Hondalta 10 sähkömoottoripyörää vuoteen 2025 mennessä

Honda Motorcycle: Carbon Neutrality through Electrification

Honda on tiedottanut miten se aikoo saavuttaa hiilineutraaliuden kaikille moottoripyörätuotteilleen 2040-luvulla. Avainasemassa ovat sähkömoottoripyörät.

Vaikka lopullinen päämäärä on vasta 2040-luvulla, niin suunnitteluosastoilla töitä paiskitaan jo täysillä ja uusia sähkökäyttöisiä Hondia nähdään markkinoilla hyvinkin pian. Honda nimittäin aikoo tuoda markkinoille vähintään 10 sähkömoottoripyörämallia maailmanlaajuisesti vuoteen 2025 mennessä. Seuraavan viiden vuoden aikana japanilaisvalmistaja aikoo kasvattaa sähköisten mallien vuotuisen myynnin miljoonaan kappaleeseen ja vuoteen 2030 mennessä jo 15 prosenttiin tuotannosta eli noin 3,5 miljoonaan kappaleeseen. Tästä voidaan samalla laskea, että vuonna 2030 Honda aikoo valmistaa kaikkiaan noin 23 miljoonaa kaksipyöräistä, mikä tarkoittaa sen säilyvän maailman suurimpana kaksipyörävalmistajana. 

Pitkän tähtäimen suunnitelmana Honda pyrkii toteuttamaan hiilineutraaliuden kaikissa tuotteissa ja yritystoiminnoissa, joissa Honda on mukana, vuoteen 2050 mennessä. Hondan nykyinen moottoripyörämallisto on laaja pienistä työmatkamalleista suuriin sporttipyöriin. Erityisesti kehittyvissä maissa on kova kysyntä moottoripyörille, lähinnä ihmisten jokapäiväisen liikkumisen välineenä. Sähköpyörien haasteena onkin lähinnä kaksi asiaa, korkeampi hinta ja suurempi paino. Sähköisten mallien kysyntä riippuu myös voimakkaasti valtioiden kannustimista ja säännöksistä sekä tietysti latausinfrastruktuurin saatavuudesta kullakin markkina-alueella. 

Toteuttaakseen hiilineutraaliuden ja vastatakseen samalla asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin Honda jatkaa sellaisten mallien kehitystyötä, jotka ovat yhteensopivia hiilineutraalien polttoaineiden, kuten bensiinin ja etanolin sekoitusten, kanssa. Brasiliassa flex-fuel -moottoripyörämalleja on jo saatavilla ja Honda aikoo tuoda vastaavanlaisia tuotteita myös mm. Intiaan, joka on yksi suurimmista moottoripyörien markkinoista. Suunnitelmana on ottaa käyttöön flex-fuel (E20) -mallit vuodesta 2023 alkaen ja flex-fuel (E100) -mallit vuonna 2025. 

Yritysten muuttuessa ympäristötietoisemmiksi, yrityskäyttöön tarkoitettujen sähköpyörämallien kysyntä on ollut kasvussa viime vuosina. Honda onkin tarjonnut Honda e Business Bike -sarjan malleja ja nopeuttanut yrityskäyttöön tarkoitettujen mallien maailmanlaajuista lanseerausta. Honda toimittaa Japan Postille ja Vietnam Postille postinjakelua varten em. Malleja ja suunnittelee myynnin aloittamista myös Thaimaassa vielä tämän kuun aikana. Honda e Business Bikessä on vaihdettavat Honda Mobile Power Pack (MPP) -akut, jotka sopivat hyvin yrityskäyttöön.

Yksityisasiakkaille Honda aikoo esitellä kaksi työmatka-ajoneuvomallia vuosina 2024-2025 Aasiassa, Euroopassa ja Japanissa. Tulevaisuuden markkinaympäristön, käyttötapojen ja teknologian kehitystä silmällä pitäen Honda tutkii useita tulevaisuuden henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja malleja.

Työmatka-ajoneuvojen lisäksi Honda kehittää aktiivisesti sähköistettyjä malljea ”Fun”-kategoriassa. Tällä hetkellä kehitteillä olevaan FUN EV -alustaan perustuen Honda aikoo esitellä yhteensä kolme suurta FUN EV -mallia Japanissa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa vuosina 2024-2025. Honda esittelee myös Kids Fun EV -mallin perheen pienimmille. 

Uusin numero