Kallio ja Ajo varmistivat suomenmestaruuden jo Räyskälässä

Riihimäen Kahvakoplan järjestämät kisat ajettiin Räyskälän pomppuisella radalla helteisessä säässä, joten kuskit, siinä missä katsojatkin kävivät ahkerasti vilvoittelemassa radan päädyssä sijaitsevassa järvessä. Vaikka luokkien kärkisijoituksissa ei juuri nähty yllätyksiä oli kisalähtöjen seuraaminen varsin jännittävää seurattavaa. Nimittäin sen verran hurjalta pomputteleva meno näytti pyörien kiihdyttäessä täyteen vauhtiin radalla, joka vaatii kuskeilta muita ratoja enemmän kylmiä hermoja ajokkien vatkatessa ja viskatessa kuin ajettaisiin twistin tahtiin.

Superbikeissa voitoin vei odotetusti Vesa Kallio,vaikka KTM-kuski ajelikin muutaman ensimmäisen kierroksen kärkiporukan peesissä. Muista podiumsijoista käytiin ankaraa kamppailua, jonka päätteeksi Kaulamo puristi itsensä väkisin Pennan edelle.

Stock-lähtö oli alusta loppuun Tatu Lauslehdon hallussa ja poikkeuksellisesti Tatua hätyyttelikin kovimmin toisen Trumppakuskin sijaan startin loppuun asti Marko Aarnio ja Markus Neuvonen. Erkka Korpiaho ajoi koko lähdön ajan tasaisesti neljännellä sijalla. Neuvonen jäi lopulta pisteittä, sillä hän kaatui viimeisellä kierroksella, joten Aarnio kohensi asemiaan Neuvoseen nähden ennen viimeistä Motoparkin kisaa ja Korpiaho pääsi kipuamaan kolmannella palkintopallille.

Tulokset:
Superbike, pisteet yht.
Vesa Kallio 175 p.
Eki Kaulamo 96 p.
Sami Penna 115 p.

Superstock, pisteet yht.
Tatu Lauslehto 190 p.
Marko Aarnio 113 p.
Erkka Korpiaho 171 p.
(Markus Neuvonen kaatui ja jäi pisteittä. Pisteet yht. 133)

GP125, pisteet yht.
Niklas Ajo 150 p.
Samuli Sahala 91 p.
Valter Patronen 76 p.
(Erno Kostamo kaatui ja jäi Räyskälässä pisteittä. Pisteet yh. 105)

Superbike B (la)
Kalle Javanainen 100 p.
Jarmo Ylijoki 107,5 p.
Harri Uotinen 29 p.

Supersport B (la)
Sami Söderström 159 p.
Simone Mossa 116 p.
Jouni Heikkilä 71 p.

Lauslehto kertoi kisasta: – Alkukaudella olin muutaman kerran ongelmissa, kun uudella pyörällä startit eivät onnistuneet parhaalla mahdollisella tavalla. Nyt lähtö meni nappiin ja pääsin heti vetämään letkaa, Lauslehto kertasi.

– Kilpailun edetessä pystyin ajamaan tarkasti ja pitämään pienen eron takana tulleisiin kilpakumppaneihin. Maalissa voittomarginaali oli reilut kaksi sekuntia.

– Tämä pomppuinen rata oli vaativa pyörän säätöjen osalta, mutta onnistuimme jo lauantain aika-ajoissa säätämään pyörän kilpailukykyiseksi, Lauslehto jatkoi tyytyväisenä.

***
Kallion lehdistötiedote kertoo KTM-kuskin kisasta seuraavaa:
Vesa Kalliolle Superbiken SM-titteli näytöstyyliin

Valkeakosken Moottorikerhon Vesa Kallio saavutti sunnuntaina Räyskälän radalla jo kauden kahdeksannen osakilpailuvoittonsa, joten KTM RC8-kuljettaja sai juhlia jälleen ratamoottoripyöräilyn SM-kultaa.

– Kausi on sujunut voitokkaasti ja mestaruus on palkinto koko tiimille. Edelliset radalta saavuttamani mestaruudet ovat tulleet Supersport- ja Superstock-luokista, joten niiden jatkoksi sopii hyvin tämän suurimman eli Superbike-luokan titteli, Vesa Kallio totesi.

– Sunnuntain kisa oli koko kauden vaikein, koska Räyskälän lentokenttärata poikkeaa niin paljon oikeista moottoriradoista.

– Tälle radalle oli vaikea löytää hyviä säätöjä ja pyörän ajettavuutta, koska melko kapea, hidas ja kuoppainen rata asetti kalustolle omat vaatimuksensa.

Kallio starttasi kauden Räyskälän kisaan toisesta lähtöruudusta, mutta jäi ensimmäisissä mutkissa neljänneksi.

– Muutaman kierroksen jälkeen pääsin kärkeen ja reilun kahden sekunnin karkumatkalle. Loppumatkan ajan tarkkailin muiden vauhtia. Pari kertaa oli kaatuminenkin lähellä takapään luistamisen takia, joten keskityin lopussa ajamaan varmaa ajoa maaliin, Kallio kertasi.

Kallion vierelle podiumille nousi kisan jälkeen varkautelainen Yamaha-kuski Eki Kaulamo 1,566 sekuntia jääneenä sekä tamperelainen Kawasaki-kuljettaja Sami Penna 2,706 sekuntia hitaampana.

Kun kaudesta on vielä kaksi starttia ajamatta, tuore Suomen mestari on kerännyt 200 pistettä ja toisena SM-sarjassa olevalla Pennalla on kasassa 115 pistettä.

KTM Kallio Racing Teamille sunnuntain kilpailu oli muutenkin menestyksekäs. Superbike-luokassa Kimmo Kesti ajoi yhdeksänneksi.

Tiimin juniorikuljettaja, 14-vuotias Joakim Niemi saavutti kauden parhaan sijoituksensa 125-kuutioisten luokasta. Niklas Ajon voittamassa kilpailussa Niemi kaasutteli neljänneksi.

teksti: Jarno Saari
***

Uusin numero