Kymi Ring Oy on perustettu – SML yksi neljästä osakkaasta

Kymi Ring Oy:n perustamissopimus allekirjoitettiin siis maanantaina. Kehitysyhtiön osakkaat ovat maanomistaja A. Ahlström Osakeyhtiö, Iitin kunta, AKK Sports Oy ja Suomen Moottoriliitto ry (SML).

Yhtiön liiketoimintaidea on toteuttaa Pohjois-Euroopan johtava moottoriurheilu-, ajokoulutus- ja elämyskeskus Iitin kuntaan, noin 15 kilometrin päähän Kouvolan keskustasta ja tunnin ajomatkan päähän kehä III:lta, kerrotaan AKK:lta tulleessa tiedotteessa.

Toimintakeskusta toteutetaan useassa vaiheessa. Tavoitteena on toiminnan aloittaminen vuonna 2016.

Ympärivuotisesti toimivan keskuksen on tarkoitus tarjota moottoriurheilu- ja kulttuuritapahtumia, ajokoulutustoimintaa sekä majoitus- ja elämyspalveluita, ja siten palvella erilaisia käyttäjäryhmiä.

Kari O. Sohlberg toimii
hallituksen puheenjohtajana

Keskukseen on tarkoitus rakentaa EM- ja MM-kilpailuehdot täyttävä moottorirata, joka toteutetaan Kansainvälisen autoliitto FIA:n kestävän kehityksen standardien mukaisesti.

– Suomi on kiistatta Pohjois-Euroopan johtava autourheilumaa. Ansaitsemme itseoikeutetusti rikkaan autourheiluhistoriamme mukaisen radan Suomeen. Moottorirata Iittiin on ollut suunnitteilla jo runsaat neljä vuotta. Iloitsen todella, että hanke vihdoin alkaa konkretisoitua, sanoo Kymi Ring Oy:n hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Kari O. Sohlberg.

– Suunnitteilla oleva kokonaisuus tarjoaa toimintaympäristön paitsi moottoriurheilu- ja ajokoulutustoiminnalle myös suurille valtakunnallisille tapahtumille. Alueelle suunnitellaan lisäksi tuulivoimapuistoa, toteaa A. Ahlström Osakeyhtiön kiinteistöjohtaja Hannu Havanka.

Valtiovalta suhtautuu myönteisesti Kymi Ring -hankkeeseen. Kyseessä on mittava elinkeinohanke, jolla on matkailulle suuri merkitys. Erityisesti kuljettajakoulutus keskeisenä toimialana on puoltanut julkisen sektorin tukea hankkeen eteenpäinviemiselle.

Opetusministeriön hankebudjetista
löytyy 1,5 miljoonan euron varaus

Kymi Ring listattiin vuonna 2011 Opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallisesti merkittävien hankkeiden listalle. Opetusministeriön hankebudjetissa on tällä hetkellä 1,5 miljoonan euron varaus toimintakeskukselle.

– Elämyskeskus tulee virkistämään alueen elinkeinoelämää. Laskelmien mukaan jo pelkästään rakennusvaiheen työllisyysvaikutus alueella on yli 1500 henkilötyövuotta, kertoo Iitin kunnanjohtaja Pentti Toivanen.

Iitin kunta laatii paraikaa kaavoitussopimusta Iitin kunnan ja alueen maanomistajan A. Ahlström Osakeyhtiön välille. Kaavoituksen odotetaan valmistuvan ja rakentamisen käynnistyvän vuoden 2014 aikana.

Kokonaisuudessaan toimintakeskuksen tulisi valmistua vuonna 2018.

Investorihankinta yksityisen rahoituksen saamiseksi ja neuvottelut alueen palveluntuottajien sekä kansainvälisten kilpailu- ja tapahtumajärjestäjien kanssa on käynnistetty.

 

* Kuvat: Apex Design Ltd. Scott Wilson
 

Uusin numero