Exdreamesin Kari Tiainen: ”meidän Espanjan safarit on Gessu-miehille sopivia”

”Etukäteen jännitti ja pelotti miten pärjään, mutta turhaan. Reitit oli upeita ja räätälöitiin osallistujien ajotaidon mukaan”.

MP23-messuilla Rukan osastolla sekä oman Exdreames S.L -safariyrityksen väreissä pyörinyt Kari Tiainen sanoo, että moni motoristi pelkää turhaan Espanjassa ajettavien safarien vaativuutta. 

-Etukäteen pelätään niitä ja ollaan arkoja ilmoittautumaan mukaan, mutta jokainen joka on uskaltautunut osallistumaan, on jälkeenpäin haltioissaan miten hienot reitit ja maisemat meillä on, ja miten reitit pystytään muokkaamaan niin että jokainen kuski voi nauttia niistä.

Enduron seitsenkertaisen maailmanmestarin Kari Tiaisen Exdreames järjestää eteläisessä Espanjassa sekä Enduro- että Adventure-safareita. Endurosafarit ajetaan Husqvarnan 250-, 350- ja 450-kuutioisilla FE-nelitahtimalleilla ja 250-kuutioisilla TE-kaksitahtisilla, ja adventuresafareille on tarjolla samalta merkiltä pykälää isommat vaihtoehdot, joko yksisylinterinen 701 Enduro tai kaksisylinterinen 901 Norden. Jo adventuresafarien pyörävalikoima kertoo, että aivan pahimpiin paikkoihin niillä ei mennä rypemään, vaan nautitaan lähinnä hiekkatievoittoisista reiteistä, ja osa matkasta edetään myös kestopäällystettä pitkin.

Etelä-Euroopassa enduron käsite on selkeästi erilainen kuin Suomessa. Kun meillä on totuttu siihen, että enduropyörillä ajetaan umpimetsässä ja suolla, niin eteläisessä Euroopassa se on enemmän poluilla ja hiekkateillä ajamista, ja siten aivan meidän tavallisten adventuremotoristien ajotaidolle sopivaa. Ja jos Endurosafarien sijaan puhutaan Adventuresafareista, ovat reitit vielä pykälää helpompia, käytännössä aivan tavalliselle kestopäällysteeseen tottuneelle matkamotoristillekin sopivia. Osa kiinnostuneista motoristeista saattaa pelästyä sitäkin, että Exdreamesin safareita vetää enduron moninkertainen maailmanmestari Kari Tiainen. Se ei tarkoita että reitit ja vauhti olisivat enduromestarille sopivia, vaan päinvastoin että hänellä on kokemusta ja näkemystä niin, että osaa muokata reitin vaativuustason ja vauhdin ryhmän kullekin osallistujalle sopivaksi. Karin apuna Espanjan safareilla on paikalliset tiet ja reitit kuin omat taskunsa tunteva Manolo Barnes, kolminkertainen Dakar-rallin osallistuja. He voivat tarpeen vaatiessa vaikka jakaa ryhmän kahteen osaan niin, että halukkaat voivat edetä vähän haasteellisimpaa reittiä, ja osa taas kiertää helpompia vaihtoehtoja pitkin samaan määränpäähän. 

-Gessu-kuskeja Suomessa on pilvin pimein, ja jokainen heistä selviää näistä meidän safarireiteistä varmasti, rohkaisee Tiainen. 

Esimerkiksi Malagan ja Lorcan välillä ajetaan sekä Enduro- että Adventure-safareita. Endurolla hieman hitaampia reittejä ajettaessa päivämatkat ovat 170-220 kilometriä ja kokonaismatka 720 kilometriä, kun taas adventurepyörillä päivämatkat ovat 180-250 kilometrin välillä ja kokonaismatka noin 800 kilometriä. Jälkimmäinen kiertelee mm. Mojacar Beachilla, monien Hollywood-leffojen kuvauksista tutussa western-kylässä, Gorafen autiomaassa ja korkealla Sierra Nevadan Peak Pradollanolla.

Keväälle on vielä vapaita paikkoja mm. vappuviikolla ajettavalle Lorcan ja Malagan väliselle endurosafarille. Tiaisen mukaan viikolla 11 on ”tyhjä reikä”, johon voidaan räätälöidä juuri sopiva safari, jos vaikka löytyy kaveriporukka, joka haluaa yhdessä lähteä ajamaan Espanjaan. Vuoden mittaan löytyy räätälöityjä safarimatkoja mm. Portimaon MotoGP-kisaan (loppuunmyyty) ja myös seuraamaan Superbiken MM-osakilpailua Portimaoon 27. syyskuuta – 4. lokakuuta sekä kauden viimeistä EnduroGP-kisaa Portugaliin 4.-12.10 lokakuuta. Tällaiset erikoismatkat myydään yleensä nopeasti loppuun, joten kannattaa seurata yrityksen kotisivuja ja sosiaalista mediaa, jotta näkee tuoreeltaan tarjolle tulevat safarit. Suomessa Exdreamesin safareille voi osallistua kesäaikaan, mm. Raajärvellä Lapissa ajetaan KTM Adventure Run 26.-30. heinäkuuta ja lisäksi Nordkapp-safareita Leviltä käsin.

Exdreamesin kotisivuilta löydät tietoa järjestettävistä safareista:

https://exdreames.com/

Lisätietoja voi kysellä:

0500 819 552 / Kari Tiainen, tai

0400 819 552 / Katri Tiainen

tai sähköpostitse:

info@exdreames.com

”Parhaat paikat syksylle myydään nyt, terveisin Kari”

Uusin numero