Erno Kostamo Macaon GP:n voitostaan: ”kerrankin suunnittelu ja toteutus menivät nappiin”

Erno Kostamon voitto Macaon GP:ssä tuli lopulta ylivoimaisesti, vaikka alku ei mennytkään aivan suunnitelman mukaisesti.

-Ounastelinkin, että voi uuden launch control -järjestelmän kanssa tulla vähän takkiin lähdössä, mutta en noin paljon että kakkosrivistäkin tullaan ohi, analysoi Erno Kostamo kisan lähtöään, jossa hän tipahti paalupaikalta neljänneksi.

Jokaisen treenin ja aika-ajon jälkeen Kostamo teki lähtöharjoituksia, launch controllin asennuksia muokattiin ja vielä kisaankin lähtökierroksia nostettiin, mutta Bemari ei siltikään irronnut viivalta aivan muiden kärkikuskien tahtiin.

Suomalainen nosti itsensä nopeasti kahdella ohituksella kakkoseksi.

-Rata on sellainen, että jos jäät pussiin ja kaverit takoo edellä hyviä kierrosaikoja, niin se on sitten siinä. Päätin heti yrittää kärjen kantaan, ja se onnistui. 

Kilpailun alussa Sheridan Morais yritti painella karkuun tai ainakin pitää Kostamon takanaan.

Erno Kostamo #38 takanaan kilpailussa kakkoseksi ajanut David Datzer #55.

-Sheridanin Honda kulki niin hyvin suorilla, että nopeiden suoraosuuksien jälkeisissä jarrutuksissa ei ollut mitään mahdollisuutta yrittää turvallisesti ohi. Todennäköisesti olisi vain mennyt jarrutus pitkäksi ja joutunut kiertämään ”bussipysäkin” kautta. Onneksi sain mutkaosuuksilla imettyä eron aina kiinni.

Ajettuaan kaksi kierrosta Moraisin takana tiesi Kostamo, että radalla on yksi ainoa ohituspaikka, jossa Moraisin voi yllättää.

-Edellisessä mutkassa piti vaan päästä aivan kantaan, ja neulansilmän jarrutuksessa sitten tyrkätä ohi. Kerrankin kypärän sisällä meni suunnittelu ja toteutus nappiin. 

Kilpailun jälkeen Sheridan Morais myönsi rehdisti Kostamolle, ettei hänellä ollut mitään mahdollisuuksia vastata suomalaisen myöhäisiin jarrutuksiin. 

Kärkeen päästyään Kostamo kuvitteli koko ajan, että takana olisi Morais, mutta David Datzer ohitti Moraisin samassa mutkassa samalla kertaa kuin Kostamokin. Varikkotaululla näytettiin eron olevan 0,3 sekuntia, ja Kostamo nosti vauhtia, yhtäkkiä kierrosaika parani 2,5 sekuntia.

-Pojat näytti sen jälkeen varikolta plusvitosta, ja luulin että ovat unohtaneet nollan edestä, että ero olisi nolla pilkku viisi. Vasta viimeisellä kierroksella tajusin, että ero tosiaan on sekunteja eikä kymmenyksiä. Taakse en vilkuillut missään vaiheessa kisaa.

Kilpailu ajettiin aikaisin sunnuntaina paikallista aikaa. Voiton jälkeen Kostamolla on riittänyt hulinaa, ja kunhan autoluokkien kisat saadaan päätökseen, niin vielä on edessä kuvaukset, joihin tulee kaikkien luokkien voittajat. Sen jälkeen voikin keskittyä huomenna alkavaan kotimatkaan.

Täydennys:

Erno oli varikolla kun hän soitti meille, ja yhteys pätki ja katkesi lopulta kokonaan. Suomalaisvoittaja soitti uudelleen ollessaan matkalla palkintogaalaan, ja saatiin esitettyä se kysymys mitä ei ensimmäisessä puhelussa ehditty, ja vastaus siihen: eli virallisten tulosten mukaan Erno Kostamolla on nyt kaksi voittoa Macaosta, joten kukaan ei voi sanoa häntä ”yksinkertaiseksi voittajaksi”.

Uusin numero