Koeajossa Ducati Superleggera V4

Ensin 1199, sitten 1299 ja nyt Superleggera V4. Mielipuolisuuden metodologiaa. Erittäin kevyt ja eksklusiivinen, pienenä sarjana valmistettava Superleggera on edennyt kolmanteen painokseensa, joka on käsittämätön yhdistelmä voimaa ja keveyttä.

Tykinkuula nimeltään Superleggera V4 perustuu Panigale V4R -malliin. Mugellon radan 1100 metriä pitkällä lähtösuoralla Superleggera kerää mittariin helposti yli 300 km/h lukemat ja raivoaa laantumattomalla voimalla yli kumpareen, jonka takana odottaa jarrutuspaikka. Ducai on varustanut koeajossa olevan Superleggera V4:n race kitillä, jotta ero lämmittelypyöränä toimineeseen Panigale V4R:ään tulisi esiin vieläkin korostetummin. Race Kit tarkoittaa, että tehoa on vakio-Superleggeran ”vain” 221 hevosvoiman sijaan 234 kappaletta. Pelkkä moottorin teho ei salpaa hengitystä, sillä Superleggeran uskomaton ajodynamiikka jättää V4R:n täysin varjoonsa. Kuivapainoa Superleggeralla on vain 159 kiloa, ja Race Kitillä varustettuna vieläkin vähemmän, vain 152 kiloa. Jopa Superbiken MM-sarjassa käytetään selvästi painavampia pyöriä.

Mitä on havaittavissa tuulitunnelissa vietettyjen tuntien seurauksena? Ennen kaikkea se, että katteet suojaavat kuljettajaa erinomaisesti jopa yli 300 km/h nopeuksissa. Vieläkin vaikuttavampaa on Ducatin vakaus erittäin lujaa suoraan ajettaessa. Lähtösuoran kumpareen jälkeen se kirjaimellisesti imeytyy takaisin asfalttiin. Kun Brembon Stylema R -satulat puristavat jarrupaloja levyjä vasten, tuntuu kuin silmät pullistuisivat päästä. Ensipurenta on voimakas ja annosteltavuus erittäin tarkkaa. Superleggeralla jarruttaminen onkin aivan yhtä hauskaa kuin kiihdyttäminen.

Vakiona Superleggera on varustettu erityisesti sitä varten räätälöidyillä Pirelli Supercorsa SP -renkailla. Reilun tehon vuoksi takarenkaan kumiseosta on muutettu renkaan toimintalämpötila-alueen nostamiseksi. Eturenkaan rakennetta ja kuviointia on puolestaan muutettu kestämään aerodynamiikan aiheuttama kuormitus.

Lue koko koeajoraportti Biken numerosta 9/2020.

Superleggera V4

Moottori: 998-kuutioinen V4

Teho: 221 hv (race kitillä 234 hv) / 15 500 r/min

Vääntö: 116 Nm / 11 750 r/min

Akseliväli: 1480 mm

Kuivapaino 159 kg (race kitillä 152 kg)

Tankin tilavuus: 16 litraa

Väri: punainen

Hinta: 100 000 € (ilman autoveroa)

Uusin numero