Maailmanmestari Chaz Davies päättää uransa

Chaz Daviesin 20 vuoden ura MM-tasolla pitää sisällään kilpailua 125-, 250-, Supersport- Superbike- ja MotoGP-luokassa. Yhden maailmanmestaruuden urallaan voittanut walesilainen kertoo lopettamispäätöksen jälkeen olevansa samaan aikaan onnellinen ja surullinen.

Jerezin radalla tällä viikonlopulla ajettavassa Superbike-luokan MM-osakilpailussa kamppailu MM-tittelistä käy kuumana, mutta silti viikonlopun kovin puheenaihe löytyy muualta. Jo 20 vuotta MM-tasolla kilpaillut walesilainen Chaz Davies, 34, piti tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi lopettavansa uransa MM-tasolla tämän kauden jälkeen.

Superbike-luokassa ja sen palkintopallilla Chaz Davies on vieraillut säännöllisesti jo kymmenen kauden ajan, sillä hän siirtyi Superbikeen kaudeksi 2012 voitettuaan edellisellä kaudella Supersport-luokan maailmanmestaruuden ylivoimaisella 50 pisteen erolla. Superbikessäkin mestaruus oli monta kertaa lähellä mutta kuitenkin niin kaukana, kun Davies Ducatilla ajaessaan sijoittui MM-sarjassa kolme kertaa kakkoseksi, kausina 2015, 2017 ja 2018. Onkin suoranainen tilastollinen ihme, että Superbike-luokassa 263 MM-osakilpailua tähän mennessä ajanut Davies on ottanut peräti 32 voittoa ja 99 podiumia nousematta silti mestaruuteen asti. 

MM-uransa Davies aloitti kaudella 2002 125-kuutiosten MM-sarjassa. Seuraavat neljä kautta kului 250-kuutioisten luokassa. Kaudella 2007 hän kokeili myös siipiään MotoGP-luokassa kolmen kisan verran. Uran huippuvuosi oli 2011, silloin Davies voitti maailmanmestaruuden Supersport-luokassa.  Pitkä uran Superbike-luokassa tarkoittaa kuitenkin, että mielikuvissa Davies yhdistetään aina Ducatiin, jolla hän on kilpaillut kaudesta 2014 lähtien. Hän sanookin, että uran mieleenpainuvimmat menestykset tulivat Ducatilla, ja erityisesti Italian maaperällä saavutetut voitot ovat jääneet mieleen, oltiinhan silloin Ducatin kotikulmilla. Kaikki luokat huomioiden Chaz Davies on kerännyt yhteensä 2576,5 MM-pistettä.

Lopettamispäätöstään Davies kommentoi, että tuntee samaan aikaan olevansa sekä onnellinen että onneton. Päätöksen tekeminen kesti pitkään, mutta kun se on tehty, niin se on sitten siinä. Sen takana on useita eri syitä, ja nyt vain tuntui siltä, että aika on oikea. 

-Olen valmis kääntämään uuden sivun elämässäni. 

Mutta onko eläköityminen 100-prosenttista? Kun Daviesin lopettamispäätös uutisoitiin, kommentoi Mansaarellakin voittanut brittikuski välittömästi, että ”ahaa, no se tietää siis sitä että hänet nähdään BSB-sarjassa ensi vuonna”. Jäädään odottamaan, pitääkö tämä arvelu paikkaansa.

Uusin numero