”Ilmajäähdytteinen Sportster” palaa markkinoille uudella nimellä

”Täysin omaa suunnittelua” vai häikäilemätön kopio? Siinäpä miettimistä.

Harley-Davidsonin ikoninen ilmajäähdytteinen Sportster poistui Euroopan mallistosta Euro5-normien astuttua voimaan. H-D toki korvasi menestyksen esittelemällä uudet nestejäähdytteiset ja selvästi tehokkaammat Sportster S:n ja Nightsterin, mutta nyt ilmajäähdytteisen Sportsterin haamu on palaamassa Eurooppaan nimellä SWM Custom V1200 Stormbreaker.

Uuden version takana on kiinalainen Shineray yhdessä omistamansa SWM:n kanssa. Italiassa 1970-luvulla perustetun SWM:n (Speedy Working Motors) juuret ovat offroad-moottoripyörissä, ja se on ollut osa kiinalaista Shineray-konsernia vuodesta 2014 alkaen. Shinerayn ilmoituksen mukaan uuden moottorin ovat suunnitelleet Shineray ja SWM yhdessä. 

Mutta se moottori? 1202 kuutiosenttimetriä, 45-asteinen V2-työntötankokone, viisi vaihdetta ja hihnaveto, moottori näyttää ja kuulostaa viimeistä piirtoa myöten olevan identtinen Sportsterissa käytetyn Evolution Twinin kanssa. Tehoksi ilmoitettiin alunperin moottorin esittelyn yhteydessä 60 hevosvoimaa, nyt koko pyörän esittelyn yhteydessä lukema on pysynyt samana mutta yksikkö vaihtunut kilowateiksi, mikä tarkoittaa 81,6 hevosvoimaa. Shinerayn mukaan uutuudelle luvataan huippunopeudeksi ”vähintään 200 kilometriä tunnissa”. Shinerayn ilmoitus ”täysin omasta suunnittelusta” moottorin suhteen ontuu siinä kohtaa, kun se kertoo moottorissa olevan parannettu jäähdytys sekä vahvistetut männät ja kampiakseli. Mihin verrattuna, jos moottori on täysin uusi ja omaa suunnittelua?

Stormbreakerin ilmoitettu painokin on lähellä Sportsterin painoa, 250 kiloa. Suurimmat erot ovat SWM:n isompi 14-litrainen polttoainetankki ja led-valot. Runko on perinteinen teräsputkesta taivutettu ja takana on perinteiseen tyyliin kaksi jousituselementtiä. Jopa jarrujen ja valuvanteiden muotoilu noudattaa tarkasti Sportsterin tyyliä. Rengaskoot ovat 130/90B16 ja 150/80B16. 

Eikä kyseessä ole mikään hupimielessä tehty konseptimalli, vaan SWM:n mukaan Stormbreaker tulee Euroopan markkinoille jo kesällä 2023. Hinnasta ei ole vielä muuta tietoa, kuin valmistajan ilmoitus että lähtötaso on edullinen.

Uusin numero