Kaikkien aikojen ylivoimaisin moottoriurheilija? – Toni Bou otti 30. peräkkäisen MM-kullan

Trial-kuljettaja Toni Bou on lajissaan niin ylivoimainen, että muut tietävät jo kilpailun alkaessa ajavansa korkeintaan kakkossijasta. Mutta kuinka pitkään nyt 35-vuotiaan Toni Boun valtakausi voi vielä jatkua?

Barcelonassa ajettiin X-Trialin (aik. halli-trial) MM-osakilpailu, jossa yli 6000 katsojaa todisti kun Toni Bou varmisti 30. peräkkäisen maailmanmestaruutensa. Bou voitti ensimmäiset maailmanmestaruutensa vuonna 2007, jolloin hänet kruunattiin sekä Trialin että X-Trialin maailmanmestariksi. Sen jälkeen tämä espanjalainen ihmeukko on vienyt joka vuosi molemmat maailmanmestaruudet. Näin hänen saldonsa on tällä hetkellä 15 ulkoratojen ja 15 hallissa ajettavan Trialin maailmanmestaruutta.

Toni Bou – viralliselta nimeltään Antoni Bou i Mena – debytoi Trialin MM-sarjassa 16-vuotiaana kaudella 2003. Tulokset paranivat nopeasti, ja 21-vuotiaana hän oli valmis voittamaan ensimmäiset maailmanmestaruutensa. Trialin muillakin lajilegendoilla on huikeat määrät mestaruuksia, mutta silti Doug Lampkinin (7xTrial MM + 5xX-Trial MM) ja Jordi Tarresin (7xTrial MM) mestaruuksien määrät kalpenevat Boun uskomattoman mestaruusputken rinnalla. Viidentoista vuoden suvereeni hallinta on jotain, mitä missään muussa moottoriurheilulajissa on tuskin nähty. Eikä tällä vertauksella väheksytä Boun lajia, vaan päinvastoin alleviivataan miehen käsittämätöntä kykyä säilyttää huippukuntonsa kaudesta toiseen.

15 kauden aikana Bou on voittanut 194 MM-osakilpailua, joista 69 X-Trialissa. Kauanko valtakausi vielä jatkuu ja kauanko Boulla riittää motivaatiota pysyä huipulla lajissa, jossa kukaan ei ole pystynyt uhkaamaan häntä viimeisen 15 vuoden aikana? Vastauksen tietää vain Toni Bou itse.

Uusin numero