Kullas ja Talviku tahtipuikon varressa motocrossin SM-osakilpailussa Tampereella

Harri Kullas jatkaa voittamattomana MX1-luokassa. Kuva: Jukka-Pekka Purtilo.

Harri Kullas ja Jörgen-Matthias Talviku jatkoivat voittokulkujaan motocrossin SM-sarjassa, kun kaksikko nappasi luokkiensa erien ykköstilat toisessa osakilpailussa Tampereella sunnuntaina. Alle 15-vuotiaiden luokassa ykkönen oli Eelis Viemerö.

Motocrossin SM-kausi käynnistyi viikko sitten Karkkilassa, missä kilpailtiin vesisateiden merkeissä todella kuraisella saviradalla. Nyt sunnuntaina järjestetty toinen SM-osakilpailu Tampereen Kaanaa Centerissä oli olosuhteiden puolesta täysi vastakohta, sillä aurinko lämmitti ja hiekkarata tarjosi erinomaiset puitteet kunnon kilvanajoon.

Aikuisten luokkien voittajista ei ollut epäselvyyksiä Tampereellakaan, sillä jo Karkkilassa kummatkin eränsä voittaneet Vantaan Moottorikerhon Harri Kullas ja Viron Jörgen-Matthias Talviku menivät muilta karkuun. Kullas nousi molemmissa MX1-luokan erissä kärkeen alkumatkasta eikä antanut kenellekään mahdollisuuksia kyytiinsä. Talviku ei ollut aivan Kullaksen veroisen ylivoimainen MX2-luokassa, sillä hänellä kesti repiä eroa muihin. Voittajasta ei ollut kuitenkaan epäselvyyttä.

Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan toisen SM-osakilpailun voiton pokkasi Vantaan Moottorikerhon Eelis Viemerö, joka ajoi eräsijat kaksi ja yksi.

SML Motonet SM-Motocross -kauden kolmas osakilpailu on vuorossa Torniossa sunnuntaina 2. elokuuta.

Kullakselle tehotreeniä Englannin sarjoja varten

Harri Kullas urakoi viimeisen kahden viikonlopun aikana lauantaisin Viron mestaruussarjassa ja sunnuntaisin Suomen mestaruussarjassa. Tampereelle Kullas saapui sunnuntaiaamuna takanaan lauttamatka Tallinnasta Helsinkiin. Lauantaina Virossa Kullas ajoi kaksi kakkossijaa ollen yhteistuloksissa toinen. SM-sarjan seuraaviin, kolmeen viimeiseen osakilpailuun hän ei osallistu, sillä ammattilaiskuljettaja keskittyy päätyöhönsä, Englannin mestaruussarjoihin, jotka ovat vihdoin alkamassa koronaviruspandemian jäljiltä.

– Sain taas vedettyä kaksi hyvää ja intensiivistä treeniä Englannin kisoja ajatellen. Virossa starttini epäonnistuivat jostain syystä pahasti ja ohittaminen oli vaikeaa aika yksilinjaisella, kuivalla ja pölyisellä radalla. Tampereella puolestaan starttini onnistuivat ja rata oli erinomainen. Hyppyreistä oli tehty tavallista teknisempiä, koska nousut ja alastulot olivat jyrkkiä. Rata myös kului mukavan pattiseksi ja paikoitellen myös uraiseksi, Kullas analysoi.

– Ensimmäisessä erässä pääsin muilta karkuun helposti, mutta toisessa Kim Savaste ajoi hyvin, koska eroni häneen ei kasvanut yhtä vauhdilla. Hieman väsy painoi matkustamisen takia, ja tein myös virheitä. Ajoin järki päässä, mutta piti minun silti ihan antaa kaasua.

Vantaan Moottorikerhon Kim Savaste ajoi MX1-luokassa kaksi kakkossijaa, kuten viikkoa aiemmin Karkkilassa. Hän oli täten Tampereen osakilpailun toinen. Kolmanneksi korkeimmat SM-pisteet keräsi saman seuran Miro Sihvonen, joka sai vihdoin alleen kaksi ehjää erää. Sihvonen on viime vuodet kärsinyt pahoista loukkaantumisista, joiden takia hänen ounasteltu läpimurtonsa kansainvälisille radoille on ottanut jättimäistä takapakkia. Sihvosen uraa koristaa muun muassa EM-osakilpailuvoitto.

MX1-luokan neljänneksi sijoittui virolainen Tanel Leok, joka johdatti jälleen EM- ja MM-tasolla ajavan tiiminsä kuljettajat SM-sarjan osakilpailuun Karkkilan tapaan. Viides oli Leokin tiimiläinen, virolainen Johannes Nermann ennen hallitsevaa Suomen mestaria, Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikaista.

Kullas johtaa SM-sarjaa täydellä pistesaldolla. Savaste on sarjassa toisena ja Leok kolmantena.

Talviku ja suomalaiset

MX2-luokassa Matias Vesterinen kunnostautui starteissa ja haastoi ensimmäisessä erässä hetkellisesti osakilpailuvoittaja Talvikun. Kakkoserän ensimmäisellä kierroksella Imatran Moottorikerhon edustaja piipahti kärjessä, kunnes Talviku otti paikkansa takaisin. Toisella kierroksella Vesterinen kaatui ja putosi viidenneksi. Vesterinen otti kuitenkin lopulta kummassakin erässä kakkospaikan ja oli yhteistuloksissa toinen.

Tiukasti kärkiviisikon sijoituksista erissä vääntänyt Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinen oli päivän kolmonen ennen kotiradallaan ajanutta Tampereen Motocrossin Jere Haavistoa, joka kaatui kertaalleen toisessa erässä. Yhteistulosten viides oli Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen.

Talviku johtaa SM-sarjaa perässään Koskinen ja kolme sijaa taulukossa noussut Vesterinen.

Viemerö ja Pärn tasavahvoja

Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokassa osakilpailuvoiton kuittasi Eelis Viemerö, mutta virolainen Joosep Pärn keräsi yhtä monta pistettä. Viemerön toisen erän voitto takasi hänelle päivän ykköstilan, vaikka molemmat pojat kirjasivatkin ykkös- ja kakkossijan. Osakilpailun kolmas oli Karkkilassa voittoa juhlinut Vantaan Moottorikerhon Saku Mansikkamäki. Nelospaikan vei Lohjan Seudun Moottorikerhon Eemil Pesonen ja viidennen sijan Turun Moottorikerhon Aaro Menna.

Pärn nousi SM-sarjan kärkeen ohi Mansikkamäen. Myös Viemerö ohitti Mansikkamäen, mutta parivaljakolla on yhtä monta pistettä sijoilla kaksi ja kolme.

SM-sarjassa järjestetään viisi osakilpailua.

Suomen Cupin ja ATV:n lauantai

Kaanaa Centerissä ajettiin lauantaina alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan sekä veteraanien toinen Suomen Cup -osakilpailu. MXJ:ssä Sipoon Moottorikerhon Nico Stenberg oli ykkönen ennen Turun Moottorikerhon Eemeli Mäkilää ja Lohjan Seudun Moottorikerhon Eliel Lehtistä.

35-vuotiaiden veteraanien MXV35-luokassa voiton nappasi Oulun Moottorikerhon Markus Jaakola, joka nousi Karkkilan huonon tuloksensa jälkeen ennakko-odotusten mukaiselle sijalle kahdella erävoitollaan. Toinen oli Orimattilan Moottorikerhon Matti Korkeamäki ja kolmas Pohjois-Karjalan Moottorikerhon Toni Kuivalainen.

Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiik jatkoi voittokulkuaan MXV45-luokan erissä. Yhteistulosten toinen oli Hyvinkään Moottorikerhon Lari Lehtiö ennen tasapisteet keränneitä Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Tommi Lainetta ja Turun Moottorikerhon Jarno Mattilaa.

55-vuotiaiden MXV55-luokan ykköspokaalin pokkasi Ylä-Savon Moottorikerhon Sauli Kuosmanen. Toinen oli Mikkelin Moottorikerhon Antti Paasonen ja kolmas Kymen Moottorikerhon Juha Pekka Koirikivi.

Nelipyöräisten ATV-luokan SM-avauksen voitti Siilinjärven Vesan Lasse Ruotsalainen ennen Quad Racing Finlandin Valtteri Vainionpäätä ja Max Karilaista. ATV:n 35-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupin ensimmäisen osakilpailun kärkikolmikon muodostivat järjestyksessä Hyvinkään Moottorikerhon Jani Saarinen, Quad Racing Finlandin Jarmo Huhtala ja Tampereen Motocrossin Mika Vesa.

MXJ:n ja veteraanien Suomen Cup -kausi jatkuu Torniossa lauantaina 1. elokuuta. Samalla on tarkoitus käynnistää sivuvaunujen SM-sarja, kun Karkkilassa avausta ei päästy ajamaan keli- ja rataolosuhteiden takia.

Tulokset. SML Motonet SM-Motocross, SM-osakilpailu 2/5, Tampere, su 19.7.2020

MX1-luokka:
1. Harri Kullas, VMK, Honda, 50 pistettä
2. Kim Savaste, VMK, KTM, 44p.
3. Miro Sihvonen, VMK, Husqvarna, 38p.
4. Tanel Leok, Viro, Husqvarna, 38p.
5. Johannes Nermann, Viro, Husqvarna, 32p.

MX2-luokka:
1. Jörgen-Matthias Talviku, Viro, Husqvarna, 50p.
2. Matias Vesterinen, IMK, KTM, 44p.
3. Kimi Koskinen, SiMK, KTM, 38p.
4. Jere Haavisto, TamMC, Yamaha, 36p.
5. Mauno Nieminen, OriMK, Husqvarna, 34p.

MXC/A-luokka:
1. Eelis Viemerö, VMK, KTM, 47p.
2. Joosep Pärn, Viro, KTM, 47p.
3. Saku Mansikkamäki, VMK, Husqvarna, 38p.
4. Eemil Pesonen, LoSMK, KTM, 33p.
5. Aaro Menna, TMK, KTM, 33p.

Teksti: SM-motocrossin tiedotus.

Uusin numero