Katupölyn sidontaan tarkoitettu aine aiheuttanut motoristien kaatumisia

(kuvituskuva)
Vantaalla on paljastunut useita tapauksia, joissa motoristi on kaatunut täysin yllättäen liukkaaksi osoittautuneella asfaltilla. Syyksi on paljastunut katupölyn sidontaan tarkoitetun aineen väärinkäyttö.

Katupölyn sidontaan käytettävä kalsiumkloridi-liuos myydään 32-prosenttisena, mutta se pitää laimentaa 5-10 prosentin vahvuiseksi ennen käyttöä. Lisäksi liuos on tarkoitettu käytettäväksi lähinnä reunakiveysten viereen suihkuttamalla, mutta tässä tapauksessa sitä on levitetty myös varsinaisille ajokaistoille. Ilmeisesti Vantaalla eivät ole kaikki urakoitsijat noudattaneet ohjeita pölynsidonta-aineen käytöstä, vaan liian väkevän liuoksen käyttö on muuttanut asfaltin liukkaaksi kuin peilikirkas jää.

Onnettomuuksia on raportoitu sattuneeksi useita lähinnä viime viikonlopun aikana. Yhteistä näille on yllättävän liukkauden lisäksi se, että kaatumiset eivät ole sattuneet ylinopeuden seurauksena vaan aivan normaalin liikennevirran mukaan, jopa alle nopeusrajoitusten, ajettaessa. Vantaan kaupungin kunnossapito-osasto kertoo odottelevansa jo korvausvaateita motoristeilta, sillä urakoitsija on myöntänyt virheellisen menettelynsä.

Asiasta kirjoitti ensimmäisenä MTV.

Uusin numero