Kytönen, Reinike ja Lahtinen huimassa kamppailussa motocrossin MX-liigamestaruudesta

125-kuutioisten pyörien MX125-luokassa nähtiin huikea loppuratkaisu, jossa Jämsän Seudun Moottorikerhon Roni Kytönen otti mestaruuden niukalla erolla ennen Vantaan Moottorikerhon (VMK) Karl-Robert Reinikeä.

VMK:n Teemu Lahtisen oli kärkivauhdista huolimatta tyydyttävä sarjapronssiin.

24MX MX-liigan Vantaan osakilpailuun saavuttiin tilanteessa, jossa naisten MXD-luokan mestaruus oli jo varmistunut Padasjoen Moottoriurheilijoiden Hanna Mertsalmelle ja aikuisharrastajien MXB-luokan titteli Jalasjärven Moottorikerho/UA:n Miika Latvalalle. Luokkien hopea- ja pronssimitalit olivat sen sijaan jakamatta, kuten MX125-luokan kaikki mitalisijat.

MX125-luokan ratkaisu saatiin vasta kahdeksanosaisen MX-liigan viimeisessä erässä, missä Karl-Robert Reiniken voitto ei aivan riittänyt mestaruuteen. Roni Kytönen varmisti erän kakkossijallaan tittelin. Päivän kokonaisvoiton otti Reinike ennen Teemu Lahtista ja Kytöstä.

Naisten luokassa päivän ykkönen oli Hyvinkään Moottorikerhon Ria Virtanen, joka nappasi samalla sarjahopean. Kangasalan Moottorikerhon Anu Nummela kuittasi sarjapronssin.

MXB:ssä voittoon ajoi luokassa vieraillut, Turun Moottorikerhon (TMK) Niklas Lehmuskoski. VMK:n Toni Nieminen otti kakkospaikan, millä hän varmisti sarjan pronssin. Liigahopean kuittasi Tampere Motocrossin (TamMC) Arto Laine, joka jäi sunnuntaina 11:ksi.

Kytönen rutisti mestariksi

MX125-luokan päivän kenties nopein kuljettaja oli Lahtinen, joka voitti ensimmäisen erän. Hän myös johti toista erää, kunnes kaatui hyppyrissä. Lahtinen sinnitteli vielä takaisin kilpailuun ja ajoi maaliin kolmantena.

Reinike teki muutaman ratkaisevan virheen ensimmäisessä erässä, joten hän jäi siinä kolmanneksi. Toisen erän kärkeen Reinike nousi vasta viimeisellä kierroksella, kun hän löysi paremmat linjat ohi kierroksella jääneistä kuin ensimmäisenä ajanut Kytönen.

– Ensimmäinen erä oli toista heikompi ja minulla oli oikeastaan koko päivän ongelmia pyöräni kanssa. Oma ajonikaan ei ollut ihan parasta mahdollista. Silti kokonaisuus oli positiivinen ja toisen erän voitto kruunasi päivän sekä kauden. Hain mestaruutta, mutta jäin siitä hieman, Reinike kertasi.

Kytösen kaksi kakkostilaa toivat yhteistuloksissa kolmospaikan, mutta tärkein, eli mestaruus varmistui. Kytönen ajoi viime vuonna pienempien, 85-kuutioisten pyörien Suomen Cup -mestariksi.

– On huikea fiilis mestaruudesta. Varsinkin, kun menossa on ensimmäinen kauteni ”isolla” pyörällä. Liigakisat ovat onnistuneet, vaikka junioreiden Suomen Cupissa onkin ollut vaikeampaa. En tuntenut aamulla paineita, mutta ennen toista erää vähän jännitti, Kytönen sanaili.

Kytösen, Reiniken ja Lahtisen perässä MX-liigan nelospaikan otti Espoon Moottorikerhon Tino Linna ja viides oli TamMC:n Ville Rontu.

Virtanen otti omansa

Ria Virtanen kesti naisten luokan ennakkosuosikin paineet hopeamitalin metsästyksessä. Mestaruuden jo edellisessä osakilpailussa varmistaneen Hanna Mertsalmen piti olla Vantaan-osakilpailun aikaan Slovakiassa valmistautumassa enduron MM-maajoukkuekilpailuun, mutta polvivamma estää kilpailemisen. Mertsalmi ei siis ajanut myöskään Vantaalla.

– Toinen erä oli aikamoista kamppailua heikon startin takia, mutta voitto irtosi siitäkin. Epätoivo ei kuitenkaan iskenyt, vaikka Nummela ehti jo karata kärjessä. Kaksi erävoittoa maistuu todella hyvälle, kuten myös sarjan hopea, Virtanen iloitsi.

Päivän yhteistulosten kakkospaikan otti kauden parhaallaan Tuusulan Moottorikerhon (TuMK) Julia Mattila ennen Nummelaa.

Mertsalmen ja Virtasen takana MX-liigan pronssi matkasi siis Nummelalle. Neljäs oli Mattila ja viides samalle sijalle sunnuntaina ajanut Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Maiju Mäki.

Laine ja Nieminen
veivät avoimet mitalit

MXB-luokan mestaruuden edellisessä osakilpailussa varmistanut Miika Latvala ei ajanut Vantaalla, sillä hän oli jo ottanut suunnan opiskelijavaihtoon Balille. Päivän ykkösnimi oli viimeksi kolme vuotta sitten kilpaa ajanut ja tuolloin Suomen mestaruussarjassa kilpaillut Niklas Lehmuskoski.

– Aamun kurakelissa tuntui kuin olisi ollut endurokilpailussa. Rata kuitenkin kuivui eriin ja oli mukava ajaa. Nautin kisaamisesta taas näin tauon jälkeen, eikä luokalla ole väliä. Voitto ei ollut varsinaisesti yllätys, muttei minulla ollut kuitenkaan paineita ja tavoitteita, Lehmuskoski pyöritteli.

Isäntäseura Vantaan Moottorikerhon Toni Nieminen otti yhteistulosten kakkossijan myötä uransa toisen MX-liigapronssin. Arto Laine kuittasi MX-liigahopean. Vantaan väliin jättänyt Pieksämäen Moottoripyöräkerhon Samuli Launonen oli loppupisteissä neljäs ennen niin ikään Vantaalta sivussa ollutta Mäntyharjun Moottorikerhon Lassi Torniaista.

MX-liigan ulkopuolisessa harrastajien MXH-luokassa kärkikolmikon muodostivat TuMK:n Marko Kyyhkynen, Keski-Suomen Moottorikerhon Aapo Kemppainen ja TMK:n Jouni Koskinen.

Palkintojenjakogaala
marraskuussa

MX-liigan perinteinen palkintojenjakotilaisuus, 24MX MX-liiga Gaala 2015, järjestetään Tampereen kansainvälisen supercrossin yhteydessä Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa lauantaina 7. marraskuuta.

Tilaisuudessa muistellaan mennyttä kautta, katsotaan vuoteen 2016 ja palkitaan kauden 2015 jokaisen MX-liigaluokan kymmenen parasta kuljettajaa.

Tulokset:
MXD
:
1. Ria Virtanen, 50 pistettä
2. Julia Mattila, 42p.
3. Anu Nummela, 40p.
4. Laura Kurkinen, 36p.
5. Maiju Mäki, 31p.

MXD, loppupisteet:
1. Hanna Mertsalmi, 338p.
2. Virtanen, 303p.
3. Nummela, 291p.
4. Mattila, 232p.
5. Maiju Mäki, 211p.

MXB:
1. Niklas Lehmuskoski, 50p.
2. Toni Nieminen, 40p.
3. Toni Nordman, 36p.
4. Samuli Silenius, 34p.
5. Joonas Jokiho, 33p.

MXB, loppupisteet:
1. Miika Latvala, 292p.
2. Arto Laine, 244p.
3. Toni Nieminen, 219p.
4. Samuli Launonen, 177p.
5. Lassi Torniainen, 161p.

MX125:
1. Karl-Robert Reinike, 45p.
2. Teemu Lahtinen, 45p.
3. Roni Kytönen, 44p.
4. Kevin Andersson, 36p.
5. Tino Linna, 31p.

MX125, loppupisteet:
1. Kytönen, 326p.
2. Reinike, 324p.
3. Lahtinen, 310p.
4. Linna, 202p.
5. Ville Rontu, 169p.

MXH:
1. Marko Kyyhkynen, 42p.
2. Aapo Kemppainen, 41p.
3. Jouni Koskinen, 38p.

Kaikki tulokset:
www.mylaps.com/en/events/1197284

Sarjataulukot:
www.mylaps.com/en/championships/212400

Uusin numero