Eriksson jyräsi mestariksi – seuraavaksi enduron MM:ää

Vaikka aika-ajon pohjat päräyttikin aamulla Henric Stigell, ei kukaan mahtanut itse kisaerissä loistovireessä olleelle Erikssonille mitään. Kaksi erävoittoa ja mestaruus jo varmasti taskuun – siinä Erikssonin saldo Alavuden reissulta.

Ensimmäisen erän lähtöpuomilta Eriksson irtosi salamannopeasti ja painui jo lähtömutkaan selvästi ykkösenä. Lähes koko erän varmistellen ajanut kärkimies ei ollut missään vaiheessa minkäänlaisissa ongelmissa. Erikssonin takana sen sijaan väännettiin tiukasti seuraavista sijoista.

Pitkältä sairaslomalta palannut Tommi Mäkinen piti kakkossijaa hallussaan kannoillaan Stigell ja Miika Oinonen, kun ennen erän puoliväliä alkoi rankka sadekuuro. Osin liukkaaksi menneellä radalla ei tämän jälkeen tuossakaan kolmikossa pystytty liiemmin taistelemaan tosissaan sijoituksista.

Kärkikolmikon järjestys meni kuitenkin uusiksi reilut kaksi kierrosta ennen maalia. Stigell koki käsittämätöntä epäonnea, kun kivi oli tehnyt hänen pyöränsä magneeton koppaan reiän, josta moottoriöljyt pääsivät pihalle ja moottori koki täystuhon.

Kun Alavuden rata ei edes ole lähelläkään Suomen kivisimpien joukossa, tapaus on melko käsittämätön, Stigell oli syystäkin kuin myrskyn merkki erätauolla.

Toisessa erässä Erikssonin suoritus oli jälleen toisinto avauserästä. Tällä kertaa Oinonen joutui valitettavasti ulos kisasta jo lähtösuoran puolivälissä, raju osuma kanssakilpailijan kanssa lähetti miehen jatkotutkimuksiin sairaalaan.

Mäkinen ajoi aluksi kakkosena mutta pian Stigell tuli takaa ja otti kakkospaikan. Jo avauserän jälkeen huonoa oloa ja voimattomuutta valitelleen Mäkisen ajo muuttui suorastaan tuskaisen näköiseksi erän puolivälin tietämillä ja Niko Kalatie sekä hänen kanssaan kisannut Riku Rouhiainen tulivat takaa ohi.

Rouhiainen ajoi hetken kolmantena ohitettuaan Kalatien, mutta vanha mestari iski takaisin kolmanneksi viimeisellä kierroksella ja karkasi loppujen lopuksi vahvalla loppuvedolla kolmanneksi lähes kymmenen sekunnin erolla Rouhiaiseen.

Erän jälkeen Erikssonia hymyilytti syystäkin.

– Hienoa lähteä ajamaan Orimattilaan (sarjan päätöskisa kolmen viikon kuluttua), kun ei enää tarvitse varmistella, siellä voin sitten vetää taas ihan normaalisti pienellä riskilläkin.

Kahtena seuraavana viikonloppuna tuore mestari ei kuitenkaan ehdi lepäilemään, vaan edessä on enduron MM-sarjan Ruotsin ja Suomen osakilpailut.

– Nyt pistän crossipelit kahdeksi viikoksi tallin nurkkaan ja keskityn kokonaan enduroon. Siinäkin mielessä mestaruuden varmistuminen jo täällä oli hieno homma.

Hopea- ja pronssitaistelussa Kalatien ohitus Rouhiaisesta saattaa olla ratkaiseva, Kalatie lähtee sarjan päätökseen pistekakkosena vain kahden pinnan turvin ennen Rouhiaista. Oinosen ja Stigellin keskeytysten myötä he jäivät kahdentoista ja kolmentoista pisteen päähän Rouhiaisesta.

14-18- vuotiaiden MXJ:ssä loppukaudesta "kaapin perälle unohtuneen" ajovarmuutensa taas löytänyt Jami Numminen oli koko päivän totaalisen suvereeni. Avauserässä hän karkasi huimimmillaan lähes puolen minuutin karkumatkalle muihin nähden. Silloin Nummisen pakenemista toki auttoi se, että sarjan kärkikaksikko Mikael Kaipanen ja Lari Jukola jäivät startissa kauas kärjestä.

Kaipanen pystyi kuitenkin nousemaan kakkoseksi ja Jukola kolmoseksi Nummisen hallitsemassa erässä.

– Rauhoitin ajoni aivan totaalisesti jo siinä vaiheessa kun eroa oli viisitoista sekuntia, mutta silti ero muihin vain kasvoi, Numminen jutteli erätauolla.

Toisessa erässä mentiin taas jo nopeasti lähdön jälkeen Nummisen johdolla, nyt kuitenkin Jukola ja Kaipanen pääsivät matkaan hiukan lähempänä kärkeä. Numminen ajoi kontrolloidun erävoiton kun Jukola ja Kaipanen väänsivät tiukasti kakkospaikasta, tällä kertaa Kaipanen oli niukasti parempi.

Kärkikolmikko saapui ruutulipulle kuuden sekunnin sisällä, eroa seuraavin venähtikin sitten lähes minuutti.

Suomen Cupin mitalitaisto on vielä täysin avoin Orimattilaan mennessä, Kaipanen johtaa viidentoista pisteen erolla ennen Jukolaa.

Loppupisteitä laskettaessa tehtävän yhden erän pois jättämisen vuoksi kaksikon osat ovat käytännössä kuitenkin näin katsoen lähes tasan. Nummisen sarjaan mahtuu peräti kolme nollaerää, mutta voittoja hän on puolestaan kerännyt eniten, eli kuusi kappaletta.

Näin Numminen pitää pronssisijaa hallussaan viidentoista pisteen turvin ennen Jere Paussua.

Kummankin sarjan viimeinen osakilpailu ajetaan 9. syyskuuta Orimattilassa.

Tulokset:
http://www.mylaps.com/results/showevent.jsp?id=822701
Pistetaulukot siellä linkistä "championship"

Uusin numero