Erno Kostamo Mansaaren TT:ssä: Ensin meni kovaa, sitten meni kytkin!

Erno Kostamon urakka Mansaaren TT:ssä on puolivälissään. Vauhtiaan viime vuodesta huomattavasti nostaneen Kostamon ensimmäinen kilpailulähtö päättyi kytkimen antautumiseen.

Maailman vaativin katuratakisa Mansaaren TT alkoi harjoitusviikolla, ja Erno Kostamo nosti keskinopeuttaan viime vuodesta lähes 10 kilometrillä tunnissa. Ensimmäinen kisalähtö sen sijaan aiheutti harmaita hiuksia tekniikkamurheiden muodossa.

– Äkkiseltään laskien se kuulostaa aika suurelta erolta, sanoo Erno Kostamo ja nauraa perään, kun verrataan joensuulaisen tämän vuoden Mansaaren TT:n tähän mennessä parasta kierrosaikaa 18.24 viime vuoden parhaaseen kierrosaikaan 19.12 ja siten 48 sekunnin parannusta. Keskinopeus on viime vuodesta noussut kuudella maililla eli noin kymmenellä kilometrillä tunnissa.

– Pittää vaan ajaa kierroksia, niin se vauhti tullee ittestään. Kun tuut radalta, niin ei tunnu, että yhtään ois kovempoo ajanut kun ennenkään.

Heti ensimmäisissä treeneissä Kostamo paukutti saman kierrosajan kuin viime vuonna parhaimmillaan kilpailussa. Lisäkierrosten tuoman kokemuksen ohella toinen syy aikojen paranemiseen on uusi BMW M1000RR, joka sopii käteen selvästi paremmin kuin viime kauden pyörä, jota myös kokeiltiin treenipäivinä. Koska uusikin pyörä on moottoriltaan vielä Superstock-sääntöjen mukainen, teki tiimi treeniviikon jälkeen päätöksen ajaa kaikki kilpailulähdöt sillä.

Treeniviikko on ollut repaleinen, sillä harjoitusaikataulut ovat muuttuneet toistuvasti siviililiikenteen onnettomuuksien, radan varteen väärin pysäköityjen autojen ja sääolosuhteiden takia.

– Tiistainakin oltiin jo kypärät päässä ja lähdössä, kun tuli ilmoitus että epävakaan sään takia lääkintähelikopteri ei voi nousta ilmaan eikä siten pystytä ajamaan.

Käytännössä kaksi treenipäivää jäi eri syiden takia kokonaan ajamatta.

Ensimmäinen kilpailulähtö ajettiin sunnuntaina, ja Kostamo starttasi matkaan omien sanojensa mukaan rennosti, ja sektoriajat olivat heti hyvällä tasolla, kunnes tekniikka alkoi piiputtaa.

– Ekalla kierroksella kytkin rupes luistamaan täydestä laukasta, ei ollut mittään tehtävissä, niin ajoin varovasti takas varikolle. Jos ei olis ollut tätä Kostamon tuuria, niin oishan se voinut vaikka pettää päivää aikasemmin treeneissä.

Seuraavaa kisaa varten tekniikka on saatu kuntoon ja elämä varikolla hymyilee muutenkin.

– Mekaanikot ossaa hommansa, kettään ei oo tarvinnut lyyä, eikä oo vielä edes juostu kilipoo. Polovi vielä niin huonona, että vaikka tuolla Karppisen Antilla huono kunto onkin, niin voisin sillekin jäädä kakkoseksi.

Mansaaren TT:ssä Erno Kostamolla on edessään vielä kolme kilpailulähtöä: kaksi kolmen kierroksen Superstock-luokan kilpailua ja lauantaina turneen päättävä kuuden kierroksen Senior TT -kisa.

Teksti: Erno Kostamon tiedotus, kuvat: Erno Kostamon kotialbumi

Uusin numero