Maailman kovimmat road racing -tähdet Imatralle jälleen heinäkuussa 2021

Matthieu Lagrive oli Supersport-luokan ykkönen Imatralla vuonna 2019. Kuva: Pekka Varis.

Pohjoismaiden suurin ja perinteisin road racing –tapahtuma starttaa kohti ensi kesää: 56. Imatranajo järjestään 2.–4.7.2021.

Moottoriurheilutapahtumaa viidettäkymmenettäkuudetta kertaa järjestettäessä tietää, että nyt tehdään historiaa! Näin tapahtuu heinäkuun alussa 2021, kun suomalaiset ja kansainväliset road racing -kisatähdet jälleen asettuvat lähtöviivalle legendaarisella Imatran katuradalla.

– Imatranajon valmistelut on aloitettava ajoissa. Meillä ei ole aikaa haaskattavaksi. Haastavasta maailmantilanteesta huolimatta me luotamme siihen, että kisat voidaan ensi kesänä järjestää perinteiseen tapaan. Viime kesänähän Imatranajo järjestettiin olosuhteiden pakosta virtuaalisena. Virtuaalitapahtuman yhteydessä pidettiin suuri mp-paraati, jossa oli mukana noin 200  moottoripyörää.

– Vaativalla katuradalla huipputehokkailla ratamoottoripyörille ajettava kiihkeärytminen ja tilannerikas kisa on nähtävä paikan päällä. Se tunne, jonka yleisö luissa ja ytimessä kokee, kun kaksipyöräinen kisaohjus moottori ulvoen kiihdyttää pitkin Vuoksen suoraa yli 300 kilometriä tunnissa on ainutlaatuinen ja sanoin kuvaamaton, kertoo Imatranajon vastanimitetty tapahtuman kehityksestä ja yritysyhteistyöstä vastaava Eero Kiiskinen.  

Legendaarinen, noin viisi kilometriä pitkä katurata Vuoksen rannalla avautuu suomalaisille ja ulkomaalaisille road racing –huipuille perjantaina 2. heinäkuuta 2021, jolloin kansainväliset mp-kisat alkavat.

Imatranajo on International Road Racing Championshipin (IRRC) eli kansainvälisen moottoripyörien katusarjan Suomen osakilpailu. Muut osakilpailut ajetaan Hollannissa, Belgiassa, Saksassa ja Tsekeissä.

Huipputehokkaat moottoripyörät kilpailevat sekä IRRC- että Open-luokkien Superbike ja Supersport-kilpailuissa. Imatranajon 2021 muut kilpailuluokat julkaistaan lähiaikoina.

Imatranajon Kokoontumisajo (International Imatra Motorcycle Concentration) järjestetään Vuoksen Vallilla katuradan ja varikon läheisyydessä torstaista sunnuntaihin, 1. – 4. heinäkuuta.

Imatranajo yhdistää moottoriurheilun ja pop & rock –musiikin Road Racing Rock -konserteissa niin perjantai- kuin lauantai-iltanakin. Vetovoimaisista artisteista koostuvasta ’esiintyjäkattauksesta’ ja konserttinäyttämön sijainnista kerrotaan ensi keväänä.

Kesäkuussa 2019 Imatranajo houkutteli paikalle noin 42 000 katsojaa, mikä tekee Imatranajosta Etelä-Karjalan suurimman yleisötapahtuman. Pitkät perinteet ja kilpailun vaiherikas menneisyys näkyy kaikkialla, ja kävijätutkimusten mukaan juuri kilpailun historia on yksi merkittävimmistä syistä tulla paikan päälle vuosi toisensa perään.

IRRC-sarjan ratamoottoripyöräkilpailun taloudellinen vaikutus Imatran kaupungille on vaikuttava, sillä tapahtumayleisö jättää paikkakunnalle noin viisi miljoona euroa.

Ensimmäinen Imatranajo järjestettiin jo kesällä 1962, viisikymmentä kahdeksan vuotta sitten. MM-osakilpailun isännyys Imatralle myönnettiin vuonna 1964. Vuoden 1986 jälkeen Imatranajo siirtyi Vuoksen rannoilta moottoriradoille. Paluu takaisin Imatralle tapahtui kesällä 2016, jolloin Imatran Moottorikerho ry sai järjestettäväkseen kansainvälisen moottoripyörien katusarjan osakilpailun (IRRC).

Imatranajon tunnetuimpiin tähtiajajiin kuuluvat italialainen Giacomo Agostini, joka vuosina 1965 – 1975 ajoi Imatralla yhteensä 16 kertaa voittoon, vuonna 1972 maailmanmestaruuden TT-pyörien 250-kuutioisissa saavuttanut ja Imatralla sen varmistanut Jarno ”Paroni” Saarinen ja niin ikään kansainvälisillä moottoriradoilla menestystä saavuttanut Teuvo Länsivuori.

Nykypäivän IRRC-luokan suomalaiskuskeista on syytä mainita Erno Kostamo, Eeki Kuparinen, Marko Rättö, Lasse Kärki, Pauli Pekkanen, Sami Penna, Anssi Koski ja imatralainen Juha Kallio.

Vuonna 2019 IRRC-sarjan Superbike-luokan voittaja oli brittikuski Davey Todd ja Supersport-luokan ykkönen ranskalainen Matthieu Lagrive. Imatranajon rataennätystä, 1:50.616 keskituntinopeudella 158,2 kilometriä tunnissa, pitää hallussaan brittikuski Danny Webb. Ennätys on vuodelta 2018.

Imatranajon aikataulu 2021:
To 1.7. – su 4.7. Kokoontumisajo
To 1.7. Koko kansan polkupyörätapahtuma Vuoksen / Imatranajon pääsuoralla yhdessä Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry:n (EKLU)  kanssa klo 16.30 – 19.00
Pe 2.7. IRRC-esittelyparaati Imatran kävelykeskustassa klo 10.30 – 13.00
Pe 2.7. Imatranajo IRRC klo 15.00 – 20.00 / Road Racing Rock –iltatapahtuma
La 3.7. Imatranajo IRRC klo 10.00 – 19.00 / Road Racing Rock –iltatapahtuma
Su 4.7. Imatranajo IRCC klo 10.00 – 18.00

Teksti: Imatranajon tiedotus

Uusin numero