Kullaksen päivä – Erikssonin sarja

Sarjakärjessä Savon sydämeen saapunut Toni Eriksson oli "vasta" kolmas, mutta tyytyväinen päiväänsä, kun SM-pistejohto vankistui entisestään.

Eriksson paineli finaalin startissa kärkeen, mutta jo avauskierroksella johtopaikan nappasi loukkaantumisen jälkeen jälleen vahvan paluun tehnyt Tommi Mäkinen. Mäkinen sai tehtyä jo pienen etumatkan, mutta Kullaksen nousu oli niin vahva, että viidennellä kierroksella Mäkinen taipui. Kullas karkasi nopeasti kauas jättäen Mäkisen ja Erikssonin kamppailemaan kakkossijasta.

Kolmossija oli yhden voiton ja kahden kakkossijan jälkeen Erikssonille sarjan pohjanoteeraus, mutta mies hymyili kilpaa auringon kanssa podiumilla.

– En todellakaan ole yhtään pettynyt, Siilinjärven rata on jotenkin ollut minulle aina vaikea paikka ja nyt pääsin podiumille ja sarjajohto vain vankistui. Kun Tommi tuli ohi, oma ajoni meni ihan sekaisin ja jäin paljon. Sitten sain jotenkin taas ajon kulkemaan ja pääsin uudestaan kantaan, mutta aina kun yritin ohi, menin jollekin ihan ihme ajolinjalle ja Tommi karkasi aina, Eriksson kertasi finaalin tapahtumia.

Mäkinen oli luonnollisesti tyytyväinen palattuaan kisa-areenoille menestyksellä.

– Tottakai tosi hyvä päivä, Harri tietysti menee vähän eri tasolla kun me muut, kun hän tuli ohi ja karkasi aika nopeasti, otin muutaman kierroksen aivan rauhassa. Kun sain pidettyä kakkossijan, niin tästä on taas hyvä jatkaa. Loppukaudesta ajan kaikki jäljellä olevat SM:t ja tietysti haen niistä parasta mahdollista tulosta.

Kullas kiitollinen

Kesken kauden pyörämerkkiä vaihtanut päivän voittaja iloitsi koko teaminsa panoksen vuoksi.

– Ennen finaalia joku sanoi, että älä vaan ota starttia, niin nähdään kunnon kisa. No, startissa lähti ensin pyörä vähän keulimaan ja sitten lähtömutkassa perä alta ja putosin viidenneksi ja sain ainakin hyvän treenin aikaiseksi. Kokonaisuutena ihan uskomattoman hieno päivä, Siilinjärven Vesa oli taas tehnyt hienon radan ja teamille ajettiin kolmoisvoitto, ei voi mitään muuta kuin kiittää kaikkia.

– Voitto tuli helposti ja kilpailu oli hyvää treeniä MM-sarjaa varten. Rataa ei lanattu välillä, mikä oli hyvä juttu, koska se kului haastavaksi. Alkuerässä pääsin ajamaan kärjessä alusta loppuun asti. Finaalissa pyörä vähän keuli lähdössä ja yrittäessäni sisälinjalta ohitusta meinasin kaatua ja jäin varmaan viidenneksi. Muutaman kierroksen jälkeen pääsin kärkeen, Harri Kullas raportoi ”normi setti” tapaan sujunutta työpäiväänsä.

– Tänään oli makea päivä ja katsomot täynnä yleisöä. Pääsin harjoittelemaan Siiinjärvellä hyvin tiistaista torstaihin, vaikka välillä vettä tuli. Perjantaina vedimme kivan motocrossleirin ja sen päälle sai vielä hyvän kisan. Nyt jatkan suoraan Saksaan seuraavaan MM-osakilpailuun.

Helsinkiläisen Kullaksen kilpailu- ja harjoittelutahti on äärimmäisen tiukka. 17 MM-osakilpailun lisäksi KTM-kuljettaja ajaa harjoituskisoina Suomessa Supercrossin SM-sarjaa ja matkareitin varrelle osuvia kansallisia mestaruuskisoja niin Virossa kuin Belgiassakin.

– Ei minä ehdi missään välissä huilata. Yön aikana pitää palautua, vaikka kyllä minullakin vielä tulee kovista kisoista paikat kipeäksi, Kullas naurahtaa erittäin tyytyväisenä Suomen vierailuunsa.

Kun sarjakakkosena jatkavan Riku Viljakaisen finaali meni totaalisesti pieleen, Eriksson venytti piste-etumatkansa jo 29:n mittaiseksi. Siilinjärvellä neljänneksi ajanut Teemu Lehtinen puolestaan nousi jo pisteen päähän Viljakaisesta. Miika Oinonen jatkoi tasaisen varmoja otteitaan ja on nyt neljän pisteen päässä kolmossijan Lehtisestä.

Kauden kaksi ensimmäistä hallikisaa väliin jättänyt Kullas puolestaan ilmoitti Siilinjärvellä aikovansa ajaa myös sarjan seuraavan kisan kolmen viikon kuluttua Vantaalla. Kun Kullaksen pistetilillä on Turun ja Siilinjärven voittojen myötä vain viisi pistettä vähemmän kuin Oinosella, saattaa ainakin himmeämpien mitalien kamppailun ratkaista se, ajaako Kullas myös kauden päättävät kaksi hallikisaa Tampereella.

Sihvonen jatkoi voittokulkua

Nuorisoluokka MXJ:n, eli 14-18- vuotiaiden Suomen Cupissa Miro Sihvonen jatkoi voittokulkuaan viemällä finaalin voiton huikean varmalla ajolla. Vaikka luokan sarja ei ole vielä edes puolivälissä, Sihvonen johtaa sarjaa jo 37:n pinnan erolla päivän kolmoseksi ajaneeseen Niclas Polsaan ja Joona Saareen.

Haastajat saavat kuitenkin loppukaudesta tasoitusta, kun Sihvonen kilpailee 125-kuutioisten EM-kisoja ja jättää näin ainakin joitakin Suomen Cupin kisoja väliin.

Luokan päivän kakkoseksi ajanut Eetu Kuusisto nousi jo viiden pisteen päähän tasapistein hopea- ja pronssisijoja miehittävistä, joten Suomen Cupin mitalikamppailuista voidaan odottaa vähintäänkin tiukkoja.

Päivän toisessa Suomen Cup-luokassa, 11-15- vuotiaiden MXJ:ssä Jere Haavistolle ei ollut muuta vastusta kuin hän itsensä Joel Kolehmaisen jäätyä sivuun kisasta loukkaantumisen vuoksi.

Haavisto tekikin finaalista itselleen melkoisen vaikean, ensin hän sammutti pyörän ja putosi kakkoseksi. Valtteri Räsänen pääsi näin kärkeen ja Haavisto lähti takaa-ajoon.

Kun Haavisto sai karkulaisen kiinni, hän teki ohituksen helpon näköisesti, mutta kaatui suunnilleen sekunti ohituksen jälkeen ja putosi taas kakkoseksi. Uuden takaa-ajon ja ohituksen jälkeen Haavisto sai pidettyä pelit pystyssä ja käynnissä ja jätti Räsäsen kakkoseksi. Matias Murto oli finaalin kolmas.

Sarjassa Haavisto johtaa nyt 27 pinnan erolla ennen Kolehmaista, mutta myös Haavisto tulee ajamaan EM-kisoja ja jättää näin Suomen Cupin kisoja väliin. Näin sarjakolmonen, Juho Kaitainen, Räsänen ja Murto voivat olla vielä vahvoilla mitalien jaossa.

Kisat Siilinjärven Hamulassa jatkuvat sunnuntaina kansallisilla luokilla. Supercross-SM:n seuraava kisapäivä on puolestaan 10.8. Vantaalla. MXC/A:n ja MXJ:n Suomen Cupeissa on ennen Vantaata ajettu jo ensi sunnuntain Karkkilan kisa.

Kaikki tulokset:
http://www.mylaps.com/en/events/929500
pistetaulukot siellä linkistä "Championship".

Uusin numero