Haljalalle kauden paras tulos MM-endurossa Italiassa

Hermanni Haljala kuittasi kesän kovimman sijoituksensa, kun enduromoottoripyöräilyn MM-kauden kahdeksas osakilpailu kurvailtiin Italiassa sunnuntaina. Lauantainen seitsemäs osakilpailu kamppailtiin 30 asteen helteessä, mutta kakkospäivänä kuljettajat rämpivät mudassa.

Kuumuus ja pöly kuvailivat Bettolassa ajettua Italian MM-viikonlopun juhannuslauantaita, jolloin Haljala kirjasi itselleen E1-luokan kymmenennen sijan. Sunnuntaina kuljettajia odotti vetinen reitti, sillä rankkasateet muuttivat pelin hengen päälaelleen. Jämsäläisen meno parani avauspäivästä ja hän napautti kauden parhaakseen kahdeksannen paikan. Ensimmäisissä lopputuloksissa Haljala oli seitsemäs, mutta myöhemmin listalle korjattiin takaa ohi kuudenneksi italialainen Davide Soreca.

– En tiedä tarkkaan, mikä tilanne tuloksissa on. Soreca oli jumissa extremetestillä mäessä niin pahasti, etteivät muut kuskit päässeet ajamaan mäkeä. Minä en ehtinyt vielä lähteä pätkälle, vaan jouduin odottamaan, että Soreca saadaan sieltä pois. Pätkälle jo ehtineille kuskeille kirjattiin ymmärtääkseni laskennallinen aika, ja ilmeisesti Soreca on nyt sitten saanut jonkin vastaavan, vaikka oikeasti hän oli siellä monta minuuttia jumissa, Haljala ihmetteli.

Haljala oli aiemmin MM-kauden aikana merkkauttanut itselleen sijoja yhdeksän, kymmenen ja 11 sekä yhden keskeytyksen. Italialaisen EnTrophy Enduro Racing -tiimin ajaja kukisti nyt ensimmäistä kertaa tällä kaudella luokan toisen suomalaiskuljettajan, Roni Kytösen, joka oli Italiassa lauantaina yhdeksäs ja sunnuntaina kymmenes.

– Lauantaina ensimmäisenä pätkänä oli extreme, joka oli todella haastava ja sisälsi tosi vähän ajolinjavaihtoehtoja. Moni kärkikuskikaan ei päässyt ensimmäisellä kierroksella joitain mäkiä ylös. Itsekin jäin jumiin. Se oli vähän kaaos kaikille. Muuten päivä tuli ok, paitsi kolmannella extremellä ylämäessä en huomannut kiveä, mistä pyöräni kimposi vinoon ja jäin jumiin. Minut ”hinattiin” ylös, ja siinä meni jonkin verran aikaa. Kahdeksanteen sijaan oli vielä mahdollisuudet ja jäljellä minulle vahva endurotesti viimeisen kerran. Annoin tulla kaikkeni, mutta se riski kostautui ja kaaduin. Vaikka sijoitus oli kymmenes, oli päivässä paljon positiivista, koska pystyin haastamaan sijoja yhdeksän, kahdeksan ja seitsemän, jopa välillä kuudetta sijaa pätkäajoissa. Aikaisemmissa kisoissa he ovat menneet menojaan.

– Toinen kisapäivä meni ilman isompia virheitä. Vettä tuli todella paljon koko päivän ja reitti oli aika raa’assa kunnossa. Extreme piti kääntää toiseen suuntaan ja vähän lyhentää, jotta pystyimme edes ajamaan sen. Ensimmäisellä kierroksella siellä ei otettu aikaa. Toisella enskatestillä puolestaan minulle kävi pieni virhe, koska vesisateen takia ajolasini menivät huuruun enkä nähnyt kunnolla rataa ja ajoin ulos risukasaan. Meni parikymmentä sekuntia, että pääsin takaisin radalle. Koko päivän oli kuitenkin hyvää kisaa, ja olin parhaimmillani kuudentena. Lopulta olin maalissa kahdeksas ja jäin vain parikymmentä sekuntia seitsemännestä paikasta. Tämä on kauden paras MM-tulokseni, kärki lähenee koko ajan ja olen ottanut kehitysaskeleita eteenpäin. Pystyn jo haastamaan parempia sijoituksia. Paljon on siis positiivisia asioita tässä viikonlopussa. Jatketaan samaa työntekoa kohti seuraavaa MM:ää. Nyt kun on löydetty asioita, mitä kehittää, keskitytään niihin ja annetaan pyörän laulaa.

Haljala jatkaa MM-sarjassa kymmenentenä. Kytönen on yhdeksäntenä. MM-pisteissä kärkipaikkaa pitää espanjalainen Josep Garcia, joka voitti lauantaina ja oli toinen sunnuntaina. Kakkospäivän ykkönen oli avauspäivänä toiseksi sijoittunut, britti Steve Holcombe.

Junioreiden luokista Samuli Puhakainen ajoi J2-luokassa lauantaina kuudenneksi ja sunnuntaina viidenneksi. Juho Ahokas oli Youth-luokassa 17:s ja 15:s, joista jälkimmäinen tarkoitti hänelle kauden ensimmäistä MM-pistettä. Tiitus Enjala keskeytti lauantaina eikä startannut sunnuntaina.

14 osakilpailun MM-kausi jatkuu Slovakiassa 12.-14. heinäkuuta.

Tulokset
MM-enduro, 7-8/14-osakilpailu, Bettola, Italia, 21.-23.6.2024

E1-luokka, perjantai-lauantai 21.-22.6.2024:
1. Josep Garcia, ESP, KTM, 1:12:21.62
2. Steve Holcombe, GBR, Honda, +44.88
3. Zachary Pichon, FRA, Sherco, +2:15.42
…9. Roni Kytönen, FIN, Yamaha, +4:49.17
…10. Hermanni Haljala, FIN, Beta, +5:28.62

E1-luokka, sunnuntai 23.6.2024:
1. Steve Holcombe, GBR, Honda, +42:11.80
2. Josep Garcia, ESP, KTM, +22.01
3. Zachary Pichon, FRA, Sherco, +1:00.11
…8. Hermanni Haljala, FIN, Beta, +3:33.92
…10. Roni Kytönen, FIN, Yamaha, +4:38.30

E1-luokka, MM-pistetilanne:
1. Josep Garcia, ESP, KTM, 151 pistettä
2. Steve Holcombe, GBR, Honda, 145p.
3. Zachary Pichon, FRA, Sherco, 112p.
…9. Roni Kytönen, FIN, Yamaha, 58p.
…10. Hermanni Haljala, FIN, Beta, 45p.

Kaikki tulokset ja sarjataulukot:
www.endurogp.com/2024-results

Teksti: Hermanni Haljalan tiedotus, kuva: EnTrophy Enduro Racing Team

Uusin numero