Honda NC 700 X 2012

Muistatko, kun ajoit dieselmoottorilla varustettua autoa ensimmäistä kertaa? Kone vetää aivan kuin veturi tyhjäkäynniltä, mutta kierrosmittarin noustessa punaiselle se alkaa tuntua väsyneeltä ja hengästyneeltä. Vaihteita on vaihdettava ajoissa, jotta tasaisesta vääntökäyrästä saa mahdollisimman paljon irti. 

Honda NC 700 X kulkee bensalla, mutta sen veto muistuttaa dieseliä.  Tyhjäkäynti on tasainen kuin valiumilla käyvä sauvakävelijä, mutta moottori vastaa kaasuun viiveettä ja äkäisesti. Liikkeellelähtö on helppoa ja ripeää äärimmäisen vääntävän luonteen ansiosta.

Tämän tyyppinen moottori sopii täydellisesti nopeisiin lähtöihin, mutta jos liikkeelle lähtee naru kireällä, saattaa kuljettaja pian jatkaa matkaa ilman pyöräänsä, sillä jo 6 500 kierroksella aktivoituva kierrosrajoitin on toiminnaltaan varsin brutaali. Kontrasti voi olla melko jyrkkä, jos on tottunut esimerkiksi FZ 6:een, jossa kierrosrajoitin kytkeytyy päälle vasta 14 200 kierroksessa.

Kuten dieselautossa, kyse on moottorin ymmärtämisestä ja siitä, että osaa hyödyntää sen ensisijaista resurssia, vääntömomenttia, parhaalla tavalla. Kokeneemmalta moottoripyöräilijältä asia vaatii hieman totuttelua. Vanhasta tottumuksesta tekee helposti mieli ylös kierroslukuasteikolla, jolloin NC 700:n rekisteri tuntuu hieman liian lyhyeltä.

Tuoreet moottoripyöräilijät todennäköisesti osaavat arvostaa heti tyhjäkäynniltä asti saatavilla olevaa runsasta voimaa, eivätkä kaipaa toiselle kympille nousevia kierroslukuja. 

Matalien kierrosten ja suuren vääntömomentin tuottama, helposti käsiteltävä voima on perustana Hondan New Concept -moottorin kehityksessä. Koeajetun X-mallin lisäksi New Concept -moottori on käytössä NC 700 S -nakupyörässä ja NC 700 D Integra -skootterissa.

Kolmessa mallissa on sama tekniikka eri paketissa. Niiden syntyyn on vaikuttanut Hondan tutkimus, jossa selvitettiin pienemmillä moottoripyörillä kulkevien työmatkailijoiden ajotottumuksia. Tutkimus osoitti, että 90 prosenttia ajomatkasta tehdään alle 140kilometrin tuntivauhdilla, ja 80 prosenttia ajasta kierrosluku on alle 6 000

Samalla myös polttoaineenkulutuksesta on muodostumassa yhä olennaisempi asia kaksipyöräistenkin maailmassa. Kehitysryhmän yhtenä tavoitteena olikin kulutuksen laskeminen 50 prosentilla bensapihiin CBF 600:aan verrattuna.

Pyörä voi kuulostaa hieman tylsältä, mutta se on itse asiassa erittäin pirteä. Hondan mukaan twini kiihtyy nollasta sataankahteenkymmeneen nopeammin kuin CBF 600. Mallin ilmoitettu kulutuslukema (NC:ssä 3,6 l/km) kertoo kulutuksen laskeneen kokonaiset 56 prosenttia.

Koeajossa tankkaus tulee vastaan 155,1 kilometrin ja 7 litran jälkeen, mikä vastaa 4,5 litran kulutusta kilometriä kohden. 

Ajotyyli koeajon aikana on kuitenkin kaikkea muuta kuin taloudellinen. Kuvauksessa reviteltiin valokuvaajan ohitse ja täydellä kaasulla ajettaessa LCD-näytössä vilahti korkeimmillaan 192 km/h. 

Epätaloudellisesta ajotavasta huolimatta 14,1 litran tankki riittäisi kokonaisen 313 kilometrin matkalle. Tankki ei ole erityisen suuri, mutta sitä sen ei tarvitsekaan olla, sillä tehokas moottori ja järkevä vaihteisto (kuutonen on selkeä ylivaihde) kuluttavat varoen tankin kallisarvoista sisältöä.

Optimointiaate näkyy kaikissa NC 700 -malleissa. Etu- ja takajarrulevyt ovat  esimerkiksi valmistettu yhdestä teräslevystä. Ja moottori, joka muuten perustuu Honda Jazzin puolikkaaseen rivineloseen, on pieni mestariteos.

Kampiakseli on alun perin 360-asteinen, mutta se on lämmitetty noin 900-asteiseksi, minkä jälkeen sitä on väännetty 93 astetta taaksepäin ja taas kolme astetta eteenpäin. Tuloksena on 270-asteinen akseli, joka tekee moottorin luonteesta v-twiniä muistuttavan.

Liikkuvien osien määrän minimoimiseksi vesipumppu ottaa voimansa nokka-akselilta ja öljypumppu puolestaan tasapainoakselilta. Jäähdytyskanavat ovat äärimmäisen lyhyet, minkä ansiosta jäähdytinnestettä tarvitaan pienempi määrä, joka puolestaan säästää painoa.

Automaailman juuret näkyvät porauksen ja iskun suhteessa, joka on sama sekä NC 700:ssa että Jazz 1,4i:ssä. Molemmissa moottoreissa on myös samanlaiset männänrenkaat.  Imu- ja pakopuoli ovat muotoilultaan automaisia. Ilma kulkee sylintereihin yhden 36-millimetrisen läppärungon kautta ja neljä pakokanavaa yhdistyvät jo sylinterinkannessa, jonka seurauksena moottorista lähtee vain yksi putki.

Hondan NC 700 X kulkee todella hienosti. Lähes vaakasuorassa olevat sylinterit ja istuimen alla sijaitseva tankki mahdollistavat suuren säilytystilan kypärälle. Tämän rakenteen ansiosta pyörän painopiste on matala ja pehmeästä jousituksesta huolimatta ajo-ominaisuudet ovat ennalta arvattavat ja turvalliset.

Tehokkaat ja toimivat ABS-yhdistelmäjarrut tuovat myös turvallisuuden tunnetta. Moottoripyörään saa hyvän tuntuman mutkissa kiitos viimeisen päälle suunnitellun istuimen, ohjaustangon sekä jalkatappien suhteen. Korkea 830 millimetrin istuinkorkeus voi olla haaste naiskuljettajille, jotka Hondan mukaan muodostavat 10 prosenttia X-mallin kohderyhmästä. Valikoimassa on tosin myös 40 millimetriä matalampi NC 700 S.

NC 700 X osoittaa, että Honda jatkaa vahvana tulevaisuuteen. Bensa-asemalla on tosin oltava hereillä, ettei vahingossa tankkaa dieseliä! 

(Teksti Klavs Lyngfeldt, julkaistu Biken numerossa 2.2012)

Uusin numero