Huimaa dramatiikkaa Mäntyharjussa

Ennakkosuosikit pitivät pintansa jo startissa, kun kärkikolmikkona paineli trio Juuso Matikainen, Henric Stigell ja Teemu Lehtinen. Matias Savo yllätti itsensäkin ohittamalla Stigellin ensimmäisellä kierroksella, seuraavalla kierroksella Savon rynnistyksessä joutui antautumaan Lehtinen.

Neljännen kierroksen päätteeksi Matikainen meni tiukassa väännössä nurin ja väistöliikkestä huolimatta yksi kilpailija osui kevyesti Matikaisen pyörän renkaisiin juuri kun hän oli nostamassa sitä ylös. Muutama viikko sitten kipeää saanut Matikaisen olkapää ei luonnollisestikaan tilanteesta ainakaan parantunut ja aivan letkan hännille jäänyt SM-kärkimies poistui äärimmäisen pettyneenä varikolle.

Tämän jälkeen erävoitosta kisattiin vain Lehtisen ja Stigellin välillä, Stigell veti joukkoa erän puoliväliin, kunnes Lehtinen pystyi puristamaan kärkeen. Kauden ensimmäistä MX2-SM:ää ajanut Lehtinen sai tehdä erävoiton eteen töitä loppuun asti, loppujen lopuksi hän jätti Stigellin kakkoseksi vajaan neljän sekunnin erolla. Savo jaksoi maaliin asti ja viimeisteli päivän ensimmäisen jämsäläisyllätyksen erän kolmossijalla.

Stigellin kakkossija tiesi sitä, että hän pomppasi seitsemäntoista pisteen takamatkalta sarjakärkeen viiden pisteen turvin ennen Matikaista. Myös sarjan pronssipaikka vaihtoi omistajaa, kun Mäntyharjun rata osoitti jälleen kerran raskautensa myös pyörien voimansiirrolle, Aki Mannisen erä jäi kesken kytkinlevyjen loputtua totaalisesti ja pronssisijaan tarrasi neljänneksi ajanut Joni Tuominen.

Toisessa erässä Mannisen kytkimessä oli jälleen pitoa, kun hän säntäsi startista kärkeen. Lehtinen, Stigell ja Matikainen tulivat aivan peesissä. Lehtinen otti johdon jo ensimmäisellä kierroksella ja kirjasi kaikki erän kierrokset nimiinsä. Tylsäksi tätäkään erää ei kuitenkaan päässyt haukkumaan.

Lehtinen ja Stigell karkasivat muilta melko nopeasti, Matikainen nousi ennen erän puoltaväliä jo kolmanneksi, mutta taival muuttui sen verran tuskaiseksi, että Santeri Kinnunen tuli takaa ja paineli ohi. Kinnunen onnistui pitämään sekä Matikaisen että hänen kanssaan kisanneen Mannisen takanaan, ja näin jämsäläiset saivat taas yllättäjän erän podiumille.

Lehtinen pystyi välillä karkaamaan jo lähes kymmenen sekunnin päähän Stigellistä, mutta viimeiselle kierrokselle lähdettäessä ero oli huvennut kolmeen sekuntiin. Stigell puristi aivan kantaan, pääsi jo yrittämään ohitustakin viimeisessä mutkassa, mutta Lehtisen ote piti ja voitto kirjattiin hänelle reilun puolen sekunnin erolla.

– Tämä meni niinkuin olin suunnitellutkin, eli aika-ajon pohjat ja voitto kummassakin erässä. Toisessa ajattelin, että vedän jo sellaisen raon että riittää, mutta taisin sitten jo varmistella vähän liikaakin kun kaveri pääsi vielä ihan kiinni ja pääsi yrittämään ohitustakin, Lehtinen kertoili kisan jälkeen.

Stigell ei ollut päiväänsä täysin tyytyväinen, vaikka ottikin SM-sarjan ykkössijan.

– Kyllä lähdin tänne ajamaan erävoittoja, mutta tietysti lähden mielummin viimeiseen kisaan tästä pistetilanteesta kuin vaikka yhdeksän pisteen takamatkalta. Toisaalta kyllä harmittaa Juuson kohtalo, mutta tässä lajissa näitä vastoinkäymisiä tulee.

Sarjan päätöskisassa mestaruus ratkottaneen Stigellin ja Matikaisen välillä, Stigellin yhdeksän pisteen etu takaa hänelle loistavat lähtöasetelmat. Pronssikamppailu Tuomisen ja Mannisen välillä on äärimmäisen tiukkaa, Tuomisella on tuossa väännössä kahden pisteen etumatka.

Junioreiden Suomen Cupissa Jere Haavisto kotiutui Mäntyharjuun erinomaisesti ja ajoi kauden ensimmäisen ja toisen erävoittonsa. Vahvasti mestaruudessa kiinni oleva Joel Kolehmainen oli kummankin erän kakkonen. Teemu Lahtinen nousi kolmossijoillaan kiinni pronssiin, mutta himmeimmälle mitalille on kova tungos, sillä Lahtisen niskaan hengittää peräti kolme kilpailijaa kahdeksan pisteen sisällä. Kolehmaisen lisäksi sarjakakkosena jatkava Juho Kaitanen voi lähteä päätöskisaan rauhallisin mielin, hänellä on eroa kärkeen 45 pistettä ja kolmospaikkaan 42.

Sarjojen päätöskisa ajetaan 16. syyskuuta Kurikassa.
 
Tulokset:
http://www.mylaps.com/results/showevent.jsp?id=826096
Pistetaulukot siellä linkistä "championship"
 

Uusin numero