Erno Kostamon viikon karanteeni Macaossa ohi – 147 askelta päivässä

Viikko suljetussa hotellihuoneessa ja joka päivä pcr-testi tai pari. Siinä Macaon katuratakisaan valmistauvien kuljettajien ja tiimien arki kilpailuun valmistautuessa.

Viikko sitten Macaoon matkustanut Erno Kostamo on ollut koko viikon ajan tiukasti hotellihuoneessaan suorittamassa seitsemän päivän karanteeniaan. Olosuhteisiin nähden mies kuulosti puhelimessa iloiselta, ja tässä Ernon tärkeimmät kuulumiset viimeisen viikon ajalta ja seuraavien päivien suunnitelmat.

-Erehdyin katsomaan päivän askelmääriä, niin 147 askelta olin ottanut koko päivän aikana ja kulutus oli ollut kolme kilokaloria, kun normaalisti aamulenkin kanssa tulee helposti 22 000 askelta päivässä, huokaisi Erno Kostamo Macaoon saapumisen jälkeisen seitsemän päivän hotellikaranteenin päätyttyä. 

Karanteenipäivän kohokohta: ovisilmässä näkyy elävä ihminen (joka on tulossa tekemään PCR-testiä)

-Päivät kului hotellihuoneessa kaiken maailman sudokuja täytellen ja välillä tuli mietittyä jo ihmisoikeuksiakin, että onkohän tää ihan laillista sulkea ihmisiä viikoksi tällä tavalla hotellihuoneeseen.

Hotellihuoneeseen toimitettu ruokakaan ei ollut aivan gourmet-tasoa, ja paikalliset voltit ja foodorat olisivat edellyttäneet maksua paikallisten pankkien korteilla. Käteismaksukaan ei onnistunut, sillä karanteenin takia ruokalähettejä ei päästetty hotellihuoneiden ovelle asti. 

Macaossa koronan ja karanteenien kanssa ei ole leikkimistä. Hotellihuoneessa suomalaisia odotti oveen kiinnitetty A4-lomake, johon oli kirjoitettu karanteenia koskeva lakipykälä, ja kerrottu, että jos et noudata karanteenia, on seurauksena kuuden kuukauden vankeusrangaistus, piste. Viikon aikana ei saanut edes raitista ilmaa keuhkoihin, sillä hotellihuoneessa ei ollut edes avattavaa ikkunaa. Kostamo laskeskelee tähän mennessä olleensa noin 12-15 koronatestissä matkan aikana. 

Jokaisella on oltava puhelimessa henkilökohtainen QR-koodi, jolla seurataan jokaista liikeettä, siitä nähdään mm. pcr-testien tulokset ja terveystiedot. Karanteenin (7 vrk) ajan QR-koodi oli punaisella, sen jälkeen kolme vuorokautta keltaisella, jolloin ulkona sai jo liikkua mutta esimerkiksi kahviloista tai ravintoloista piti ostokset vain hakea ja syödä ne ulkona esimerkiksi puistossa. Huomenna maanantaina QR-koodi vaihtuu vihreäksi, mikä tietää vapautta, siinä määrin kuin se nyt Macaossa tässä tilanteessa on mahdollista. 

-Täällä ihan jokaisella on maski, en tiedä onko se pakollinen mutta kahtovat tosi kieroon jos ilman maskia yrittää liikkua.

Macaon kaikki 680 000 asukasta on joukkotestattu koronan varalta tällä viikolla, ja vasta karanteenin aikana Kostamo sai tietoonsa, että jos yksikin koronatapaus löytyy, niin Macaon GP:tä ei saada järjestää lainkaan. Tähän mennessä positiivisia tuloksia on puhdas nolla, ja toivotaan että sama linja jatkuu ainakin ensi viikonloppuun asti.

Helppoa ei ollut hotellihuonevankeuden päätyttyäkään. Kostamo suuntasi pankkiautomaatille nostamaan paikallista valuuttaa, niin kesken nostatapahtuman viereistä automaattia korjaamassa ollut kaveri tempaisi vahingossa töpselin irti Kostamon käyttämästä automaatista, joka pimeni ja kortti jäi sisään, pysyvästi. Ei auttanut muu kuin soittaa koti-Suomeen omaan pankkiin, ja ilmoittaa että sulkekaahan kortti. 

Lauantaina 19. marraskuuta ajettavaan kilpailuun valmistautuminen alkaa huomenna maanantaina kisajärjestäjien organisoimalla valokuvauksella. Toinen maanantain ohjelma onkin mielenkiintoisempi.

-Meitä on valittu muuta kuski mukaan tapahtumaan, jossa uhrataan kisoja suojeleville jumalille joku lahja. Jonkinlainen sian lahtaus se kai taitaa olla. 

Hyviä uutisia on siinä mielessä, että Erno Kostamon kisapyörä, ajovarusteet ja tarvikkeet ovat kaikki saapuneet onnellisesti perille, ja ne on jo saatu käydä purkamassa kuljetuslaatikoista ja pyöräkin kasattu kuntoon. Torstaina on vuorossa ensimmäiset harjoitukset heti klo 7.30 aamulla paikallista aikaa. Macaossa kello on kuusi tuntia edellä Suomen aikaa. Palataan torstain treenien jälkeen uudestaan asiaan, kunhan saadaan Ernoon taas puhelinyhteys.

Erno Kostamo ajaa Macaon GP:ssä jälleen tutulla numerolla #38

Lue myös:

Uusin numero