Kostamo voittoon Terlickossa

Erno Kostamo nappasi viime viikonloppuna Terlickossa pitkään tavoittelemansa avausvoiton IRRC-sarjassa. Kuva: Milan Kubin.

Erno Kostamo saavutti avausvoittonsa IRRC-sarjassa, kun vuorossa oli kauden kolmas, Tsekin Terlickossa järjestetty kilpailuviikonloppu. 

IRRC-sarjan kolmas kilpailuviikonloppu Tsekin Terlickossa tarjoili suomalaismenestystä, kun Superbike-luokan kärkikuljettajiin jo pitkään lukeutunut Erno Kostamo nosti viimein itsensä sarjan osakilpailuvoittajien joukkoon.

Terlickoon oli ennustettu viikonlopuksi poikkeuksellisen haastavaa keliä. Onneksi synkimmät ennustukset jäivät toteutumatta, mutta erittäin epävakaa sää antoi omaa väriään kilpailulle.
– En muista, että olisimme koskaan vaihtaneet näin paljon renkaita. Välillä ajettiin kuivan kelin renkailla, välillä saderenkailla, joskus taas välikelin kumeilla ja jopa sekarengastuksella, Kostamo kuvailee.
Kelin asettamista haasteista huolimatta Kostamon viikonloppu lähti alusta alkaen hyvin liikkeelle. Lauantaina vuorossa olivat aika-ajot, joista ensimmäinen ajettiin märällä radalla. Lähtöjärjestys ratkaistiin kuitenkin toisessa, kuivalla kelillä ajetussa aika-ajossa, jossa Kostamo nappasi paalupaikan selvällä 1,3 sekunnin erolla seuraavaan.

Sunnuntaiaamun kilpailussa viivalta parhaiten irtosi Davey Todd, mutta Kostamo sai kuitattua britin jo ensimmäisellä kierroksella. Heti kilpailun alussa todella kovia kierrosaikoja kellottanut Kostamo pääsi kärkeen noustuaan karkumatkalle siinä määrin helposti, että kuljettaja oli itsekin hieman ihmeissään.  
– Parin kierroksen jälkeen näyttötaululla luki eroksi seuraavaan jo kaksi sekuntia. Ajattelin, ettei se voi mitenkään pitää paikkaansa. Aloinkin vilkuilla taaksepäin nähdäkseni, missä seuraavat tulevat. Kyllä näyttötaulu vaan paikkansa piti ja olin saanut revittyä kaulaa takana tuleviin, Kostamo nauraa.
Kostamon etumatka kasvoi tasaisesti noin sekunnilla kierros toisensa perään ja mies tuli kilpailun kuluessa ajaneeksi uuden rataennätyksenkin. Enimmillään etumatkaa oli kuutisen sekuntia.
– Lopussa otin vähän hönkää pois ja maalissa ero oli neljä sekuntia. Kisan aikana ei ollut mitään hankaluuksia, ja voitto tuli helpolla ajolla. Puskea kyllä piti aivan tosissaan, mutta täysin ilman riskiä. Kun fiilis pyörään ja tekemiseen on hyvä, saa hyviä tuloksia rennolla suorituksella, Kostamo pohtii.

Sunnuntai-iltapäivän kilpailu keskeytettiin vain kahden ajetun kierroksen jälkeen onnettomuuden johdosta. Kuljettajat lähtivät kilpailuun kuivan kelin renkailla, mutta lämmittelykierroksen onnettomuuden aiheuttaman viivästyksen aikana alkoi sataa, mikä viivästytti starttia entisestään, kun pyöriin vaihdettiin sadekelin rengastusta.
– Jos kilpailu olisi voinut alkaa ajallaan, olisimme ehtineet ajaa sen ennen sadetta. Nyt olosuhteet olivat todella vaikeat. Olin toisella sijalla, kun kilpailu keskeytettiin, Kostamo kertaa.
Onnettomuuden ja heikkenevien olosuhteiden vuoksi kilpailua ei enää jatkettu ja toisesta lähdöstä jaettiin puolikkaat pisteet.
– Rata on todella hankala sateella. Siellä on pikipaikkauksia sekä paljon katumaalauksia – jopa liikenteenjakajia on tehty maalaamalla – ja ne ovat todella liukkaita. Märällä ajettaessa pyörä tuntuu olevan koko ajan irti, Kostamo kertoo.

Vaikka keli aiheuttikin haasteita viikonloppuun, on Kostamo tyytyväinen saavutettuaan kauan tavoittelemansa avausvoiton IRRC-sarjassa.
– Pyörä pelaa nyt hienosti ja koko paketti on tänä vuonna ensimmäistä kertaa hyvin kasassa. Kun viikonloppuna ei tarvitse keskittyä kuin ajamiseen, näkyy se heti tuloksissa, Kostamo iloitsee.

Superbike-luokkaan Naulankanta Motosportin BMW S 1000 RR:llä osallistuva Erno Kostamo on sarjapisteissä toisena, kun takana on kolme IRRC-sarjan kuudesta kilpailuviikonlopusta. Seuraavaa voittoaan Kostamo tavoittelee 26.-28. heinäkuuta, kun vuorossa on sarjan neljäs, Belgian Chimayssä järjestettävä kilpailuviikonloppu.

Uusin numero