Kaikilla kaksipyöräisillä on oikeus ajaa – uudella kampanjalla edistetään motoristin asemaa

 

Moottoripyöräalan yhteistyöryhmä lanseeraa tulevana sunnuntaina 28.6. kaksipyöräisten oikeuksia ajavan Oikeus ajaa -kampanjan. Tulevaisuuden liikennejärjestelmien suunnitelmissa ei tällä hetkellä oteta kaksipyöräisiä huomioon. Ilman toimenpiteitä tulevaisuudessa kaksipyöräisten asema liikenteessä heikkenee edelleen.  

Oikeus ajaa -kampanjan tärkeimpänä tavoitteena on, että moottoroidut kaksipyöräiset tulisi ottaa kansallisissa strategioissa, verotuksessa, lainsäädännössä ja linjauksissa huomioon tasavertaisena ekologisena liikkumismuotona, joka vähentää kaupunkien ruuhkautumista. Moottoroidut kaksipyöräiset eivät vaadi omia teitä. Pieninä ja ketterinä ne kulkevat sujuvasti muun liikenteen joukossa eivätkä tarvitse paljon pysäköintitilaa. Hyvä teiden kunto ja toimiva yhteistyö muiden liikkujien kanssa mahdollistavat turvallisen liikkumisen kaksipyöräisillä.  

“Kampanja on suunnattu kaikille, harrastajille ja tuleville harrastajille. Heille, jotka ajavat tai tulevat ajamaan. Kaikilla on oikeus ajaa, jos sen oikeuden on hankkinut. Jos ajokortti on vielä hankkimatta, niin nyt sen voi hankkia ja tulla mukaan harrastuksen pariin”, toteaa Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Mikko Summa

Kampanjasivustolla www.oikeusajaa.fi voi käydä allekirjoittamassa vetoomuksen kaksipyöräisten oikeuksien puolesta. Allekirjoitetut vetoomukset luovutetaan kampanjan päättyessä syyskuussa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakalle

“Kampanjan suhteen olemme myös mukana mukavassa kansainvälisessä aallossa, sillä vastaavanlaisia toimenpiteitä tapahtuu alalla Euroopassa, esimerkiksi Espanjassa, Briteissä ja Belgiassa. Toivottavasti näiden kansainvälisten avausten myötä saavutetaan pysyviä vaikutuksia alalle”, Summa jatkaa.  

Kampanjan takana on vuoden 2019 lopussa perustettu Moottoripyöräalan yhteistyöryhmä, jossa ovat mukana MP-Kauppiaat ry, Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaosto, Suomen Motoristit ry, Suomen Moottoriliitto ry ja Liikenneturvallisuuden Erityisasiantuntijat ry. 

Graffiteja teille

Oikeus ajaa -kampanjan sanomaa halutaan levittää myös teiden varsille. Graffititaiteilijat maalaavat teokset Oikeus ajaa -kampanjan henkeen ja kesän aikana teokset jaetaan suosittujen ajoreittien varrelle, minne jokainen voi ajaa ikuistamaan oman pyöränsä teoksen vieressä. 

Teokset maalataan seitsemän eri graffititaiteilijan toimesta sunnuntaina 28. kesäkuuta Ace Cafe Lahdessa, kun Oikeus ajaa -kampanja lanseerataan. Tämän jälkeen nämä teokset viedään viiden ajoreitin varrelle kampanjan ajaksi syyskuuhun saakka. 

Niin motoristeille kuin graffititaiteilijoillekin yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen on tärkeää.  

“Graffitit nähdään monesti edelleen kriminalisoituna ja ei niin hyväksyttynä. Tällaisten projektitöiden kautta pääsemme näyttämään graffitien taiteellista puolta ja levittämään teoksia teiden varsille”, kommentoi graffititaiteilija Juuso Haffuer

Syyskuun päätöstilaisuudessa graffititeokset myydään ja rahat lahjoitetaan alan valitsemalle hyväntekeväisyyskohteelle. 

Koronan vuoksi kampanjalle ei järjestetä virallista avaustapahtumaa, mutta sunnuntaina 28.6. Ace Cafe Lahdessa yhteistyöryhmän tahot ovat paikan päällä ja jokainen on tervetullut seuraamaan graffititaiteilijoiden töiden valmistumista.  

Uusin numero