Lehto uusi cross countryn Suomen mestaruutensa

Miro Lehto ajoi sijoituksia tarkkaillen neljänneksi lauantaisessa kauden kolmannessa osakilpailussa Porin prikaatin varuskunta-alueella Säkylän Huovinrinteellä. Se riitti varmistamaan hänelle uran toisen Suomen mestaruuden viime kauden kultamitalin jatkoksi.

– Jännitin ennen kilpailua, mutta suunnitelmani oli silti selvä ja tiesin minulla olevan riittävästi perusvauhtia. Mitä tahansa voi aina tapahtua ja nytkin ajettiin nopealla reitillä, missä olisi ollut helppoa tehdä virheitä, Lehto kertasi.

– Keskityin juurikin maaliin pääsyyn sekä riittävään sijoitukseen Suomen mestaruuden kannalta. Toinen titteli tuntuu erittäin hyvältä.

Kahden himmeämmän mitalin loppuratkaisu oli huikea, sillä kolme kuljettajaa keräsi sarjassa tasapisteet. Keskinäisen järjestyksen ratkaisi paras osakilpailusijoitus.

Vain kaksi jälkimmäistä osakilpailua ajanut ja ne voittanut Roni Kytönen pokkasi SM-hopean. Karkkilan Moottorikerhon veteraani-ikäinen Niko Kalatie kuittasi SM-pronssia ja Porin Moottorikerhon Aleksi Nieminen putosi pois mitalisijoilta neljänneksi. SM-sarjan viides oli Keski-Suomen Moottorikerhon Oskari Hellman.

Lehto kuittaisi mestaruuden lisäksi kyseisessä Mobius SM Cross Country -sarjassa palkintorahaa 1200 euroa. Myös koko muu kärkiviisikko palkittiin lajin tapojen mukaisesti rahapalkinnoilla.

Suomen Cup -luokissa mestaruuden voittivat naisissa Mäntsälän Moottorikerhon Marita Nyqvist, alle 20-vuotiaissa Jämsän Seudun Moottorikerhon Peetu Juupaluoma, 40-vuotiaissa veteraaneissa Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplan Mika Karma ja 50-vuotiaissa veteraaneissa Nummelan Moottorikerhon Martti Ståhl.

SM-mitali ja rahapalkinto lämmittivät Kytöstä

SM-kauden viimeinen osakilpailu Säkylän varuskunta-alueella käynnistyi Vantaan Moottorikerhon Jiri Leinon johdolla. Viime vuoden kilpailun voittaja joutui kuitenkin keskeyttämään takajarruongelmien takia.

Endurossa junioreiden Euroopan mestaruuden tänä vuonna voittanut ja nuorten MM-sarjassa viidenneksi sijoittunut Kytönen hallitsi cross country -kilpailun jälkimmäistä puoliskoa suvereenisti. Voittomarginaali kutistui lopussa, koska Jämsän Seudun Moottorikerhon edustaja jäi odottamaan kaksituntisen ajoajan päättymistä ennen maalilinjaa eikä suunnannut enää yksin uudelle kierrokselle.

– Ei ollut niin paljon intoa ajaa vielä yhtä kierrosta, Kytönen naureskeli.

– Siinä kisan alussa nousin Leinon perään, kun hän kävi huollossa. Seuraavan kierroksen lopussa hän teki virheen ja pääsin ohi. Tiesin, että minun pitää mennä pian tankkaushuoltoon, joten päätin rykäistä. Sainkin häneen eroa eikä Leinoa lopulta enää näkynytkään.

– SM-mitali kiinnosti, ja mielenkiinto tätä kisaa kohtaan nousi myös sarjan rahapalkintojen takia. Oli selkeät syyt lähteä ajamaan, vaikken päässytkään mukaan kauden avaukseen.

Kytösen takana SM-päätöksessä toiseksi ajoi Karkkilan Moottorikerhon Niko Kalatie ja kolmanneksi Porin Moottorikerhon Paavo Henriksson.

Nyqvistin toinen

Naisten Suomen Cupin viimeisen osakilpailun voitti edellisen osakilpailun tapaan Hyvinkään Moottorikerhon Hanna Mertsalmi. Hän keskeytti kauden avauksen, mutta nousi lauantain tuloksensa ansiosta sarjan pronssille.

– Oli hyvä veto alusta loppuun. Oli kiva ajaa nuorten luokan kärkikaksikon kanssa kovaa kisaa, vaikka meidän oman luokan kuskeista ei nyt vastusta ollutkaan. Yksi keskeytys rokotti mestaruustaistoa, mutta oli tosi hienoa voittaa täällä ja aiemmin Jämsässä, Mertsalmi iloitsi.

Naisten Suomen Cup -hopeaa otti uransa parhaalla sijoituksella Hyvinkään Konekerhon Vilma Kivenne, joka oli lauantaina neljäs.

Lauantaina toiseksi sijoittuneelle Marita Nyqvistille Suomen Cup -mestaruus oli toinen peräjälkeen. Lauantain kolmas oli ME-Racingin Vilma Jarkkola.

Veljesparin vääntö

Alle 20-vuotiaiden Suomen Cup -mestaruus ratkesi käytännössä lauantain kilpailun alkumetreillä, kun Peetu Juupaluoman pahin kilpailija, Hämeenlinnan Moottorikerhon Antti Ahtila joutui keskeyttämään loukkaantumisen takia jo ensimmäisellä kierroksella. Juupaluoma ajoi voittajana maaliin uusien viime vuoden tittelinsä.

– Mitali maistuu aina, kultainen erityisesti. Tänään ei ollut kisaa oman luokan kuskien kanssa, mutta Niko Kalatien kanssa oli kiva ajaa. Hiekkapohjainen reitti miellytti, Juupaluoma kertasi.

Suomen Cup -hopeaa nappasi ensimmäisen koko kautensa luokassa ajanut Peetun pikkuveli ja Jämsän Seudun Moottorikerhon seuratoveri Pyry Juupaluoma, joka oli Säkylässä toinen. Pronssi meni Hämeenlinnan Moottorikerhon (HlMK) Samuli Puhakaiselle, joka oli lauantaina neljäs. Säkylässä kolmanneksi ajoi HlMK:n Eetu Puhakainen.

Karman vahvaa hallintaa

40-vuotiaissa veteraaneissa Suomen Cup -titteliä juhli varsin odotetusti Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplan Mika Karma, joka oli Säkylään tullessaan ajanut sarjajohtajana aiemmissa osakilpailuissa toiseksi sekä voittoon. Hän oli varsin ylivoimainen lauantaina jättäen kakkoseksi ajanutta Vantaan Moottorikerhon Janne Mukkalaa lähes viisi minuuttia. Kolmanneksi sijoittunut Hyvinkään Moottorikerhon Lari Lehtiö ajoi kierroksen vähemmän kuin kärkipari.

Naisten ja alle 20-vuotiaiden tuoreiden mestareiden tapaan myös Karma uusi tittelin.

– Kisasta jäi hyvät fiilikset. Reitti oli paras täällä koskaan. Se oli tosi jouhea ja tykkäsin ajaa. Ratamestarille iso kiitos, Karma aloitti.

– Mestaruuden uusiminen kertoo siitä, että olen edelleen kunnossa ja nautin ajamisesta. Jos tämä ei olisi enää kivaa, keksisin jotain muuta vapaa-ajan tekemistä.

Suomen Cup -hopea meni Mäntän Seudun Moottorikerhon Henri Mikkoselle, joka oli lauantaina neljäs. Pronssille ajoi lauantaina yhdeksänneksi sijoittunut Salon Moottorikerhon Jesse Sanden.

Ståhlin ensimmäinen

50-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -mestaruus oli Nummelan Moottorikerhon Martti Ståhlin ensimmäinen. Viime vuonna hän jäi hopealle tasapisteissä mestarin, Hämeenlinnan Moottorikerhon Tapio Koivusaaren kanssa. Lauantaina Ståhl ajoi toiseksi Keski-Suomen Moottorikerhon Kari Hirvimäen viedessä voiton.

– Voittaminen on aina kivaa. Viime vuonna jäi vähän hampaankoloon, Ståhl kuvaili.

– Lähtöviivalla aloin miettiä sitä, että mitenköhän tänään käy. Sitten metsässä ajaessa vatsassa tuntui jännitys. Ajoni kulki kuitenkin hyvin ja järkevästi, ei ollut yliyritystä.

Suomen Cup -hopean pokkasi ensimmäisen kautensa tässä ikäryhmässä ajanut Turun Moottorikerhon Niko Pahlberg, joka sijoittui Säkylässä kolmanneksi. Hirvimäki otti pronssia.

Viisi kansallista luokkaa

Säkylässä kilpailtiin arvosarjojen lisäksi neljässä kansallisessa luokassa.

Nuorten voiton vei Keravan Motoristiseuran Tiitus Enjala. 60-vuotiaiden veteraanien vahvin oli Helsingin Moottorikerhon Ari Kannela. Classic-pyörien luokan ykköseksi ajoi Karkkilan Moottorikerhon Toni Paakkinen. B-luokkaa hallitsi Lohjan Seudun Moottorikerhon Tommi Suomi.

Kilpailun suurimman luokan, yli sadan ajajan harrasteen ennenaikaisesti keskeytetyn koitoksen voitti Jämsän Seudun Moottorikerhon Ville Mäntynen.

Rauman Seudun Moottorikerhon isännöimässä kilpailussa oli mukana noin 250 kuljettajaa.

Kotimainen cross country -kausi on näin päättynyt. Uusi kausi starttaa alustavasti 27. huhtikuuta 2019 Kangasalan Moottorikerhon ja ISDE Tuki ryhmän isännöimällä kymmenennellä Panssari CC -kilpailulla Hattulan Parolannummella. Kyseessä on Suomen mestaruussarjan avausosakilpailu.

Uusin numero