GP-tähti Marquez muistelee lämmöllä avausvoittoaan suomalaistiimissä

– Se on kisa, jonka tulen muistamaan aina. Voitin silloin ensimmäisen kilpailuni 125-kuutioisissa ja rikoin myös rataennätyksen, joka oli varsin kova, myhäilee samana vuonna Derbillä maailmanmestariksi painellut Marquez.

Aki Ajon siipien suojissa lopulliseen kukkaansa puhjenneen Marquezin ura on ollut siitä eteenpäin pääsääntöisesti pelkkää tuhkimotarinaa, vaikka takaiskuiltakaan ei ole vältytty. Paha silmävamma vaaransi uran jatkumisen kauden 2011 jäljiltä.

Tuplanäön aisoihin saanut Marquez palasi radoille kuitenkin entistäkin terävämpänä saavuttaen tittelit peräjälkeen Moto2- ja MotoGP-luokassa, jossa on luvassa suurella todennäköisyydellä jälleen jatkoa.

Kuudes putkeen?

Hondaa vakuuttavan näyttävästi ja myös aggressiivisesti vievä Marquez, 21, on dominoinut alkukautta mestarillisesti voittamalla kaikki viisi osakilpailua paalupaikalta.

Niistä tuorein irtosi vajaat kaksi viikkoa sitten Ranskassa.

– Le Mans oli mahtava viikonvaihde meille ja vaikkakin se saattoi näyttää helpolta sivusta katsottuna, niin voitto vaati tiimiltä paljon töitä pyörän säätöjen osalta. Mugello on luonteeltaan täysin erilainen rata ja mielestäni yksi kauden vaativimmista.

Sen Marquez on joutunut kokemaan kirjaimellisesti nahoissaan.

– Minulla oli Mugellossa viime vuonna paljon vaikeuksia. Kaaduin monta kertaa viikonvaihteen aikana ja sorruin siihen sitten vielä kilpailussakin. Olen nyt kuitenkin vuoden kokeneempi ja toivottavasti asiat sujuvat tällä kertaa tasaisemmin, toteaa Marquez.

Marquez sysää lisää
paineita Yamahalle

Mugello on ollut tunnetusti niin sanottu Yamahan rata. Riittääkö se Marquezin kuriin saamiseen, onkin sitten jo aivan toinen juttu.

– Tiedän, että Valentino (Rossi) tulee olemaan tosi vahva kotikilpailussaan. Jorge (Lorenzo) on voittanut Mugellossa kolme edellistä kilpailua ja Dani (Pedrosa) on myös erittäin nopea siellä. Jos en pysty taistelemaan tällä kertaa voitosta, niin siinä tapauksessa minun on saavutettava Italiasta ainakin mahdollisimman paljon tärkeitä pisteitä, Marquez toppuuttelee puheita selkeästä suosikin asemastaan.

Marquez johtaa sarjaa viiden kisan jälkeen jo 42 pisteellä tallikaveriinsa Pedrosaan. Rossi hiillostaa Pedrosaa kahden pisteen päässä.

– Mugello on äärimmäisen nopea rata monine pitkine kaarteineen. Optimaalisten säätöjen ja pidon löytäminen on olennaisen tärkeää. Myös ilmapiiri on Mugellossa aina ainutlaatuinen ja mikä parasta, sää yleensä täydellinen täysien katsomoiden edessä. Kisavauhtini on ollut ihan hyvällä tasolla, mutta minun pitää parantaa suoritustani aika-ajossa, alleviivaa Pedrosa.

Pedrosa jatkaa suurella todennäköisyydellä myös kaksi seuraavaa vuotta Marquezin tallikaverina. Henkilökohtainen titteli on vältellyt Pedrosaa, mutta hän on mies paikallaan merkkimestaruuksia vuoltaessa.

Se on hyvin tärkeä pointti Hondalle.

Pedrosalla on muuten nimissään myös Mugellon huippunopeusennätys 349,2 km/h vuoden 2009 GP:n ensimmäisistä vapaista harjoituksista. Sen hurjempaa haipakkaa ei olla menty sarjan millään muulla radalla.

Uusin numero