Lastenkirja maailmanmestari Jarno Saarisesta julkaistaan tänään

“Tiedätkö sinä, kuka oli Jarno Saarinen? Pidätkö moottoripyöristä?” Näillä sanoilla alkaa tänään julkaistava lastenkirja “Paroni – Jarno Saarisen elämä”. Pirita Tolvasen kirjoittama ja kuvittama kirja kertoo Suomen ainoan ratamoottoripyöräilyn soololuokan maailmanmestarin Jarno Saarisen tarinan.

– Idea kirjaan lähti, kun olin keväällä 2017 tulossa Bolognan lastenkirjamessuilta, jossa olin etsimässä ideoita kirjaani ja törmäsin lentokentällä suomalaiseen moottoriurheiluharrastajaan Jorma Taijonlahteen. Heti kun hän kuuli mitä teen, hän sanoi, että minun pitäisi tehdä kirja vanhoista suomalaisista rallimaailmanmestareista tai Jarno Saarisesta, Tolvanen taustoittaa.

– Minä tulen itse moottoriurheilupiirien ulkopuolelta, mutta jotenkin tuli tunne, että jos Jarnon tarina koskettaa näin kovasti minua – lajista tietämätöntä, niin se kyllä koskettaa muitakin. Silloin tiesin, että teen tämän kirjan.

Vaikka kyseessä on 5-10-vuotialle suunnattu lastenkirja, halusi Tolvanen tehdä kuvituksen mahdollisimman hyvin vastaamaan todellisuutta.

– Taijonlahti on ollut minulla kirjan teossa myös teknisenä tukena. En oleta, että lapset tietävät mitään lajista, eli kirjassa on kerrottu ihan 250- ja 350-kuutioisten pyörien erot. Jorma oli ihan korvaamaton apu, ettei sinne jäänyt mitään virheitä. Näin ovat tyytyväisiä myös isoisätkin, jotka kirjaa mahdollisesti lukevat.

Tolvasta ovat auttaneet projektissa myös Saarisen leski Soili Karme sekä veli Jari Saarinen.

– Kirjaa on ollut tosi kiva työstää. Kaikki ihmiset, joita olen tämän tiimoilta tavannut, ovat olleet tosi sydämellisiä ja pitäneet tästä ideasta. Kirja on täynnä vauhtia, iloa ja valoa. Vaikka tarinassa on myös surullinen puoli, niin halusin kirjalla juhlistaa sitä, että Jarno eli. Vaikken koskaan Jarnoa tavannut, niin olen kuullut, että hän oli positiivinen ja ihana henkilö ja sitä seikkailunhalua ja iloa halusin saada myös kirjaan.

Saarisen kuolemasta tuli toukokuussa 2018 kuluneeksi 45 vuotta. Hän saavutti ratamoottoripyöräilyn 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972. Seuraavana vuonna hän oli matkalla kahteen mestaruuteen, kunnes kuolemaan johtanut onnettomuus Monzan osakilpailussa pysäytti koko moottoriurheilumaailman.

Paroni – Jarno Saarisen elämä -kirjan julkaisua juhlistaa suuri ulkoilmanäyttely vanhan Eläintarhan radan varressa Helsingissä 13.9.-1.10.2018. 100 metriä leveä näyttely sijaitsee ulkona, Hammarskjöldintien varressa vasten Stadionin työmaaseinää, vinosti Uimastadionia vastapäätä.

 

 

 

Uusin numero