Husqvarna Nuda tekee paluun?

Kaksisylinterinen, huligaanihenkinen Husqvarna Nuda on noussut kulttipyöräksi, ja käytettynä sen arvoa nostaa mallin harvinaisuus. Nyt Nuda saattaa tehdä vuosikymmenen tauon jälkeen paluun.

Vain vähän aikaa sitten KTM ilmoitti, että se tuo takaisin markkinoille SMT:n. Saatat muistaa reilun vuosikymmenen takaa itävaltalaismerkin 990 SMT:n, joka oli mielenkiintoinen supermoton ja seikkailupyörän välimuoto, jossa monikäyttöisyyttä tärkeämpää oli ajamisen hauskuus. Tuleva SMT perustuu todennäköisesti 890 Duken tekniikkaan, eli moottorina on 889-kuutionen rivikakkonen, joka Duken perusmallissa kirnuaa 115 hevosvoimaa, R-versiossa 121 hevosvoimaa. Selvimpänä erona Dukeen tulee olemaan selvästi pitkäjoustoisempi jousitus.

Salakuvaajat ja media ovat ilmoituksen jälkeen tietysti seuranneet tarkkaan, milloin uusi SMT saadaan kuvattua testeissä. Nyt keskustelussa on esiin noussut saksalaisen Motorradin julkaisema salakuvaajan otos, joka muuten vaikuttaisi esittävän tulevaa 890 SMT:tä, mutta yksi yksityiskohta on herättänyt epäilyjä, että samalla tekniikalla markkinoille saattaisi tulla myös Husqvarna. Salakuvassa nimittäin testikuljettaja on pukeutunut Husqvarnan nahkapukuun, temppu jota KTM ei varmastikaan käyttäisi, vaikka haluaisi kuinka testata salassa tulevaa malliaan.

Motorradin salakuva uutuudesta, jonka testikuljettaja on pukeutunut ”vääränmerkkiseen” ajopukuun.

Todennäköisempi selitys asialle onkin se, että tulevasta uutuudesta tulee teknisesti lähellä toisiaan olevat mallit sekä KTM:ltä että Husqvarnalta. Hussen kohdalla se tarkoittaa, että moottoriltaan, suorituskyvyltään ja tyylisuunnaltaan uutuus olisi hyvinkin lähellä Nuda 900 -mallia, joka poistui mallistosta kauden 2013 jälkeen, oltuaan tuotannossa vain kahden vuoden ajan. Mikä tekee asian vielä hauskemmaksi, niin Nudan tuotanto lopetettiin KTM:n ostettua Husqvarnan, koska Nudan tekniikka oli liian läheistä sukua KTM:n saksalaiskilpailija BMW:lle. Nudan konehan oli BMW F800R:stä tuttu rivikakkonen, jonka porausta ja iskua oli kasvatettu niin, että iskutilavuus oli kasvanut 898 kuutiosenttimetriin. Tulevalla uutuudella KTM tavallaan siis hyvittäisi kymmenen vuoden jälkeen Husqvarnalle Nudan lopetuksen, ja Husqvarna saisi pitkän tauon jälkeen taas markkinoille kaksisylinterisen ja urheilullisen nakumallin. 

Uutuuden lanseerauksesta ei tietenkään ole vielä varmaa tietoa, mutta yleisesti veikataan, että se esiteltäisiin jo 2023 syksyllä kansainvälisillä messuilla, ja markkinoille sitä voitaisiin siten odottaa kaudeksi 2024. Mallinimenä Husqvarna ei ehkä tule käyttämään merkin BMW-omistuksen aikaista Nudaa, mutta olisiko uutuus kenties Vitpilen 901?

Uusin numero