Kostamo ilon kautta palkintopallille Frohburgissa

Iskunvaimenninmerkin vaihto antoi uutta potkua Erno Kostamon vauhtiin, ja sen tuoma uudenlainen luotto pyörään toi takaisin kadoksissa olleen ajamisen ilon moottoripyörien IRRC-sarjan päätösosakilpailussa Saksan Frohburgissa.

Katuratakilpailija Erno Kostamo päätti Euroopan kilpailukautensa kolmos- ja nelossijoihin Saksan Frohburgissa ajetussa IRRC-sarjan päätösosakilpailussa. Isäntämaan kuljettaja David Datzer oli Kostamon ennakko-odotusten mukaisesti kova kotiradallaan ajaen tuplavoittoon, mutta suomalaispilotti pani hyvin kapuloita rattaisiin ja löysi uutta vauhtia vaihtamalla viikonlopun kisaan K-Techin alustan Superbike-luokan BMW-pyöräänsä.

– Perjantaina pidettiin palaveria K-Techin kanssa ja päätettiin vaihtaa jousitusmerkkiä kesken kauden, ja lähdettiin samalla rakentamaan sillä myös ensi kautta. Ensimmäinen aika-ajo uudella iskarimerkillä olikin meille kaikkien aikojen paras tällä radalla. Toiseen aika-ajoon tehtiin muutoksia ja ekaa kertaa mentiin tällä BMW:n uudemmalla mallilla vanhojen kierrosaikojen alle, iloitsi Erno Kostamo aika-ajojen jälkeen.

Tuloksena oli kolmas lähtöruutu kilpailuihin. Ensimmäiseen kilpailuun uutta jousitusta säädettiin edelleen, ja kilpailussa Kostamo kellottikin yli sekunnin aiempaa ennätystään kovemman kierrosajan.

– Saksan pojat (Datzer ja Grams) karkasivat parin sekunnin päähän, mutta sitten ajettiin ihan samoja kierrosaikoja. Oli mukava ajjoo, kun oli jo vähän sinne päin. Eka kerta uudella Bemarilla, ettei ihan koko aikoo homma närästänyt. Aina kun podiumille ajetaan niin se on hyvä, tiivisti Kostamo viikonlopun ensimmäisen kilpailun, joka päättyi kolmossijaan.

Toiseen kilpailuun haettiin ratkaisua pariin pieneen ajettavuusongelmaan muuttamalla jousituksen säätöjä, mutta kokonaisuus meni huonompaan suuntaan eikä taistelu aivan kärkisijoista ollut mahdollista.

– Oli tyytyminen nelossijaan. Kokonaisuutena oon tyytyväinen. Voip sannoo, että mentiin huimasti etteenpäin sen kadonneen ajoilon kanssa. Jos ei oteta huomioon sadekelejä, niin ajohuumori on kärsinyt tällä kaudella. On puuttunut ajamisen helppous ja rentous, ja nyt sitä tuli takaisinpäin. Kuten vanha sanonta sanoo, niin iloinen ja tyytyväinen kuski on noppee kuski. Pikkuhiljoo mennään siihen suuntaan takaisin. 

Erno Kostamo ei ilmoittautunut kauden alussa IRRC-sarjaan, joten hän ei ajanut virallisista sarjapisteistä. Syy päätökselle oli ilmeinen, sillä North West 200- ja Mansaaren TT -kisojen takia kaksi IRRC-osakilpailua (yhteensä neljä kisalähtöä ja 100 pistettä) jäi väliin, joten mestaruudesta ei missään nimessä olisi pystytty taistelemaan. 

– Kolmossija ois napsahtanut Kostamon pojalle, jos ois maksanut ilmoittautumismaksun ja ilmoittautunut sarjaan. Mutta niitä on jo ennestään ja ainoa mistä tässä vaiheessa uraa ajetaan on voitto, joten sikäli ratkaisu oli oikea.

IRRC-sarjan Superbike-luokan mestaruuden varmisti Lukas Maurer jo edellisessä Horicen kisassa. Frohburgissa isäntämaan David Datzer ajoi odotetusti tuplavoittoon, mutta kakkoseksi molemmissa kisalähdöissä ajaneen Didier Gramsin vauhti oli Kostamolle yllätys.

– Ajattelin että Gramsin vauhtiin pystyisin iskemään, mutta aivan siihen ei nyt oma vauhti riittänyt. Tyytyväinen pittää kuitenkin olla kun podiumille ajettiin täällä. 

Frohburgin jälkeen Erno Kostamon kilpailukalusto huolletaan Suomessa ja kausi päättyy 16.-19. marraskuuta Kiinassa ajettavalla Macaon GP:llä, jonka Kostamo viime vuonna voitti.

Teksti: Erno Kostamon tiedotus, kuvituskuva: Erno Kostamon kotialbumi

Uusin numero