Kullas ja Pyrhönen tavoittelevat unelmatulosta Hyvinkään MM:ssä

Motocrossin MM-sarjan MX1- ja MX2-luokkien osakilpailu järjestetään Hyvinkäällä 13.-14. heinäkuuta. Kilpailun järjestäjänä toimii Suomen Moottoriliitto ry ja Hyvinkään Moottorikerho ry.

Kimi Räikkösen omistaman Ice1Racing-tiimin tallipäällikkö Pyrhönen saapui Suomeen valottamaan tunnelmiaan kotikilpailun kynnyksellä. Samalla mies kävi myös katsomassa kotikaupunkinsa radan muokkaustöitä.

– Odotan erittäin innokkain mielin ensimmäistä kotikilpailuani tallipäällikkönä. Suomessa on aina kilpailunjärjestelyt toimineet ja näin varmasti tälläkin kertaa. Ratakin alkaa olla jo hyvällä mallilla, Pyrhönen totesi.

Niinikään tämän hetken Suomen menestyneimmällä motocrossajajalla Kullaksella on suuret odotukset kotikilpailun suhteen.

– On hienoa päästä Suomeen ajamaan, kun paikalla on kavereita, faneja ja sponsoreita, jotka näkevät minkälaista työtä MX-kuskit tekevät. Hyvinkään rata on hyvä ja olen aina tykännyt ajaa siellä. Kuntoni on hyvä ja unelmatavoitteeni olisi podium.

MM-koitos vaatii kovaa työtä

Myös kilpailunjohtaja Tapio Kiivanen on innoissaan Suomen osakilpailusta.

– Tämä on maailman kovin motocrosssarja, ja yleisöä on viikonlopun aikana mahdollisesti 8 000-10 000. Tämän tason kilpailu on Suomessa viimeksi ajettu 90-luvulla.

Työtä on kuitenkin vielä paljon edessä ennen kuin MM-sirkus on Suomessa.

– Hyvinkää on edelleenkin Euroopassa hyvin tunnettu motocrosskaupunki, mutta valmistautumisaika kilpailun järjestämiseksi jää erittäin lyhyeksi ja sen vuoksi myös haasteet kerholla ovat suuret. Tapahtuma on suuruusluokaltaan niin iso, että tulemme tarvitsemaan talkooapua muilta kerhoilta. Kilpailuviikonloppuna on yli 300 vapaaehtoista kilpailua järjestämässä, Kiivanen selventää.

Motocrossin MM-sarjan
historiaa Suomessa

Ensimmäinen motocrossin MM-osakilpailu Suomessa järjestettiin vuonna 1962 Vantaan Ruskeasannalla. Tuolloin kilpailuluokkana ajettiin 250 cc -luokka ja kilpailun voittoon ajoi suomalainen Arno Erola.

Vuoden 1962 osakilpailun jälkeen Suomessa on järjestetty lukuisia motocrossin MM-osakilpailua eri vuosi-kymmenillä.

Viimeinen Hyvinkäällä järjestetty kilpailu ajettiin vuonna 1991, jolloin suomalaiset olivat jälleen kultakannassa kiinni. Pekka Vehkonen voitti tuolloin Hyvinkään osakilpailun, joten historialliset lähtöasetelmat heinäkuun kilpailulle ovat hienoimmat mahdolliset.

Vuoden 2013 MM-osakilpailu

Motocrossin MM-sarjan kuninkuusluokan osakilpailu saapuu nyt vihdoin Suomeen 15-vuoden tauon jälkeen.

Vuosia kestänyt pitkäjänteinen työ osakilpailun saamiseksi Suomeen on tuonut tulosta ja se järjestetään nyt Hyvinkään Vauhtikeskuksen radalla. MX1 (450cc) ja MX2 (250cc) luokat edustavat lajin terävintä kärkeä ja heinäkuussa 2013 maailman nopeimmat kuskit mittelevät MM-pisteistä Hyvinkään perinteikkäällä motocross-radalla.

MM-sarjan oikeudet omistava markkinointiyhtiö Youthstream esitti helmikuussa pyynnön Suomen Moottoriliitto ry:lle selvittää, löytyykö Suomesta mahdollinen kilpailunjärjestäjä MM-osakilpailulle jo kuluvana vuonna 2013.

Hyvinkään Moottorikerho ry:n kanssa käydyissä neuvotteluissa löydettiin yhteinen näkemys kilpailun ajamisesta Hyvinkäällä kesällä 2013.

Kilpailuviikonlopuksi oli tarjottu ainoastaan 13.-14. heinäkuuta, joten asia oli päivämäärän osalta ainoa vaihtoehto. MX1- ja MX2 -luokkien lisäksi Hyvinkäällä ajetaan myös Euroopan mestaruussarjan osakilpailu EMX250-luokassa (250cc).

Viikonloppu tulee tarjoamaan Suomessa ennen näkemättömän motocrosstapahtuman, kun Youthstream, MM-sarjan pääsponsorit ja kilpatallit rakentavat maailman kovimman motocross-osakilpailun Hyvinkäälle.

Tavoitteena
10 000 katsojaa

Tänä vuonna suomalaisia motocrosstähtiä nähdään niin radalla kuin myös varikolla tiimin johtotehtävissä.

Pyrhönen on siirtynyt MX3-luokan kilparadoilta tiimipäälliköksi Räikkösen omistamaan Ice1Racing-tiimiin, joka ajattaa kilpailussa kahta kuljettajaa ja haastaa muut MM-tiimit kahden päivän mittelössä.

Hyvinkäällä nähdään heinäkuussa Suomen kirkkaimman motocrosstähden Kullaksen lisäksi myös muita suomalaisia motocrosskuljettajia.

Kilpailupaikalle odotetaan saapuvan noin kymmenentuhatta katsojaa viikonlopun aikana.

Uusin numero