Hollannin TT:n 1. harjoitukset: Kallio 14:s ja Ajo 18:s

Moto2-luokan parhaasta vauhdista Speed Up-pyörällä vastasi Sam Lowes, joka pysäytti kellot aikaan 1.38,146.

Italtrans-tiimin Kallio päätyi Kalexilla lukemiin 1.39,151, joilla hän jäi kärjestä 1,005 sekuntia. Kallio ajoi 21 kierrosta.

Tiukimman vastuksen Lowesille tarjosi Dominque Aegerter. Kaksikon ero oli vain 59 tuhanneosaa. Thomas Lüthi päätyi kolmanneksi 0,176 sekuntia Lowesista.

Sarjaa johtava Ajo Motorsportin Kalex-kuljettaja Johann Zarco oli kuudes 0,561 sekuntia kärjen takana.

MM-kärki Kent
omaa luokkaansa

Moto3-luokan ensimmäisen treenin piikkipaikalla nähtiin tuttu mies, eli Hondan puikoissa sarjaa vakuuttavasti 51 pisteellä johtava Danny Kent.

Kent paineli heti kättelyssä rataennätyksen alle numeroin 1.42,362.

Kent oli omassa kastissaan, sillä toiseksi KTM:llä ajanut Romano Fenati jäi hänestä jo 0,625 sekuntia. Jorge Navarro oli Hondalla kolmas 0,706 sekuntia pohjista.

RBA Racin-tiimin KTM:llä kisaava Ajo ajoi aamulla 17 kierrosta, joista kiireisin kulki ajassa 1.44,092. Kent oli 1,730 sekuntia Ajoa nopeampi 4,5 kilometrin mittaisella radalla.

Pikkuluokan aika-ajon
sääntöjä tiukennetaan

Moto3-luokka kurvailee Hollannissa kilpailun johdon ja sen päällysmiehen Mike Webbin suurennuslasin alla.

Pienimmän luokan aika-ajossa vaaratilanteita aiheuttava vetoavun kyttäily pyritään karsimaan pois tarvittaessa yhä kovemmilla toimilla.

Webb väläytti jopa sitä mahdollisuutta – ellei mikään muu enää auta – että jatkossa Moto3-luokan kuljettajat saatetaan lähettää aika-ajossa yksi kerrallaan radalle, jolloin latu on varmasti vapaa.

Vallitseva rangaistuspistesysteemi ei ole poistanut silmiinpistävää epäkohtaa, joten nyt on aika ottaa uudet ja järeämmät sääntötulkinnat käyttöön.

Rossi uudella rungolla
keulilla – Marquez kaatui

Sarjaa pisteen erolla Yamaha-tallikaveriinsa Jorge Lorenzoon johtava Valentino Rossi oli hieman yllättäen puolestaan MotoGP-luokan ensimmäisten harjoitusten ykkönen ajalla 1.34,357.

Yllättäen siksi, että Rossin vauhti ei ole yleensä riittänyt kirkaimpaan kärkeen vielä harjoituksissa. Rossi kaipaa Assenissa ensisijaisesti parempaa aika-ajosijoitusta ja nyt ainakin pohjat sille ovat olemassa.

Rossi kokeilee Assenissa Yamahan uutta runkoa. Marc Marquez puolestaan tekee vastaavan Hondan vanhan, eli kauden 2014 rungon osalta.

Marquez ajoi treenissä toiseksi 0,195 sekuntia Rossin takana. Alku näytti tosin kaikkea muuta kuin lupaavalta, kun Marquez kaatui välittömästi lämmittelykierroksella.

Marquezin tallikaveri Dani Pedrosa oli kolmas ja jo viidettä peräkkäistä voittoa tavoitteleva Lorenzo neljäs. Heidän eronsa kärkeen olivat 0,213 ja 0,415 sekuntia.

Tänään ajetaan vielä toiset harjoitusjaksot. Assen isännöi kauden kahdeksatta MM-osakilpailua.