Markkinajohtaja Yamahalla menestyksekäs kisakausi

Maailmanmestaruuksia on kauden aikana varmistunut jo viisi, mestareina Valentino Rossi, Ben Spies, Cal Crutchlow, Antonio Cairoli ja James Stewart. Yamahalla on ajettu menestykseen myös SM-sarjassa.

Valentino Rossi varmisti uransa yhdeksännen Road Racingin maailmanmestaruuden Malesian osakilpailussa 25.10. Rossi ajoi dramaattisessa sadekelin kisassa kolmanneksi ja varmisti mestaruutensa jo ennen viimeistä Espanjan osakilpailua. Rossin tiimikaverin, Jorge Lorenzon sijoitus oli Malesian osakilpailussa neljäs ja tarvitsee viimeisestä osakilpailusta yhden pisteen varmistaakseen MotoGP-luokan kakkossijan. Viimeinen osakilpailu ajetaan Espanjan Valenciassa 8.11. Yamaha on jo varmistanut merkkimestaruuden ja Fiat Yamaha Team tiimimestaruuden MotoGP-luokassa kaudella 2009.

Ben Spies voitti Yamahan kaikkien aikojen ensimmäisen mestaruuden World Superbike-sarjassa sijoittumalla viimeisessä Portugalin osakilpailussa sijoille yksi ja viisi. 24-vuotias yhdysvaltalainen Spies voitti tulokaskautenaan 14 osakilpailun 28:sta lähdöstä 14 ja otti kauden aikana 11 paalupaikkaa. Spies saavutti YZF-R1:llään kaudella 462 pistettä ja eroa kakkostilan saavuttaneeseen Noriyuki Hagaan kertyi 6 pistettä.

Cal Crutchlow varmisti World Supersport maailmanmestaruuden ajamalla Yamaha YZF-R6:lla neljänneksi viimeisessä Portugalin osakilpailussa. Neljäs sija oli brittiläiselle Crutchlowille toinen kauden aikana, muissa kilpailuissa sijoitus on aina ollut – kahta keskeytystä lukuunottamatta – korkeampi. Crutchlow siirtyi sarjan kärkeen jo kauden kolmannessa osakilpailussa ja piti sijoituksensa kauden loppuun asti.

Endurancen MM-sarjan voitti Yamaha Austria Racing Team Yamaha YZF-R1:llä. Voittoisassa tiimissä ajoivat Igor Jerman, Steve Martin ja Gwen Giabbani ja he olivat sarjassa aivan ylivoimaisia.

Superstock 1000 Euroopan mestaruuden voitti espanjalainen Camelo Morales YZF-R1:llä. Myös eri maiden sarjoissa Yamahalla ajettiin mestaruuksia ja näistä tärkeimpiä ovat Saksan ja Brittein saarten superbikemestaruudet.

Antonio Cairoli varmisti Yamahallaan MX1 maailmanmestaruuden Hollannin Lieropissa elokuussa. 23-vuotias italialaisnuorukainen on kautta aikojen nuorin MX1-mestari.Yamaha juhli jälleen myös valmistajien mestaruutta, kun YZ450F nousi palkintopallille neljätoista kertaa tällä kaudella. Maailmanmestaruus oli Yamahalle yhdeksäs viimeisen 11 vuoden aikana ja jo kuudes Yamaha YZ450F:lle.

Yhdysvaltalainen James Stewart varmisti 2009 AM SX mestaruuden (ja samalla FIM maailmanmestaruuden) ottamalla kolmannen sijan viimeisessä osakilpailussa Sam Boyd Stadionilla Las Vegasissa. SX mestaruus oli 23-vuotiaan Stewartin toinen. 2009 oli Stewartin ensimmäinen kausi Yamaha YZ450F:llä.

Maailmanmestaruuksien lisäksi meriittejä on saavutettu myös Euroopassa; Cristophe Charlier ajoi Yamaha YZ250F:llä EMX-2-luokan Euroopanmestaruuteen.

Road Racing -kaudella 2009 Superstock-kuljettaja Markus Neuvonen sijoittui yamaha YZF-R6:lla toiseksi Scandinavian Open -sarjassa ja sijoittui Suomenmestaruussarjassa kolmanneksi. Eki Kaulamo sijoittui Superbiken SM-sarjassa Yamaha YZF-R1:llä toiseksi. Kalle Javanainen varmisti viimeisen kilpailun voitollaan Superbike B-luokan mestaruuden. Myös Superstock B-luokan voittoon ajettiin Yamahalla, kun luokan mestaruuden voitti Sami Söderström YZF-R6:lla.

Motocross-kuljettaja Jussi Nikkilä ajoi Yamaha YZ450F:llä MX1-luokan Suomenmestaruuteen ja sijoittui supercrossissa kolmanneksi. Mestaruus oli 27-vuotiaan Nikkilän ensimmäinen. Atte Jousi voitti kultaa MX junior-luokassa. Jousi oli luokassaan ylivoimainen voittaen kauden 11 ajetusta erästä 8. Supermoton S1-luokan Suomenmestaruuteen ajettiin niinikään Yamahalla, sarjan voittoon ajoi tasaisilla suorituksillaan Ari Åstedt.

Yamaha on kaudella 2009 2-pyöräisten (moottoripyörät ja mopot yhteensä) markkinajohtaja Suomessa. Kevytmoottoripyörä YZF-R125 on vuonna 2009 maamme rekisteröidyin moottoripyörä.