Imatralla pärähtää myös naisenergia

Tapahtuma kasaa muistorikkaalle katuradalle ja sen varsille jälleen lukemattoman määrän menneiden vuosien kilpailuja nähneitä konkareita. Imatran- ajojen henkeä ja tunnelmaa haistelleita löytyy niin radalta kuin katsomosta. Joukossa on myös niitä, joille Imatranajot ovat tuttuja vain kuulopuheista ja arkistojen antimista.

Tänä kesänä Muistojen Imatranajo ajetaan pyöreiden vuosien teemalla. Imatranajojen alkamisesta tulee tänä kesänä kuluneeksi 50 vuotta ja sitä juhlistamaan on tulossa yli 200 eri ikäistä ajopeliä ajajinaan näyttävä joukko MM-mitalisteja ja kotimaan kärkikuskeja.

Nimimiesten, MM-mitalistien esiinmarssia johtaa ansaitusti multimestari, Imatralla hyvin viihtyvä italialainen Giacomo Agostini adjutantteinaan Phil Read, Jim Redman, Luigi Taveri, Gianfranco Bonera, Marco Luccinelli, ym, ym. Joukossa myös suomalaismenestyjät Tepi Länsivuori, Pentti Korhonen ja uudempaa vuosikertaa edustava Mika Kallio, joka nähdään radalla sunnuntaina.

Kallion Ajopeli on vielä arvoitus, sillä paikalle on tulossa italialaisomistuksessa oleva vuoden 2006 mallinen Ducati Desmosedici,MotoGP-luokan pyörä ja mikäli omistaja suo, pääsee Mika Kallio ulkoiluttamaan tätä harvinaista kilpapyörää.

Imatran legendaariseen maineeseen nousseella katuradalla ja sen Lehmuskujalla ei päristellä pelkästään miesvoimin. Maailman- ja Suomen mestareiden joukossa kaasuttelee menemään myös yksi ainutlaatuinen Pohjoismaiden Mestari.

Vuonna 2001 alle 125-kuutioisissa Scandinavian nopeimmaksi todettu neitokainen Heta Koivuniemi, os. Lauslehto on entisöinyt tuon tittelin tuoneen Honda RS125-pyörän ja ulkoiluttaa sitä 75-vuotista taivaltaan juhlivan Imatran Moottorikerhon All Stars- ajajien joukossa.

– Ensimmäinen RR- kisa, jonka olen koskaan nähnyt oli Imatran- ajo vuonna 1981. Niistä en mitään muista, sillä olin tuolloin 3 kuukautta vanha. Toisen kerran olin paikanpäällä seuraavana vuonna, eikä niistäkään minulla mitään muistikuvia ole, kertaa Koivuniemi ja on löytävinään ensivierailuista syyn lajivalintaan.

– Kai se sieltä jostain se kipinä syttyi.

Vauhtigeenin isältään, Sivuvaunu-luokan Euroopan mestarilta, Jukka Lauslehdolta saanut Heta tasasi mitalit veljensä Tatun kanssa vuonna 2001. Heta oli ykkönen PM-sarjassa ja kakkonen SM-sarjassa. Velipoika koppasi SM-kullan ja otti hopeaa siskonsa vanavedessä pohjoismaisilla areenoilla.

Tuusulalainen vauhtimimmi esiintyy tulevana viikonloppuna Imatralla toista kertaa. Ensimmäinen tutustuminen katurataan oli vuoden 2008 ajoissa. Imatranajon tunnelma tarttui yhden ajokerran perusteella ja rouva Koivuniemi odottaa tulevaa ajoa innolla.

– On kiva lähteä mukaan, sillä muistan tunnelman olleen viimeksi ihan siistin. Tuollainen katurata sopii minulle, sillä kapulaa voi kääntää tosissaan vain suorilla, eikä ole pelkoa että menee överiksi.
 

Uusin numero