Jaakola urakoi onnistuneesti MX-liigassa

Tavallisesti yli 35-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupissa kilpaileva Jaakola haastoi todenteolla 125-kuutioisten luokan juniorikuljettajat ottamalla yhteistuloksissa neljännen tilan.

Jaakola urakoi päivän aikana, sillä hän ajoi myös toiseksi MX-liigan ulkopuolisessa veteraaniluokassa.

Oulun Moottorikerho (OMK) isännöi 24MX MX-liigan kuudetta osakilpailua lainaradalla Raahessa viikonloppuna. Oulussa viime vuodet asunut 38-vuotias Jaakola edusti pitkään radan isäntäseura Steelcrossia, mutta on sittemmin kuulunut OMK:n vahvuuteen.

Jaakola ajoi sunnuntaina kummassakin MX125-luokan lähdössä neljänneksi. Avauserässä hän käväisi kertaalleen kolmantena ja oli koko erän ajan mukana kärkinelikossa, joka taisteli tiukasti sijoituksista.

Jaakolan edelle ehättivät vain MX-liigan vakiokiertäjät, alle 20-vuotiaat Vantaan Moottorikerhon Karl-Robert Reinike, Jämsän Seudun Moottorikerhon Roni Kytönen ja Vantaan MK:n Teemu Lahtinen. Heistä nuorin, Kytönen on vasta 15-vuotias.

– Ensinnäkin oli hienoa, että Oulun Moottorikerho sai jälleen järjestettyä kansallisen kisan muutaman vuoden tauon jälkeen. Oli myös hyvä, että entisellä kotiradallani kilpailtiin niin ikään usean vuoden tauon jälkeen, Jaakola kiitteli järjestäjiä.

– Kisapäivä oli todella rankka, koska ajoin kahdessa luokassa, eli yhteensä neljä erää ja parit treenit sekä aika-ajot. Oli kuitenkin mukava vähän ”kiusata” nuorempia. Leikillään tässä voisi heittää, että täytyisi varmaan alkaa taas treenata tosissaan, jotta voisi olla siellä palkintokorokkeella. Oikeasti olen kuitenkin aika eri tilanteessa kuin nämä uraansa rakentavat juniorit. Oli silti hienoa kisata heidän kanssaan.

Päivän muissa luokissa Raahen raskaan hiekkaradan taisivat parhaiten naisissa Padasjoen Moottoriurheilijoiden Hanna Mertsalmi, aikuisharrastajien MXB:ssä Vuokatti Racingin Eetu Karjalainen ja veteraaneissa Karkkilan Moottorikerhon Niko Kalatie.

Mertsalmi kohti mestaruutta

Hanna Mertsalmi on jo lähes varma naisten MX-liigamestari, kun ajamatta on kaksi osakilpailua. Jaossa on maksimissaan 100 pistettä ja Raahessa kummatkin erät voittaneella Mertsalmella on koossa 73 pistettä enemmän kuin toisena olevalla, Raahessa kakkoseksi ajaneella Hyvinkään MK:n Ria Virtasella.

– Olen tyytyväinen ajooni, ei tullut hölmöiltyä. Toisessa erässä piti katsoa ajolinjoja tarkemmin, koska rata oli kulunut jo aika pattiseksi ja vaativaksi. Sinänsä minun oli kuitenkin helppo ajaa, koska tiesin olevani nopeampi kuin muut. Ajoin silti koko ajan täysillä, aika-ajossa 11 sekunnin pohja-ajan kellottanut Mertsalmi kertoi.

MX-liigassa kolmospaikalla olevalla, Raahessa neljänneksi sijoittuneella Kangasalan Moottorikerhon Anu Nummelalla on neljä pistettä vähemmän kuin Virtasella.

Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Maiju Mäki ajoi Raahessa uransa parhaan kokonaistuloksen ollen kolmas. Mäki nappasi kummatkin startit nimiinsä ja oli maalissa toinen sekä kolmas. Hän on sarjassa neljäntenä.

Snowcrossaaja
Karjalainen voittoon

Talvisin SM-, EM- ja MM-tasolla moottorikelkkojen snowcrossissa kilpaileva Eetu Karjalainen ajoi kauden toisen MX-liigaosakilpailunsa ja otti kummankin erän voiton MXB-luokassa.

Ensimmäisessä erässä Karjalainen nousi ykköseksi aivan lopussa, mutta toista erää hän hallitsi lähes alusta saakka.

MXB:n lähdöt vei Tampere Motocrossin Arto Laine, joka johti kumpaakin erää, kunnes Karjalainen nousi ykköseksi.

– Ajorytmini oli vielä harjoituksissa kadoksissa, mutta parani koko päivän ajan. Rata oli kulunut raskaaksi toiseen erään, mutta jaksoin silti ajaa. Laine oli aikalailla minun vauhdissani, mutta pystyin puristamaan pikkuisen paremmin, Karjalainen jakoi kunniaa kanssakilpailijalleen.

MXB:ssä kolmospaikan otti Mäntyharjun MK:n Lassi Torniainen.

Luokkaa hallinnut Jalasjärven MK/UA:n Miika Latvala jätti Raahen-osakilpailun väliin isoäitinsä syntämäpäiväjuhlien takia, mutta hän johtaa edelleen sarjaa ennen Lainetta.

Reinike puristi voittoon

125-kuutioisten MX125-luokassa nähtiin ensimmäisessä erässä huikea taisto neljästä ensimmäisestä sijasta. Teemu Lahtinen johti erää alussa, mutta joutui lopulta nöyrtymään seuratoveri Karl-Robert Reinikelle sekä jämsäläiselle Roni Kytöselle.

Reinike laittoi pelin jännäksi kaatumalla erän alussa sekä viimeisellä kierroksella. Toisena ajanut Kytönen iski Reiniken kantaan, muttei päässyt nousemaan edelle. Lahtinen oli kolmas ja kertaalleen kolmantena käynyt Markus Jaakola neljäs.

Toisessa erässä kärkinelikko oli järjestyksessä sama, mutta tällä kertaa Reinike sekä Kytönen kamppailivat voitosta ja Lahtinen sekä Jaakola kolmospaikasta. Näin järjestys oli yhteistuloksissa Reinike, Kytönen, Lahtinen ja Jaakola.

– Yritin ajaa toisessa erässä rauhassa, koska ensimmäinen erä vei ”mehuja”. Tein kuitenkin lopussa virheitä ja Kytönen pääsi aika lähelle. Olen tyytyväinen sijoituksiini ja suhteellisen tyytyväinen ajooni. Muutamat virheet vaikuttivat paljon ja Kytösen takia minun oli pakko puristaa kunnolla aivan loppuun asti, sarjajohtaja Reinike pohti.

Veteraani-Kalatie
lämmitteli mestaruussarjoihin

Oulun Moottorikerho otti kilpailuunsa MX-liigan ulkopuolisena luokkana mukaan veteraanit, joissa nähtiin kahden herran taisto. Niko Kalatie on reilun vuosikymmenen takainen Suomen mestari ja Markus Jaakolallakin on palkintokaapissaan SM-mitali.

”Jäähdyttelevästä” kaksikosta Kalatie johtaa 35-vuotiaiden veteraanien tämän kauden Suomen Cupia, missä Jaakola on toisena. Kalatie kilpailee myös MX1-luokan SM-sarjassa.

Kaksikko piti tutun järjestyksen kummassakin erässä ollen samalla kaukana muista. Kalatie haastoi itsensä ennen toista erää, sillä häneltä puhkesi takarengas tutustumiskierroksella. Järjestäjät venyttivät kuitenkin lähtöä, jotta Kalatie ehti vaihtaa renkaan.

– Iso kiitos järjestäjille, että sain vaihtaa takarenkaan ennen erää. Vanteella taisi kuitenkin olla kulunut kovankelin rengas, sillä sen verran paljon rengas luisti pehmeällä hiekalla. Oli aika vaikea ajaa, mutta tuloshan oli erinomainen, Kalatie jutteli.

– Toivoin, että Jaakola pysyisi tahdissani ja niinhän hän teki pitkään kakkoserässä. Hain täältä hyvää harjoitusta Suomen Cupiin ja SM-sarjaan, ja aikalailla sen sain.

Kolmanneksi ajoi Kitee-MC:n Toni Kuivalainen.

24MX MX-liigan seuraavaa, seitsemättä osakilpailua isännöi Imatran Moottorikerho 1.-2. elokuuta. Samassa yhteydessä ajetaan sunnuntaina ATV-luokan SM-pisteistä.

MXD:
1. Hanna Mertsalmi, 50 pistettä
2. Ria Virtanen, 42p.
3. Maiju Mäki, 42p.
4. Anu Nummela, 36p.
5. Sari Tanninen, 31p.

MXB:
1. Eetu Karjalainen, 50p.
2. Arto Laine, 44p.
3. Lassi Torniainen, 36p.
4. Viktor Herten, 33p.
5. Toni Nieminen

MX125:
1. Karl-Robert Reinike, 50p.
2. Roni Kytönen, 44p.
3. Teemu Lahtinen, 40p.
4. Markus Jaakola, 36p.
5. Tino Linna, 31p.

MXV:
1. Niko Kalatie, 50p.
2. Markus Jaakola, 44p.
3. Toni Kuivalainen, 40p.
4. Ismo Kylmälä. 36p.
5. Pertti Huhtanen, 32p.

Kaikki tulokset:
www.mylaps.com/en/events/1167111

Sarjataulukot:
www.mylaps.com/en/championships/212400
 

Uusin numero