Maailmanmestari kehittämään suomalaista motocrossia

Suomi on tuottanut maailmanmestareita moniin eri moottoriurheilulajeihin. Uran päättymisen jälkeen mestareiden tietotaitoa ei aina kuitenkaan ole osattu hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla.

Motocrossin vuoden 1985 maailmanmestari, nelinkertainen MM-hopeamitalisti ja vuoden 1990 supercrossin maailmanmestari Pekka Vehkonen on nyt saatu houkuteltua mukaan kehittämään suomalaista motocrossia.

– Kyllähän töitä pitää paljon tehdä, että päästään huipulle. Pitää lähteä ihan perusasioista. Nyt ajattelin itsekin perehtyä tähän tilanteeseen ja katsoa, mitä voitaisiin tehdä. Suomessa voidaan lähteä ihan perusasioista, kuten radoista ja harjoittelusta, miten löytää vauhti.

On varsin yleistä, että suomalaiset harjoittelevat liian helpoilla radoilla kotimaassa ja ulkomaan kilpailuiden suuret urat tulevat yllätyksenä.

– Suomalaisiin ratoihin ajateltiin puuttua aika paljon. Se on mun mielestä suurin elementti, miksi ei ole tullut kovia kuskeja. Suomen radat on liian tasaiseksi lanattuja. Ulkomailla on spooreja ja röykkyjä. Niiden, jotka haluavat kehittyä, pitää harjoitella sellaisilla radoilla, koska sieltä se tekniikka ja kehitys tulee.

Myös itse ajoharjoitteluun Vehkosella on selvät neuvot:

– Aina kannattaisi kovempien kuskien kanssa harjoitella, jotta tulee oikeanlainen tsemppi. Huonompien kuskien kanssa ajaessa sitä äkkiä luulee, että nyt mä ajankin hyvin. Jos on pikkuluokassa paras, niin mene treenaamaan ja kisaamaan isompiluokkalaisia vastaan ja yritä voittaa ne. Jos on huonompien kanssa ajamassa ja olet vaikka viisi sekuntia niitä nopeampi, niin yritä olla kymmenen. Aina pitää asettaa itselleen porkkanaa. Se ei riitä, mitä sä olet sillä hetkellä, vaan aina pitää laittaa hanaa enemmän ja enemmän. Maailman huipulla kuskit on kuitenkin aika kovia.

Kesäkuun 15.-16. päivä Iisalmessa järjestetään Motocrossin ja Enduron suurleiri, jonne Vehkonen on lupautunut yhdeksi valmentajista.

Valmentajien taso onkin ennennäkemättömän kova, sillä Vehkosen lisäksi listalta löytyvät muun muassa enduron 13-kertainen maailmanmestari Juha Salminen, viime vuonna MM-uran neljänteen pronssimitaliin päättänyt endurotähti Matti Seistola sekä vuoden 2007 motocrossin MM-pronssimitalisti Jussi Vehviläinen.

– Olen itsekin innostunut tästä projektista. Tiedän, että mulla on paljon annettavaa ja olen mielelläni mukana tässä lajissa.

Vehkonen on varma, että hänelle saadaan vielä seuraaja, suomalainen motocrossin maailmanmestari

– No todellakin. Eihän se ole muuta kuin, että tehdään asiat oikein. Onhan meillä tällä hetkellä ollut 13-14-vuotiaita huippukavereita. Kehitys on vain loppunut siihen. Ei olla tehty oikein asioita ja treenattu väärissä paikoissa. Tuossa iässä voidaan vielä olla lahjakkaita, mutta 14-vuotiaana pitää alkaa treenaamaan kunnolla. Nuorempana sen pitää olla hauskaa ja harrastetaan myös muuta urheilua, mutta jossain kohdassa pitää alkaa panostaa täysillä.

https://www.youtube.com/watch?v=qmaKa3MFlQc

Teksti: Moottoriurheilu.tv

 

Uusin numero