ymmärtää, että torstai saattaa jäädä heidän osaltaan ajamatta, mikäli työt on ehditty viedä toivottuun pisteeseen keskiviikon kuluessa.

Austin, USA.
MotoGP-luokan yksityistestien 1. päivän tulokset Circuit of the Americas-radalla:

1. Marc Marquez Espanja, Repsol Honda Team 2.04,619
2. Dani Pedrosa Espanja, Repsol Honda Team 2.05,047
3. Jorge Lorenzo Espanja, Yamaha Factory Racing 2.05,291
4. Stefan Bradl Saksa, LCR Honda 2.06,053
5. Valentino Rossi Italia, Yamaha Factory Racing 2.06,507
6. Blake Young USA, Attack Performance (CRT) 2.15,102

Circuit of the Americas:
Pituus: 5513 metriä
Mutkat vasemmalle: 11
Mutkat oikealle: 9
Pisin suora: 1200 metriä
Leveys: 15 metriä
Valmistunut: 2012

Uusin numero