Endurolegenda Salminen liputtaa Remeksen tuplan puolesta

– Väki vähenee ja pidot paranee, enduron kaikkien aikojen menestynein kuljettaja, 13 henkilökohtaista maailmanmestaruutta upealla urallaan saavuttanut Juha Salminen kuvailee MM-sarjan nykymenoa kokonaisuudessaan.

Kato kävi ja leikkuri
vieraili kärkinipussa

Lajinsa legendan Salmisen sanomaan sisältyy sopiva ripaus ironiaa, sillä enduron MM-sarja elää nyt monessakin mielessä muutosvaihetta ja tulevaisuuden suuntaa on vaikea lähteä arvioimaan.

– Kärjessä ajaa edelleen tosi kovia kavereita, mutta kyllähän siellä on käynyt myös melkoinen leikkuri ja kato mm. Meon (Antoine) ja Renetin (Pela) lähdön myötä. Sarjaan on nyt pyritty hankkimaan uusia kuljettajia eri lajeista ja lähinnä motocrossin puolelta. Sanoisinko näin, että nyt mennään tavallaan halvemmalla, Salminen muotoilee kieli keskellä suuta.

Salminen näkee enduron MM-sarjassa myös paljon positiivista sinivalkoisten lasien takaa.

– Se on erittäin positiivista, että sarjaan on lähdössä suomalaisia junioreita kokemusta kartuttamaan. Katsotaan nyt parin vuoden sisään, mihin toivottu suuntaus tältä osin kantaa. Tässä vaiheessa sitä on vielä paha lähteä arvioimaan.

Remeksellä kaikki saumat
myös yleismestariksi

TM:llä jatkava Remes, 30, lukeutuu jo sarjan konkarien kastiin. Remes saavutti viime vuonna uransa ensimmäisen mestaruuden tavalla, joka ei jättänyt jossitteluille sijaa.

– Onhan sinne E1:teen tullut kokenut Cervantes (Ivan) paikkaamaan Nambotinin (Christophe) lähtöä, mutta kyllä minä näen Eeron aivan selkeänä mestarisuosikkina, alleviivaa Salminen.

Enduron MM-sarjassa palataan tällä kaudella tuhdisti, mutta samalla onnistuneesti ajassa taaksepäin, kun E1-, E2- ja E3-luokkien kuljettajat ajavat myös yleismestaruudesta niin sanotussa GP-luokassa.

Salmisen 13 MM-kullasta viisi irtosi kausilla 2000-2004 yleismestaruuksien muodossa.

– Yleismestaruudesta kilpaileminen on hyvä juttu. Se tuo koko sarjalle lisää arvoa. Lisäksi se on pitkässä sarjassa reilu systeemi joka suhteessa, kehuu Salminen.

Salminen uskoo, että Remeksellä on alkavalla kaudella täydet saumat tuplaan, eli pikkuluokan titteliin ja yleismestaruuteen.

– Jos muistelee viime kauden loppua, niin Eerohan paineli silloin yleiskilpailun kärkipaikoilla. Kyllä Eero on hyvä kandidaatti myös yleismestariksi, ennakoi Salminen.

Enduron MM-kausi kattaa kahdeksan kisaviikonloppua. Niistä neljäs ajetaan 10.-12. kesäkuuta Heinolassa. Sitä ennen MM-karavaani kurvailee Portugaliin ja Kreikkaan.