Maailmanmestari suunnitteli vammaisurheilun mullistavan ratamoottoripyörän – julkistus MP 18 Moottoripyörämessuilla

Ensimmäisenä naisena maailmassa liikuntavammaisten ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuden voittanut Ulla Kulju on suunnitellut yhdessä työnantajansa insinööritoimisto Etteplanin kanssa lajin mullistavan ratamoottoripyörän. Uuden ratamoottoripyörän rakentamisessa on hyödynnetty 3D-tulostusta, ja pyörä julkistetaan ensi kertaa MP 18 Moottoripyörämessuilla Helsingin Messukeskuksessa perjantaina 2. helmikuuta klo 13 Etteplanin osastolla 7D110.

Insinööritoimisto Etteplanilla suunnitteluinsinöörinä työskentelevä Ulla Kulju aloitti ratamoottoripyöräilyn kolme vuotta sitten ja voitti heti ensimmäisenä naiskuljettajana liikuntavammaisten maailmanmestaruuden vuoden 2017 kilpailuissa Ranskan Le Mansissa. Suomessa Kulju kisaa yleisessä SM-sarjassa.

– Moottoripyörällä ajo alaraajahalvaantuneena on teknisesti haastavampaa. Koska insinöörinä kuitenkin ratkon tekniikkaan liittyviä ongelmia työkseni, sain viime vuonna kahvitauolla kollegoideni kanssa idean lähteä suunnittelemaan täysin uudenlaista moottoripyörää, joka ratkaisisi niitä ongelmia, joita kaltaiseni pyörätuolissa istuvat ajajat kohtaavat. Työnantajani Etteplan tuki minua suunnitelmissani, ja yhdessä olemme nyt tehneet näistä mullistavista parannuksista totta, Kulju kertoo.

3D-tulostettu istuin kallistaa ajajan puolesta

Etteplan on suunnitellut 3D-tulostusta käyttäen istuimen ja jalkatapit Kuljun uuteen ratamoottoripyörään. 3D-tulostus tekee mahdolliseksi aiempaa nopeamman ja kustannustehokkaamman tuotannon, jossa voidaan tulostaa yksittäisiä osia nopeasti ja materiaalia säästäen.

Teini-ikäisenä lumilautaonnettomuudessa halvaantunut Kulju kertoo, ettei hän pystynyt aiemmalla pyörällään ajamaan kurveihin yhtä nopeasti kuin kilpailevat kuljettajat, sillä alaraajahalvaantuneena pyörää ei voi kallistaa riittävästi. Toinen haaste liittyi jalkoihin: jos Kuljun tarranauhalla pyörään kiinnitetyt jalat irtosivat vauhdissa, joutui hän lopettamaan kilpailun kesken.

– Uusi 3D-tulostusta hyödyntävä pyöräni on taidonnäyte siitä, mitä uudenlaisella, luovalla insinöörisuunnittelulla parhaimmillaan saadaan aikaan. Uudenlaiset jalkatapit tekevät ajamisesta turvallisempaa. Niiden avulla riittää, että saan nostettua jalkoja lähemmäs, jolloin magneetti nappaa jalat kyytiin ja lukitsee ne pyörään uudestaan. Uuden istuimen ansiosta voin puolestaan siirtää painoa ja kallistaa pyörää terveiden kuskien tapaan. On ollut mieletöntä huomata, että voin ajaa mutkiin vauhdilla ja luottaa siihen, että pitoa riittää.

Kuljun uutta Honda-merkkistä pyörää ei ole valmentajan ohella nähnyt vielä kukaan. Pyörä julkistetaan Pohjoismaiden suurimmilla M18 Moottoripyörämessuilla Helsingin Messukeskuksessa ensi kertaa perjantaina 2. helmikuuta klo 13.00. Pyörä on esillä Etteplanin osastolla 7D110 sunnuntaihin 4. helmikuuta asti.

– Uskon uuden pyörän tuovan minulle merkittävää kilpailuetua tulevilla kaudella, kun lähden työnantajani sponsoroimana jälleen taistelemaan maailmanmestaruudesta. Etteplan hakee uudelle istuinosalle parhaillaan patenttia, ja toiveenani onkin, että saisimme pyörän laajemmalle yleisölle tuotantoon, jolloin siitä voisivat hyötyä muutkin kaltaiseni vammaisurheilijat.

MP 18 Moottoripyörämessut ovat avoinna Helsingin Messukeskuksessa perjantaina 2.2. klo 10–20, lauantaina 3.2. klo 9–20 sekä sunnuntaina 4.2. klo 10–17. Tervetuloa tutustumaan Ulla Kuljuun ja hänen uuteen moottoripyöräänsä Etteplanin osastolle 7D110 messuhalliin 7!

Uusin numero