Konkari Samuli Aro nautiskelee SM-endurossa

Enduron viisinkertainen maailmanmestari Samuli Aro, 34, lopetti aktiiviuransa enduron MM-sarjassa viime kauteen. Aro jatkaa kuitenkin pitkäaikaisen työnantajansa KTM:n palveluksessa ja kilpailee satunnaisesti eripuolilla maailmaa järjestettävissä isoissa kansainvälisissä kisoissa, sekä ajaa enduron SM-osakilpailut kotimaassa. Lisäksi hän ajaa jonkin verran testejä ja tekee pr-työtä KTM:lle.

– Ajan ainakin nämä kotoiset SM-kisat, Päijänne-ajo mukaan luettuna. Maailmalla ajan viisi Saksan Cross Country-kisaa, sekä ainakin yhden Sveitsin mestaruuskisan. Puhetta on ollut myös, että lähtisin Australiaan ajamaan sikäläisen neljän päivän kisan, mutta katsotaan nyt miten tämä kisakalenterini muotoutuu, kertoo Aro.

Valikoitujen kisojen ajamisen lisäksi Aro toimii myös nuorempien KTM-ajajien neuvonantajana ja ohjaajana maailman turuilla.
– Kyllä tässä kaikkea erilaista puuhaa riittää. Ensi viikon keskiviikkona lähden viikoksi Italiaan KTM:n testileirille Pergamoon. Siellä testaamme poikien kanssa muun muassa iskunvaimentimia. Yksi kokonainen päivä minulla vierähtää Eero Remeksen kanssa, jossa yritän parhaani mukaan auttaa Eeroa iskunvaimentaja- ynnä muissa asioissa, hänen valmistautuessaan enduron MM-kauteen. Se on varmasti ihan mukavaa puuhaa oman aktiiviuran jatkeeksi, pohtii Aro.

Aro palaa kotoiseen SM-sarjaan yhdentoista vuoden tauon jälkeen nautiskelemaan.
– Edellisen kerran ajoin koko SM-sarjan kaudella 1999. Silloin voitin 125ksm:n Suomen mestaruuden. Olen toki ajanut satunnaisia SM-kisoja tässä välillä useitakin, mutta en kokonaista sarjaa. On mukava palata monessakin mielessä SM-kisoihin, mutta vaikka sitä aina haluaa voittaa kun kisoihin lähtee, niin ei se menestymisen pakko ole enää niin autuaaksi tekevä.

– Tämä on nyt enemmänkin sellaista nautiskelua, jos sitä sellaiseksi voi sanoa, naurahtaa Aro, jonka tie johti SM-sarjasta MM-sarjaan kymmenen vuotta sitten.

Ensimmäisen maailmanmestaruutensa Aro ajoi kaudella 2002, seuraavat neljä tulivat 2004, 2005, 2006 ja toistaiseksi viimeisin 2008.
Päijänne-ajo on suurin suomalainen endurokoitos. Edellisen kerran Aron on Päijännettä kiertänyt 1999. Kun vajaan kuukauden päästä mies palaa ”päitsille” ja ympyrä on sulkeutumassa.

– Juuri tuossa muistelimme, että kun -99 ajoin ”päitsin”, niin meidän esikoispoikamme Emppu syntyi. Nyt kun olen yhdentoista vuoden tauon jälkeen palaamassa ”päitsille”, niin viisi viikkoa sitten syntyi toinen poikamme. Eli ympyrä on siis sulkeutumassa, nauraa aina yhtä hyväntuulinen ja letkeä Aro.

Viikonloppuna Riihimäellä ajettavassa kauden avauskisassa, SM Aamuposti endurossa tulee lumispooria riittämään. Se ei saa Aroa kiljahtelemaan riemusta, mutta sekin sujuu ammattimieheltä.
– Kun on vahva motocross-tausta, niin haluaisi ajaa enemmän omia ajolinjoja, kuin yhtä lumispooria. Mutta kyllä sekin sujuu. Voi olla että vauhtini lumispoorissa ei ehkä riitä aivan voittoon asti, mutta katsotaan nyt miten lujaa nämä kotimaan pojat menevät, naurahtaa Aro.

Kilpailukeskus sijaitsee osoitteessa: Lasitehtaan koulu Tehtaankatu 27, Riihimäki.

Uusin numero