Haljala palkintokorokkeelle enduron EM-osakilpailussa

Enduromoottoripyöräilyn maailmanmestaruussarjassa kilpaileva Hermanni Haljala piipahti Euroopan mestaruussarjassa testimielessä viime viikonloppuna San Marinossa. Italialaista tiimiä edustava jämsäläinen sai kaivatun onnistumisen ennen tämän viikon MM-osakilpailuja.

Haljalan kausi ei ole sujunut MM-sarjan puolella odotetusti, ja Beta-pyörän kuljettaja onkin E1-luokan pisteissä kymmenentenä kolmen viikonlopun, eli kuuden osakilpailun jälkeen. Italialaisen EnTrophy Enduro Racing -tiimin kuljettaja päätti poiketa Euroopan mestaruussarjan puolella viime viikonloppuna, jolloin Italian ympäröimässä San Marinossa järjestettiin kauden kolmas ja neljäs osakilpailu. Koska Haljala ei osallistunut EM-avausviikonloppuun, joutui hän starttaamaan kääpiövaltiossa reitille E1-luokan viimeisten kuljettajien joukossa. Siitä huolimatta Haljala onnistui kirjaten lauantaina nelospaikan ja sunnuntaina palkintokorokkeelle oikeuttaneen toisen sijan.

– Alkukausi MM:ssä on ollut vaikea, mutta nyt on löytynyt asioita, mistä on kiikastanut. Olemme muuttaneet harjoitteluani hiukan ja pyöräni säätöjä aika paljon. Sieltä on löytynyt puuttuvia palasia, jotta tulee onnistumisia. Mielestäni kilpaileminen on paras treeni- ja testimuoto, minkä takia ajoin tämän kisan ennen loppuviikon Italian MM:ää. Sain aika huonon lähtöpaikan luokan hänniltä ja jouduin kikkailemaan, että pystyin jättämään pätkien starteissa lähtöväliä muihin, etten joutuisi ohittelemaan niin paljon pölyssä, Haljala kuvaili.

– Tämä oli positiivinen viikonloppu ja tuli kiva onnistuminen. Askeleita mennään eteenpäin ja koko ajan löydetään asioita, joita kehittää ja parantaa. On hyvä, että on löytynyt suunta. Se alkaa näkyä ajamisessa ja tulla onnistumisia.

Onnistumisten kautta MM-osakisoihin

Haljalan lauantai käynnistyi erinomaisesti, ja hän myös heilutti tahtipuikkoa E1-luokassa. Yksi isompi virhe sotki vielä kokonaistuloksen, ja E1-luokan MM-sarjassa kahdeksantena oleva Davide Soreca pääsi tyylittelemään voittoon. Italialainen oli ykkönen myös sunnuntaina, kuten EM-sarjan kaikissa muissakin osakilpailuissa.

– Lauantai lähti hyvin käyntiin, johdin E1-luokkaa ja olin yleiskisassa siinä seitsemäntenä kahdeksantena. Viidennellä erikoiskokeella tein isomman virheen ja putosin vuorenrinteellä rotkoon. Meni tosi paljon aikaa, että pääsin ylös reitille. Uuvutin itseni, kun työnsin pyörääni. Tipuin neljänneksi, ja loppupäivän yritin tulla sen minkä pääsin, mutta oli vähän puhti loppu. Jäin alle 10 sekuntia kakkossijasta.

– Sunnuntai tuli ilman suurempia virheitä ja pystyin ajamaan luokkavoitosta. Crossi- ja extremetestillä ajoin voittovauhtia, mutta endurotestillä jäin joka kierroksella. Siinä tuli se ero voittoon. Se oli heikkouteni enkä pystynyt vastaamaan siihen vauhtiin, mihin olisin ehkä voinut yltää. En ollut tyytyväinen.

Yleiskilpailun vei kumpanakin päivänä E2-luokan italialainen Andrea Verona, joka on MM-sarjan puolella E2-luokan pistejohdossa ja voittanut viisi osakilpailua kuudesta. Haljala oli lauantaina yleiskilpailun 20:s ja sunnuntaina 13. Soreca sijoittui molempina päivinä yleiskilpailun kolmanneksi.

Muista suomalaisista Eemil Helander oli E1-luokassa 14:s ja seitsemäs sekä Aleksi Alanne 27:s ja 24. Tiitus Enjala sijoittui junioreiden J1-luokassa kahdeksanneksi ja neljänneksi. J2-luokassa Samuli Puhakainen oli neljäs ja kolmas sekä Niko Puotsaari kahdesti yhdeksäs. Youth U21 -luokassa Juho Ahokas ajoi kymmenenneksi ja kahdeksanneksi. Viivi-Maria Mäkinen oli naisissa yhdeksäs ja kahdeksas. Senioreissa nähtiin Juha Puotsaari (4:s, 4:s), Mika Paavola (7:s, 5:s), Janne Mukkala (9:s, 7:s) ja Janne Rantanen (11:s, 9:s).

Yli kuukauden mittaiselta tauolta palaavan, 14-osaisen MM-sarjan kaksi seuraavaa osakilpailua järjestetään Italian Bettolassa juhannuksena 21.-23. kesäkuuta.

Kaikki tulokset

Teksti: Hermanni Haljalan tiedotus, kuva:  EnTrophy Enduro Racing Team.

Uusin numero