Jerezissä lipsui ja luiskahteli

Märkä keli suisti ukkoja kaseikkoon ennätysmäärin ja sortumiset aloitti Niklas Ajo. 125-kuutioisissa TT Motion Events Racingin Apriiliaa kuskaava nuorukainen oli kisan alussa hyvässä menossa ja käsi kurkotti uran avauspisteisiin. Maltti kuitenkin petti ja huikea volttisarja vei Niklaksen varikkosairaalaan tutkimuksiin. Poika selvisi turmasta mustelmilla.

Niklas Ajo ei ollut läheskään ainoa, joka sortui liukkauteen. Isä Aki Ajon pomottaman Avant-Air Asia-Ajo-tiimin Derbi-kuski Efren Vasques heläytti kupeelleen kärkikolmikosta, kun Ajon Aprilia-tiimin Red Bull Ajo Motorsport tallin Jonas Folger kipusi kantaan. Folger oli lopulta kisan kakkonen ja Vasques yhdeksäs. Efremin tallikaveri Johann Zarco täydensi podiumin kiilaamalla kolmoseksi. Sunnuntai oli kaikesta huolimatta hyvä päivä Ajolle.

Jorge Martinezin Bankia Aspar-tiimin Hector Faubel ja Nicolas Terol hallitsivat pikkuluokkaa ylivoimaisella tavalla. Hyvässä iskussa oleville Aprilia kuskeille ei ainakaan vielä näytä vastusta löytyvän. Tietysti kaverusten menoa helpotti paalulta startanneen Sandro Cortesen kompurointi. Aspar-pilottien jäsentenvälinen päättyi Faubelin lippaan ja Terol vankisti sarjajohtoaan voitolla.

Mika Kallio ei vieläkään saanut pistepussia auki. Aika-ajossa neljänneksitoista karauttanut valkeakoskelainen kamppaili koko Moto2-luokan kisan pistesijoilla, mutta viimeisen kierroksen nukahdus jätti miehen sijalle 17. Jääratatyyli jarrussa oli Mikan bravuuri.

Simone Corsi, Thomas Luthi ja Bradley Smith kiersivät Moto2-luokan kisassa Jerezin rataa peräkanaa. Luthi oli kolmikosta lopulta haka ja kiilasi kisassa kakkoseksi. Corsi oli kolmas ja lapsenkasvoinen brittipilotti Smith nelonen.

Qatarissa ajetussa sarjan avauskisassa kolmoseksi ajanut italialainen Speed Master-tiimin Suteria kyytivä Andrea Iannone hiipi Jerezissä voittoon ja kipusi samalla sarjajohtoon.

Cresini-Hondan Marco Simoncelli oli lähellä voittoa MotoGP-luokassa. Lähellä ja lähellä, joka tapauksessa pitkänhuiskea pörrötukka kipusi kisan alussa piikkiin ja hallitsi tapahtumia kaatumiseensa asti. Marcon takana kärkkyvän Casey Stonerin kohtaloksi koitui kolari kuvassa nelosena etenevän Valentino Rossin kanssa. Rossi selvisi lähtösuoran pään rytäkästä uudelleen matkaan ja oli lopulta tynkäkisan viides.

Ben Spies oli varmistaa Yamahalle kaksoisvoiton. Tiukan kisan Repsol-Hondatiimin kääpiön, Dani Pedrosan kanssa käynyt amerikkalainen menetti hopeamitalin lopulta monen muun kohtalotoverin lailla sateen liukastamalla radalla kaatumiseen. Pedrosa kesti kotikatsomon riemuksi tolpillaan.

Ducatille siirtyneen RR-ikonin Valentino Rossin piina jatkuu. Suuret menestymispaineet näkyvät italialaisen otteissa. Yleensä varmaotteisen Rossin ote alkaa lipsua. Treeneissä mies kaatoi Ducatinsa kertaalleen ja kisassa kolaroi tyhmästi teloen Stonerin jalkamieheksi. Vauhtia Rossi on Ducatista kaivanut ja kaatumatta mies olisi ollut ehdokas podiumin huipulle.

Hallitseva MotoGP-luokan maailmanmestari ajoi Jerezissä maltillisesti. Professori antoi muiden höntyillä ja lipsutteli Yamahansa kauden avausvoittoon. Samalla mies koppasi sarjajohtajan pallin itselleen. Kautta aikojen entisen tiimikaverinsa, ratamoottoripyöräilyn keulakuvan, Rossin varjoon jäänyt espanjalainen yrittää epätoivon vimmalla kivuta italialaisen veroiseksi voiton juhlijaksi. Jerezin tekojärveen voittonsa kunniaksi pulahtanut Lorenzo kuitenkin vain toistaa itseään. Professorista ei ole showmieheksi, ei sitten millään.

Teksti ja kuvat: Tuomo Seppänen

Uusin numero