Janne Ahonen töihin Moottoripyörämuseolle

Kaksi maailman tunnetuinta lahtelaista, mäkihyppääjä Janne Ahonen ja monitoimimies Riku Routo.

Kaksi maailman tunnetuinta lahtelaista – ja molemmat Lahti-mitalin saajia – löivät hynttyyt yhteen, kun Janne Ahonen aloitti työt Riku Roudon Moottoripyörämuseolla.

Moottoripyörämuseon ja Ace Cafén pyörittäminen on Riku Roudon mukaan työsarka, johon tarvittiin hänen ja vaimo Maaritin lisäksi vielä ”yksi persoona”. Siitä huolimatta, että Maaritin ja Rikun poika Jori on ottanut vastuulleen KymiRingin kanssa tehtävän yhteistyön ja tytär Teresa on mukana tekemässä markkinointiin liittyviä asioita. 

Nyt sopiva persoona on löytynyt. Riku Routo sanoo, että ratkaisu oli niin lähellä, ettei sitä pitkään aikaan tajuttu. Janne Ahonen oli käynyt jo 12-vuotiaana Riku Motorissa ja ostanut kaikki moponsa, crossipyöränsä ja katupyöränsä siitä lähtien Rikulta. Vuosi sitten Riku heitti puolileikillään Jannelle, että tulisiko tämä töihin Moottoripyörämuseolle. Silloin ajatus ei vielä ollut kypsä, mutta kun asia otettiin uudelleen puheeksi nyt juuri ennen Pekingin Olympialaisia, niin silloin palaset loksahtivat kohdalleen. Sopimus syntyi, ja kun Ahonen palasi edellisperjantaina Pekingistä, niin heti viikonlopun jälkeen tämän viikon maanantaina alkoivat työt Moottoripyörämuseolla

-Ei ollut vaikeuksia herätä aamulla töihin, kun oli tottunut Pekingin aikavyöhykkeeseen kolmen viikon ajan, naureskelee Ahonen.

Riku Routo korostaa, että hän palkkasi Ahosen oikeasti töihin, ei Moottoripyörämuseon mannekiiniksi. Samaa korostaa Ahonen itse.

-Kaikkea olen valmis tekemään. Autan siellä missä on tulipalo sammutettavana. Työn kuvaan kuuluu kaikki lattian luuttuamisesta lähtien.

Prätkät ovat Ahosen intohimo, ja hän on tunnetusti kätevä käsistään, joten sitä puolta tullaan varmasti hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan työtehtävissäkin.

– Aloitin maanantaina opiskelemaan tätä kaikkea, katsotaan sitten, sanoo mäkikotka Ahonen vaatimattomana.

Ahonen korostaa, että juniorina mopot ja moottoripyörät olivat hänelle se harrastus, joka piti hänet usein poissa pahanteosta. Ja aivan samaa kertoo Riku Routo omasta nuoruudestaan. Siksi he ovatkin yhdessä aloittamassa uutta projektia, jonka nimi on Lahen Mopomesta. 

Lahen Mopomestaa lähdetään kehittämään isolla porukalla, tässä ydinryhmä.

Mopomestalla on montakin tavoitetta. Tavoite on luoda harrastus sille ryhmälle nuoria, jotka eivät muuten harrastaisi mitään.

-Jokaisella on jokin taito, ja täällä yritetään saada niitä jokaisen vahvuuksia esille. Kun oppii tekemään käsillään, niin sitä kautta voi saada vaikka duunin mielekkäältä alalta, visioi Routo.

Liikkeelle lähdetään perusteista. Tarvitaan Lahden kaupungin isien ja äitien poliittisia päätöksiä toiminnan mahdollistamiseksi. Kerätään moniammatillista osaamista, huomioidaan turvallisuusasiat ja verkostoidutaan. Museon pihalla on jo olemassa rakennus, jossa toiminta voidaan aloittaa. Kunhan koulut kesäloman jälkeen alkavat, lähtevät Riku, Janne ja kumppanit kiertämään kouluihin kertomaan tästä mahdollisuudesta. Ja mikä hienointa, kyseessä on konsepti, joka on vapaasti monistettavissa mihin tahansa kaupunkiin.

Uusin numero