Espargaro MotoGP-luokan nopein – Lorenzo kävi kuumana varikolla

Espargaro kiersi 5,4 kilometrin mittaisen radan nopeimmillaan ajassa 1.55,201.

Vaikka kyseessä olikin siis vasta ensimmäinen vapaa harjoitus, niin jo tässä vaiheessa voidaan olla melko varmoja siitä, että sama mies on korkealla myös lauantaina ajettavissa aika-ajoissa.

Se onkin sitten vielä iso arvoitus, millä tasolla kisavauhti pysyy sunnuntaina ajettavassa 22 kierroksen GP:ssä. Mielenkiitoista, erittäin mielenkiintoista.

Espargaron veljeksistä vanhempi on joka tapauksessa tuomassa säännöiltään sekavaan kuninkuusluokkaan sellaisen piristysruiskeen, jota se juuri nyt kaipaa.

– Mahtava startti tähän viikonloppuun. Fiilis on hieno, kun olet tuloslistan kärjessä, myhäili Espargaro.

– Niin, ja olen erittäin iloinen siitä, kuinka nopea olin tänään kovemmalla renkaalla. Tavoitteeni on taistella sunnuntaina podiumsijoituksesta, julisti Espargaro.

Pedrosa kuudes, Rossi
seitsemäs, Lorenzo yhdeksäs…

MotoGP-luokan torstain ainoan treenin kärki ei noudattanut muiltakaan osin viime kaudelta tuttua kaavaa.

Alvaro Bautista ajoi Gresini-tiimin Hondalla toiseksi ja Bradley Smith Yamahan Tech 3-satelliittitiimin pyörällä kolmanneksi. Selkeät erot kärkeen kirjattiin lukemin 0,466 ja 0,615 sekuntia.

Andrea Iannone ylsi Ducatin satelliittitiimin pyörällä hienosti neljänneksi ja Espargaron veljeksistä nuorempi, solisluuleikkauksesta pikaisesti toipunut Pol viidenneksi. Iannone tuikkasi terävästi 0,795 sekuntia kärjen takana. Smithin tiimikaverina kilpailevan P. Espargaron osalta ero oli 0,819 sekuntia.

Hondan tehdastiimin Dani Pedrosa päätyi kahdeksanneksi, joskin jo 1,131 sekuntia kärki-Espargarosta jääneenä. Pedrosa pystyi pitämään Yamahan tehdastiimin Valentino Rossin 0,210 sekunnin turvin takanaan.

Illan ehdottomasti turhautunein ja kiukkuisin mies oli Rossin tiimikaveri Jorge Lorenzo, joka vietti enemmän aikaa varikkoboxissa kuin radalla.

Lorenzo tuskaili jo testikaudella Bridgestonen uusien renkaiden kanssa Sepangin radalla Malesiassa. Sama piina jatkui Losailissa. Hän päätyi yhdeksänneksi 1,425 sekuntia kärjestä.

Rossin ja Lorenzon väliin kiilasi 40-vuotias konkarikuljettaja ja Aleix Espargaron tiimikaveri Colin Edwards. Kuninkuusluokan nestori näpäytti Lorenzoa 42 tuhannesosalla.

– Olen vähän pettynyt, sillä kuulin täällä kaksi viikkoa sitten testiä ajaneilta kuljettajilta komentteja, että renkaat toimivat todella hyvin. Minulla oli täällä tänään enemmän tai vähemmän vastaava tuntuma takarenkaaseen kuin taannoin Sepangissa: vähän pitoa ja kiihtyvyyttä, mutisi Lorenzo.

Marquez itse rauhallisuus

Hallitseva maailmanmestari, edelleen jalkaansa poteva Marc Marquez teki Hondan puikoissa sen, mitä pitkän poissaolon jälkeen osattiin odottaakiin: ei pienintäkään riskiä, 15 kierroksen verran palauttelua ja tuntuman hakua.

Marquez oli teenin 11:s 1,481 sekunnin erolla kärkeen.

– Olen yleisesti ottaen tyytyväinen siihen, miten tämä ensimmäinen harjoitus sujui. Tosin tuo jalka kyllä haittasi minua enemmän, kuin osasin odottaa – varsinkin oikalle taittavissa mutkissa. Loppua kohden onneksi tuintui jo paremmalta ja se antaa minulle toivoa siitä, että pystyn nostamaan vauhtia perjantaina. Niin, enhän minä ole sittenkään kovinkaan kaukana Jorgesta, Valentinosta ja Danista, huikkasi Marquez.

MotoGP-luokan 45 minuutin mittainen harjoitus keskeytettiin hetkeksi punaisin lipuin, kun sitä oli ehditty ajaa vasta vartti. Yonny Hernandez kaatui 16. mutkassa, jonka seurauksena radalle ryöppysi kiviainesta vähän suuremmassakin koossa.

MotoGP-luokan perjantai-illan ohjelmaan kuuluu kaksi vapaata harjoitusta.

Losail, Qatar.
MotoGP-luokan 1/18 MM-osakilpailun 1. vapaa harjoitus:

  1. Aleix Espargaro Espanja, NGM Forward Racing Yamaha 1.55,201    
  2. Alvaro Bautista Espanja, GO&FUN Honda Gresini + 0,466
  3. Bradley Smith Iso-Britannia, Monster Yamaha Tech 3 + 0,615
  4. Andrea Iannone Italia, Pramac Racing Ducati + 0,795
  5. Pol Espargaro Espanja, Monster Yamaha Tech 3 + 0,819
  6. Dani Pedrosa Espanja, Repsol Honda Team + 1,131
  7. Valentino Rossi Italia, Movistar Yamaha MotoGP + 1,341
  8. Colin Edwards USA, NGM Forward Racing Yamaha + 1,425
  9. Jorge Lorenzo Espanja, Movistar Yamaha MotoGP + 1,467
10. Nicky Hayden USA, Drive M7 Aspar Honda + 1,469
11. Marc Marquez Espanja, Repsol Honda Team + 1,481
12. Stefan Bradl Saksa, LCR Honda + 1,525
13. Cal Crutchlow Iso-Britannia, Ducati Team + 1,845
14. Andrea Dovizioso Italia, Ducati Team + 1,899
15. Yonny Hernandez Kolumbia, Energy T.I. Pramac Racing Ducati + 2,422

Täydelliset tulokset:
http://www.motogp.com/en/Results+Statistics/2014/QAT/MotoGP/FP