Jani Pirttiselle SM-kultaa ja -pronssia moottoripyörien SM-jääratasarjassa.

Seinäjoen Moottorikerhon Jani Pirttinen saavutti JR1A-luokassa Suomen mestaruuden ja JR2A-luokassa pronssia. Pirttinen on voittanut -97 ja -00 myös rallin Suomen mestaruuden ja on ilmeisesti vasta toinen kuljettaja, joka on voittanut Suomesta mestaruuden sekä kaksipyöräisellä että nelipyöräisellä.

Hyvä harjoittelu ja valmistautuminen voiton takana

SM-sarjassa ajettiin kuluneella kaudella seitsemän osakilpailua huippu hienoissa olosuhteissa. Kaksipyöräisissä jaetaan Suomen mestaruusmitalit kolmessa luokassa, lisäksi yhdet sivuvaunuluokassa ja ATV eli ”mönkkäri” luokassa. Moottoripyöräilijöiden harjoituskausi oli poikkeuksellisen pitkä, kun järvet jäätyivät jo hyvissä ajoin loppuvuodesta.

Jani Pirttinen käytti pitkän harjoittelukauden hyödyksi ja lähti neljänteen jääkauteensa hyvin valmistautuneena, ja tavoite oli parantaa edellisen kauden sijoituksia. Alla oli edelliseltä kaudelta tutut ja täysin läpikäydyt KTM pyörät luokissa JR1A ja JR2A. Niskasen Jarmo jatkoi Pirttisen ”kouluttajana” ja vastasi edelleen kilpapyörien tekniikasta. ”Pääsin taas hyvissä ajoin testaamisen makuun pohjoisen jäillä. Laskin, että ennen ensimmäistä starttia oli harjoituspäiviä jäällä kertynyt 25 kappaletta. Myös fyysisen kunnon harjoitusmääriä pääsin nostamaan ennen tätä kautta, joka varmasti antoi entistä paremmat lähtökohdat tuleviin koitoksiin”, kertaa Pirttinen kauteensa valmistautumista.

Heti ensimmäinen SM-osakilpailu osoitti, mitä tuleman pitää. Pirttisen kotiin tuomisina oli voitto JR1A -luokasta ja myös JR2A:sta heltisi toiseksi korkeimmat pisteet. ”Kävin tammikuun aikana parikolme kertaa Keski-Suomessa harjoittelemassa maamme eturivin kuljettajien kanssa. Tuolloin ei vielä tuntunut siltä, että pystyisin ajamaan voitosta. Asetinkin tavoitteen ekaan kisaan sijoittua viiden parhaan joukkoon. Olihan se yllätys, kun pystyin jo heti Saarijärvellä voittamaan. Ehkä en ollut saanut treeneissä ihan kaikkea itsestäni irti”, muistelee Jani kilpailukauden alkua.

Kulta ratkesi varhain, pronssi tiukimmalla tavalla

Kun kauden kuudes startti oli Konnevedellä saatu pakettiin, pystyttiin pistetilanteesta laskemaan, että JR1A -luokassa Pirttisen etumatka oli kasvanut tavoittamattomiin. Niinikään JR2A -luokassa voitto oli jo sinetöity Silvastin Erkille, mutta Pirttiselle oli tulossa vähintään SM-pronssia. Kauden viimeiseen osakilpailuun Kajaaniin 20.3. jäi siis vielä jännitettävää Pirttisen ja Jauhiaisen Villen välille, kumpi tulisi viemään SM-hopean. Lopulta Jauhiainen vei SM-hopean, tosin niukimmalla mahdollisella tavalla: tasapisteet ja samat eräsijoitukset Pirttisen kanssa, jolloin kaikkien erien yhteenlaskettu aika ratkaisee ja näissä seitsemässä erässä Jauhiainen on vain 1,8 sekuntia nopeampi!

”Koko kauden olen hieman takunnut tuon pienemmän pyörän kanssa ja olen ollut vähän vauhdissa perässä. Silvasti on kyllä mennyt koko talven tässä luokassa hirmu kovaa, ja myös Jauhiainen kiristi tahtia loppukaudesta. Olen kuitenkin loppusaldoon enemmän kuin tyytyväinen”, kertoo silminnähden tyytyväinen Pirttinen kaksi mitalia kaulassaan.

”Kilpailin aikoinaan motocrossissa vastaavilla pyörillä vuodet 1987 – 1993, enkä silloin yltänyt SM-tasolla viiden kärkeä ylemmäs. Kun lopetin crossin loppuvuodesta -93, niin jos joku olisi silloin tullut sanomaan, että voitat vielä mestaruuden tällaisella pyörällä parinkymmenen vuoden päästä, olisin pitänyt tarinaa kohtuullisen omituisena. Näin se aika menee nopeasti, nyt fiilis on hyvä ja tuntuu, että työ on kannattanut”, jatkaa Pirttinen tunnelmistaan.

Ura jatkuu

Pirttinen tunnetaan ”on-off” miehenä, joka panostaa tekemisiinsä sata lasissa. Tämä on näkynyt myös tässä lajissa kehittyvien tulosten muodossa. Pirttinen kuuluu nyt niihin harvoihin maamme moottoriurheilijoihin, jotka ovat voittaneet Suomenmestaruuden sekä neli- että kaksipyöräisillä. ”Kun neljä vuotta sitten aloitimme Niskasen Jarmon kanssa tämän projektin, oli missio viiden vuoden mittainen. Mestaruus tuli nyt vuoden etuajassa. Paljon on pitänyt perehtyä lajin saloihin, pyörien tekniikkaan ja ruuvaamiseen. Apuakin on tarvittu. Jarmon lisäksi on taustalla pyörinyt tukku apureita, eikä niistä vähimpänä Seinäjoen seudun aikaisemmat jäärataketut ja moottoripyöräkauppiaat. Kallion Hannu on taas vastannut kisarenkaistani. Myös harjoittelumahdollisuudet täällä Seinäjoella ovat maamme eliittiä”, kiittelee Pirttinen.

Kun Pirttiseltä kysytään tulevaisuuden suunnitelmista kilvanajoon liittyen, vastaa hän hymyssä suin, ”Niin joo, olenhan jo ikämiehiä näihin touhuihin, mutta ei se lopettaminenkaan helppoa ole. Kyllä minä varmaan ensi talvena ajamista vielä jatkan. Tämä on vähän kuin elämäntapa ja keino pitää itsensä fyysisesti ja henkisesti kunnossa. Vuosi sitten aloitin myös uuden harrastuksen, ja tulevana kesänä tullaan minut varmaan taas näkemään joissain Speedway -kisoissa ritsalla. Mieleni tekisi myös tutustua Road Racingiin, mutta siihen tuskin löytyy nyt tällä hetkellä aikaa”, tuumailee perheenlisäystä kesäksi odottava Pirttinen.

Uusin numero