Juha Salmisen MM-mitalin väri ratkaistaan Ranskassa

– Ei tässä ole sinänsä mitään uutta, vaan pikemminkin ihan sitä samaa kuin ennenkin. Vietävästi pitää taas ajaa! Fiilikset ovat korkealla, mitä nyt vähän flunssa pukkaa päälle, kertoi 13-kertainen maailmanmestari.

Husqvarnaa käskyttävä Salminen lähtee kauden kahdeksanteen ja viimeiseen MM-osakilpailuviikonvaihteeseen takaa-ajajana.

Vahvimmin E2-luokan mestaruudessa on kiinni ranskalainen Pierre Renet, jolla on koossa 228 pistettä. Olkapäävammasta viime viikot kärsinyt espanjalainen Cristobal Guerrero on toisena 217:llä ja Salminen kolmantena 204 pisteellä. Jaossa on vielä yhteensä 40 pistettä.

– Ihmeitä ei enää tehdä, mutta kaikki on toki yhä mahdollista. En minä ota mitään stressiä tuosta pistetilanteesta. Jatketaan ihan samalla tavalla kuin tähänkin asti, eli omaa ajoa erikoiskoe ja kisapäivä kerrallaan.

Irtokivillä mennään
kuin luistinradalla

Lajin vallankahvaan vuorostaan tukevasti tarranneet ranskalaiset eivät omaa Brignolesissa maaston osalta aivan sellaista kotikenttäetua, mitä haastajien leireissä pelättiin. Niljakasta nurmipintaa on tarjolla sittenkin vain nimeksi.

– Nurtsia ei löydy oikeastaan kuin tuolta niin sanotulta supertestiltä, jolla käydään perjantai-illan lisäksi myös molempina varsinaisina ajopäivinä. Täällä eteläisessä Ranskassa luonteenomaista ovat savipohja ja kivet monessa muodossa. Maastoltaan reitti on enemmän sen kaltainen, mihin olemme Espanjassa tottuneet.

Sade on piiskannut viime päivinä Brignolesia.

– Irtokiveä on todella paljon ja sateiden jäljiltä ne ovat pirun liukkaita. Paikoittain vaikuttaa kuin oltaisiin luistinradalla, kuvailee Salminen.

Brignolesin kierroskohtainen urakka sisältää kaksi crossitestiä ryyditettyinä enduro- ja extreme-testeillä.

– Pätkät vaikuttavat ihan kivoilta. Ne ovat suht lyhyitä, mutta näillä keleillä varmasti haastavia, korostaa kuluvalla kaudella tähän mennessä neljään päivävoittoon yltänyt Salminen.

Renetillä niitä on plakkarissaan seitsemän ja Guerrerolla yksi. Salmisen pistetiliä rassaa yksi nollapäivä, joka osui heti alkukauteen Argentiinassa, kun kivi jumiutui kärjessä ajaneen suomalaisen pyörän eturattaan ja ketjujen väliin.

Salmisen osalta kauden toinen ja tekniikkamurheista johtunut keskeytys osui Saksassa syyskuun viimeisellä viikolla ajettuun MM-joukkuekilpailuun.

– Toivotaan nyt, että minua tällä kaudella kohdannut huono onni jäi sinne Saksan Sixille.

Brignolesissa taistellaan enää yhdestä mestaruudesta, sillä E1- ja E3-luokkien tittelit varmistuivat jo edellisessä osakilpailussa syyskuun alussa Heinolassa. Ranskalainen Antoine Meo juhli MM-kultaa pienessä ja hänen maanmiehensä Christophe Nambotin isossa luokassa.

Tasapisteissä Ranskan kisaan lähtevät Eero Remes ja Salmisen Husqvarna-tiimikaverina myös ensi kaudella jatkava Matti Seistola omaavat onnistuessaan mahdollisuudet hopealle asti E1-luokassa.  Matkaa toisena olevaan ranskalaiseen Rodrig Thainiin on 12 ja kolmantena majailevaan italialaiseen Thomas Odratiin vain neljä pistettä.

Uusin numero