Juha Salminen lähestyy jo sadan MM-osakilpailuvoiton merkkipaalua

 Kolmella vuosikymmenellä kultaa takoneella Salmisella on lisäksi plakkarissaan jo 92 MM-osakilpailuvoittoa. Sekin määrä on vertaansa vailla.

Käytännössä kaiken mahdollisen voittanut Salminen, 35, tähdentää silti, että tittelit eivät tule hänellekään kuin manulle illallinen. Jokainen mestaruus on kovan työn ja täydellisyyttä hipovan suorituksen takana kahdeksan kisaviikonvaihdetta ja 16 osakilpailua kattavalla kaudella.

– Kaiken pitää mennä oikein ja vähän paremminkin, sanoo Salminen painokkaasti.

Husqvarnalla jatkava Salminen voitti viime kaudella enduro 1-luokan mestaruuden. Vuoden 2011 parhaan suomalaisen moottoripyöräurheilijan meriittilistaa komisti edelleen myös joukkuemestaruus.

– Aika lailla nappikausi, mutta se on nyt jo taakse jäänyttä elämää, muistuttaa Salminen.

Tuttu pyörä ja tutut
kuviot uudessa luokassa

Salminen kilpailee alkavalla kaudella ainoana suomalaiskuljettajana E2-luokassa, jossa hänet kruunattiin mestariksi vuonna 2004 ennen Amerikan valloitusta kahden GNCC-mestaruuden merkeissä.

Luonteva luokanvaihto pitää mielen vireänä ja motivaation tunnetusti korkealla. Enduro on Salmisen ammatti, jota hän työstää tinkimättömällä asenteella.

– Harjoittelu- ja testikausi on sujunut suunnitelmien mukaan ongelmitta ja tutulla ohjelmalla. Pyörähän on isompaa moottoria lukuun ottamatta sama kuin se, jolla voitin viime vuonna ykkösluokan.

Salminen ehti ajaa yhden testikilpailun Valenciassa valmistauduttaessa MM-kauteen. Kisapäiviä oli tarkoitus tahkota tuplamäärä, mutta Italiaan iskenyt lumikaaos hautasi ne suunnitelmat.

– Ajoin viime kaudella useamman kisapäivän ennen MM-kautta, mutta ei tämäkään tilanne ole mitenkään huolestuttava. Kaikki se on tehty, mikä tällä aikataululla on ehditty.  Työ jatkuu ensi viikonvaihteena ja edelleen tämän Etelä-Amerikan kiertueen jälkeen.

”Uudet kisapaikat ovat
sopineet aina minulle”

MM-kausi kokee poikkeuksellisen startin, kun Chile ja Argentiina isännöivät viikon välein neljää ensimmäistä kisapäivää. Niiden jälkeen karavaani kurvailee toukokuussa tutumpiin maisemiin Espanjassa ja Portugalissa.

Salminen ajoi Chilessä viimeksi vuonna 2007, jolloin La Serenan upottavalla rantahiekalla riitti ylimääräistäkin ohjelmaa MM-joukkuekisan värikkäissä pyörteissä. Nyt vuorossa on visiitti sisämaahan ja pitävämmälle maaperälle noin kilometrin korkeudessa.

– Minulla ei ole ennakkoon paljoakaan tietoa Talcan olosuhteista. Katsotaan niitä sitten tarkemmin, kun tutustun reittiin tiistaista alkaen.

Kokenut kahvankääntäjä ei pistä pahakseen uusia estradeja, päinvastoin. Nopea kuljettaja on myös nopea oppimaan.

– Uudet kisapaikat ovat sopineet aina minulle, Salminen lähettää terveisensä kilpakumppaniensa suuntaan.

Takaa-ajettu

Salmisen sanomisia ja tekemisiä seurataan herkällä korvalla ja silmä tarkkana.

Takaa-ajettu vantaalainen on MM-sarjassa nimenomaan se kuljettaja, jonka haastaminen ja voittaminen merkitsee koreaa sulkaa kypärään.

– Kuten totesin, mestaruuden vieminen edellyttää nappisuoritusta. Keskityn omaan tekemiseeni, enkä silmäile ennakkoon sen suuremmin vastustajien suuntaan.

– Eipä silti, aika helppoahan sieltä on poimia kovimpien kuskien nimet, eli ranskalaiset Aubert (Johnny) ja Renet (Pierre Alexandre), espanjalaiset Cervantes (Ivan) ja Guerrero (Cristobal) unohtamatta italialaista tiimikaveriani Salvinia (Alex). Näyttäisi siltä, että voitot menevät nyt ainakin vähän enemmän ristiin kuin viime vuonna, arvioi kaudella 2011 kymmenen kisapäivää 16 mahdollisesta nimiinsä napannut Salminen.

Salmisen lisäksi suomalaiskuljettajista täysipainoisen MM-kauden ajavat E1-luokassa kilpailevat Eero Remes, Matti Seistola ja Antti Hellsten, sekä E3-luokan Marko Tarkkala.

Kilpailukalenteri tosin takaa sen, että sarjassa nähdään sen loppusuoralla enemmänkin suomalaisväriä tehdaskuljettajien ohella. MM-kartalle palanneiden Ruotsin ja Suomen osakilpailut ajetaan elo- ja syyskuun vaihteen tuntumassa Karlsborgissa ja Heinolassa.

Jos aiemmat merkit pitävät paikkansa, niin mestaruuksia saattaa olla jo hyvinkin katkolla Heinolassa. Kyse on kauden toiseksi viimeisestä osakilpailusta ennen lokakuun perinteistä päätöstä Ranskassa ja tällä kertaa Brignolesissa.

Enduron MM-sarjan kilpailukalenteri kaudella 2012:
24.-25.3. Talca, Chile
31.3.-1.4. San Juan, Argentiina
5.-6.5. Munitibar Arbacegi, Espanja
12.-13.5. Torres Vedras, Portugali
30.6.-1.7. Castiglion Fiorentino, Italia
25.-26.8. Karlsborg, Ruotsi
1.-2.9. Heinola, Suomi
20.-21.10. Brignoles, Ranska

Uusin numero